Τι προηγήθηκε & τι ακολούθησε της καθηλωτικής εξομολόγησης του Δημήτρη Μοθωναίου

 

Ο Δημήτρης Μοθωναίος προχώρησε σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής στη Φαίη Σκορδά και το «Πρωινό». Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην ηλικία των έξι ετών, η οποία καθόρισε τη μελλοντική σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ έστειλε το δικό του δυνατό μήνυμα σε όλους όσοι έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

Τι έγραφε, όμως, ο ηθοποιός λίγες ημέρες πριν στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram: 

«Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη, με εσάς που ανεχτήκατε τέτοιες συμπεριφορές και υποφέρατε τόσο καιρό στη σιωπή. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που χρόνια τώρα μέσω της τέχνης οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, σεβασμού και παιδείας. Μη φοβάστε! Είμαστε όλοι μαζί!!» είχε γράψει στην πρώτη του σχετική ανάρτησή.

 

Στη δεύτερη ανάρτηση, ο Δημήτρης Μοθωναίος είχε γράψει:

«Ο ρόλος της πολιτείας και των ενσυνείδητων πολιτών είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, να στέκονται πλάι στον αδύναμο. Αν δεν κατανοείτε για τι το “όποιο” θύμα δεν αντέδρασε, δεν αντιστάθηκε ή δεν κατήγγειλε το περιστατικό εκ των υστέρων, να είστε ευγνώμονες που δεν έτυχε ποτέ να βρεθείτε σε αυτή τη θέση. Ίσως υπήρξατε απλώς τυχεροί, ίσως μεγαλώσατε ή γεννηθήκατε με ισχυρότερο ένστικτο αυτοσυντήρησης και λιγότερη ενοχή. Η ενοχή είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός και πολλές φορές μπορεί να προκύπτει εκ μεταβιβάσεως από το θύτη στο θύμα. Ο θύτης ντρέπεται γι’ αυτό που πάει να κάνει και το θύμα εισπράττει την ενοχή του, που τον παγώνει και τον μουδιάζει. Πολλές φορές το ίδιο το θύμα αισθάνεται πως έχει προκαλέσει εκείνο την επίθεση, από ενοχή και πάλι. Θα ‘ταν συνετό να σταθείτε δίπλα στους αδύναμους και τους λιγότερο τυχερούς που δε μεγάλωσαν με τις δικές σας αρχές ή τη δική σας δύναμη».

 

 

Συγκεκριμένα ο γνωστός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα» εξομολογήθηκε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από συγγενικό του πρόσωπο κατά εξακολούθηση από την ηλικία των 6 ετών.

«Όπως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε σε πολύ μικρή ηλικία… Το παιδί δεν κατανοεί αυτή την πράξη ως κακοποίηση. Είναι αδύναμη η ψυχή, όταν δεν έχει εκπαιδευτεί… Για πάρα πολά χρόνια δεν το καταλάβαινα. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε στα 6, γινόταν κατά εξακολούθηση. Ένιωθα ότι ήταν ένας άνθρωπος που με αγαπούσε πάρα πολύ. Η τελευταία φορά που έγινε και πάγωσα…» είπε στη συγκλονιστική απόκάλυψη που έκανε.

Η κακοποίηση στο θέατρο

Ο Δημήτρης Μοθωναίος αποκαλύπτει και μια άλλη σχέση κακοποίησης στο θέατρο. "Οι περιπτώσεις των σχέσεων που προσέλκυα, ευνοούσαν την κακοποίηση. Έκανα επίτηδες προσπάθειες να κάνω σχέση με κοπέλα που δεν πετύχαινε πάντα, γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί. Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση. Υπήρξε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Ήταν κομβικό σημείο. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ και κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει δουλειά. Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε από μια συνεργασία στο θέατρο το 2008 και διήρκησε μέχρι το ατύχημα. Έφυγα μετά το ατύχημα όταν βρήκα μια μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα».

Ποια ήταν η παράσταση

Μπορεί ο Δημήτρης Μοθωναίος να μην αποκάλυψε την παράσταση, αλλά ένας άλλος σημαντικός ηθοποιός, ο Γιάννος Περλέγκας με μια ανάρτησή του υπενθύμισε την παράσταση και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Δημήτρη Μοθωναίου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Έγραψε στο λογαριασμό του:

«Ο Δημήτρης Μοθωναίος στην αρχή της συνέντευξής του μιλάει για την παράσταση «Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πι, στην οποία έπαιζα κι εγώ. Επιβεβαιώνω την ανάλγητη συμπεριφορά του σκηνοθέτη που τον απέλυσε λόγω πνευμονίας και την μηδενική στήριξη προς τον Δημήτρη από πλευράς διεύθυνσης του Εθνικού τότε, καθώς και τη δική μας σιωπή που την ανακάλεσα εχθές ολόκληρη και με έκανε εκ νέου να ντρέπομαι που σιώπησα (ο Γιάννης Χουβαρδάς έλειπε σε ταξίδι εκείνες τις μέρες, το ζήτημα ανέλαβε να διευθετήσει η Έφη Θεοδώρου). Ο Δημήτρης αντικαταστάθηκε από τον Χάρη Τζωρτζάκη. Ψύλλοι στ' άχυρα θα πει κανείς, αλλά δείχνει κάτι για τη διαχρονική αντιμετώπιση των ηθοποιών και τους πολλαπλούς τραυματισμούς που συντελούνται στο Εθνικό. Δεν γίνεται να μη νιώθει κανείς ντροπή για όλα αυτά, αν θέλει να ανανεώσει τη διόλου αυτονόητη ταυτότητα του ανθρώπου και συναδέλφου. Να μαστε δίπλα στους ανθρώπους αν θέλουμε να λεγόμαστε κι εμείς άνθρωποι».

Η ανάρτηση του Γιάννου Περλέγκα

 

Τι είχε απαντήσει τότε το Εθνικό θέατρο

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αφορούν στην αλλαγή διανομής ρόλου του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου για την παράσταση «Vitrioli», το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος ασθένησε με υψηλό πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του, απείχε στις 12 και 13 Μαρτίου από τις γενικές δοκιμές του έργου του Γιάννη Μαυριτσάκη VITRIOLI σε σκηνοθεσία Olivier Py, με προγραμματισμένη πρεμιέρα 15 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". Στις 14 Μαρτίου, παραμονή της πρεμιέρας, ο σκηνοθέτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηθοποιό για να τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του και για να βεβαιωθεί ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ρόλου του.

Ο ηθοποιός, για προσωπικούς του λόγους, προτίμησε να διαφυλάξει και τον εαυτό του και την παράσταση από ενδεχόμενη αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της σκηνοθεσίας, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, παραμονή της πρεμιέρας.

Κατόπιν τούτου, και πάντοτε σε συνεννόηση με τον ηθοποιό που έγινε στα πλαίσια της καλής πίστης, το Εθνικό Θέατρο εκτιμώντας ότι ο ηθοποιός δεν θα μπορούσε να επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με απολύτως ασφαλείς όρους υγείας στην παράσταση, οδηγήθηκε στην απόφαση της αλλαγής διανομής ρόλου και αναβολής της προγραμματισμένης πρεμιέρας.

Ομως, ο ηθοποιός παραμένει στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, η δε ατομική του σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο παραμένει σε ισχύ»

Μια συνάντηση με μια πολύ αγαπημένη του φίλη ηθοποιό είχε χθες μετά τη συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε στη Φαίη Σκορδά ο Δημήτρης Μοθωναίος. Ο ηθοποιός που καθήλωσε ολόκληρη την Ελλάδα με την εξομολόγηση για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε από πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος στην ηλικία των 6 ετών αλλά και τις μετέπειτα κακοποιητικές σχέσεις που είχε, λίγες ώρες μετά την προβολή της συνέντευξής του θέλησε να βρεθεί στο πλευρό μιας καλής του φίλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο λόγος για την Τόνια Σωτηροπούλου. Οι δυο τους είναι χρόνια φίλοι ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε έκαναν μαζί διακοπές στα ελληνικά νησιά. 

Η Τόνια Σωτηροπούλου μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν μέσα από τα social media να συγχαρούν τον Δημήτρη Μοθωναίο για το θάρρος του να βγει να μιλήσει αλλά και να του εκφράσει την αγάπη της.

 

Δες παρακάτω την ανάρτηση της Τόνιας Σωτηροπούλου από τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Μοθωναίο λίγες ώρες μετά την προβολή της συνέντευξής του.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ήταν μια από τους πολιτικούς που συγκλονίστηκε από την εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν μόλις 6 ετών παιδάκι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συγκλονίστηκε από όσα εξομολογήθηκε ο ηθοποιός και έγραψε στο προφίλ της στο Instagram και τις σκέψεις της για το θέμα της παραγραφής ότι υπάρχουν θέματα σεξουαλικής κακοποίησης! Η Όλγα Κεφαλογιάννη, εκτός από τη συμπαράσταση εξέφρασε δημόσια τη γνώμη της για να γίνει κάτι σημαντικό πάνω στο σημαντικό και ευαίσθητο αυτό θέμα. Η γνωστή πολιτικός έγραψε: «Ο Δημήτρης Μοθωναίος με συγκλόνισε και με συγκίνησε με την εξομολόγησή του. Μπράβο για το κουράγιο του να μιλήσει, πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει κι άλλους, να τολμήσουν να σπάσουν το τείχος της σιωπής. Και προφανώς πρέπει να επανεξετάσουμε το νομικό πλαίσιο για τη σεξουαλική κακοποίηση και  κυρίως τα ζητήματα παραγραφής» 

Η συνέντευξη του Δημήτρη Μοθωναίου για σεξουαλική κακοποίηση καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό και έκανε την πλειοψηφία των εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου να ανεβάσουν ένα μήνυμα συμπαράστασης και αγάπης.

Ανάμεσά τους και η Καίτη Γαρμπή, η οποία είναι πολύ ενεργή στα social media. Μέσα από το προφίλ της στο twitter, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο σχολείο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον το σχολείο να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ! Για την περίπτωση που ίσως βρεθούν κι άλλοι «γονείς» σαν κι αυτούς του 6ΧΡΟΝΟΥ Δημήτρη Μοθωναίου» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Η γνωστή παρουσιάστρια Σίσσυ Χρηστίδου γράφοντας ένα κείμενο στο προφίλ της στο Instagram ευχαρίστησε τον ηθοποιό και αποκάλυψε τι διαφορετικό έκανε σήμερα σε σχέση με τα παιδιά της.

«Το σίγουρο είναι πως απόψε, πήραμε πιο σφικτές αγκαλιές τα παιδιά μας όταν τα κρατήσαμε, ανοίξαμε λίγο καλύτερα τα μάτια μας όταν τα κοιτάξαμε, τεντώσαμε λίγο περισσότερο τα αυτιά μας για να τα ακούσουμε. Και αυτό το έκανες εσύ… Σε ευχαριστούμε Δημήτρη», έγραψε χαρακτηριστικά η Σίσσυ Χρηστίδου.

Ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν τα μηνύματά τους στον ηθοποιό είναι οι: Zετα Δούκα, Κατερίνα Τσάβαλου, Λένα Δροσάκη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαίρη Συνατσάκη, Ευγενία Σαμαρά, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Μαριάννα Τουμασάτου.

 

     

  

 

 

 

 

 

 

 

Kαι η Ηλιάνα Παπαγεωργίου η οποία μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή της ξέσπασε σε κλάματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Ξέσπασε on air η Μπέττυ Μαγγίρα για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν βγήκα τότε να μιλήσω»
Η Αγγελική Ηλιάδη κατεβαίνει συνυποψήφια με Βέφα Αλεξιάδου & Εύη Βατίδου στις Ευρωεκλογές!
Παύλος Σταματόπουλος: «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν έμεινα ούτε ένα λεπτό μόνος»
Ατύχημα για τη Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Προσγειώθηκε στο κεφάλι μου... Την έχω ακούσει!»
Στο νοσοκομείο η Μαρία Φραγκάκη – Η φωτογραφία ξαπλωμένη στο κρεβάτι του πόνου
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Έχει αλλάξει η δημοσιότητα την ζωή μου, 100%»
Το «ευχαριστώ» του Χρήστου Μάστορα και η δημόσια υπόσχεση στη Μαρινέλλα
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Όταν έβγαζα πολλά χρήματα από τη δουλειά μου, τα ξόδευα αμέσως…»
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Η Παναγιά και ο Ταξιάρχης μου κράταγαν το χέρι και με ξαναγύρισαν…»
Συγκινεί η Γλυκερία για τον θάνατο της μητέρας της: «Είναι ξεριζωμός. Είναι ορφάνια. Kόβονται οι ρίζες σου»