Διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στους τελικούς! Survivor 2003 Vs. Survivor 2017!

Το 2003 το Survivor έγινε το απόλυτο τηλεοπτικό φαινόμενο της σεζόν, με το reality show επιβίωσης να προσφέρει μοναδικές και πρωτότυπες για την εποχή συγκινήσεις. Όπως είναι γνωστό και όπως έχουν αναφέρει σε συνεντεύξεις του τον τελευταίο χρόνο ορισμένοι από τους τότε παίκτες (Ευαγγελία Δερμετζόγλου, Ορθούλα Παπαδάκου, Ηλίας Βαλάσης και Σπύρος Σούλης), οι συνθήκες επιβίωσης ήταν αφάνταστα σκληρές.

Σήμερα, το 2017, το Survivor ξαναμπήκε στις ζωές μας με αρκετά μεγάλες διαφορές σε σχέση με εκείνο το τηλεοπτικό προϊόν. Από τα αγωνίσματα μέχρι την εξέλιξη του παιχνιδιού τα δύο reality διαφέρουν σημαντικά.

Με αφορμή τον προχθεσινό (5/7) τελικό του Survivor του ΣΚΑΪ θα εστιάσουμε στους δύο μεγάλους τελικούς των παιχνιδιών. Κάνοντας μία αναζήτηση στο Youtube ο τελικός του 2003 βρίσκεται ολόκληρος στο διαδίκτυο (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επεισόδια)  και προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης.

Χρονικοί παράμετροι

Η διάρκεια και των δύο ολοκληρώθηκε στους 5 σχεδόν μήνες, γεγονός που επέτρεψε στο τηλεοπτικό κοινό να ταυτιστεί ιδιαίτερα με τους παίκτες που συμμετείχαν.

Το 2003 το reality έριξε αυλαία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εκείνη την περίοδο πράγματι τα reality shows που μεσουρανούσαν, συνήθιζαν να «κλείνουν» σε εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Πάσχα). Αντίθετα το φετινό Survivor έληξε σχεδόν με το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

Ο τελικός του Mega είχε πραγματοποιηθεί λίγο διάστημα μετά την επιστροφή των παικτών από τη Μαλαισία, σε αντίθεση με τα ζωντανά προγράμματα του φετινού reality, που προβλήθηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των παικτών στα πάτρια εδάφη.

Ο τρόπος διεξαγωγής του τελικού και το έπαθλο

Μεγάλη ωστόσο διαφορά είναι πως το χρηματικό έπαθλο πριν 14 χρόνια έφτασε να αγγίζει τα 200.000 ευρώ,δηλαδή τα διπλάσια χρήματα (κρίση γαρ) σε σχέση με τη φετινή παραγωγή για το ίδιο διάστημα επιβίωσης.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο τελικών Survivor εντοπίζεται σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής τους. Ο νικητής του Survivor του ΣΚΑΪ, όπως συνέβαινε σε όλη τη διάρκειά του, κρίθηκε από την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού βάσει ψηφοφορίας. Αντίθετα, το νικητή του Survivor του Mega, έκριναν οι ίδιοι οι παίκτες μέσω ψηφοφορίας στο τελευταίο συμβούλιο του παιχνιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, η ένωση των «Βορείων» και των «Νοτίων» (όπως λέγονταν τότε οι ομάδες), είχε πραγματοποιηθεί όταν έμειναν 10 από τους 16(!) παίκτες που είχαν μπει στο παιχνίδι. Το τελικό ζευγάρι ήταν ο Νίκος Λαμπρινάκης με την Ευαγγελία Δερμετζόγλου, ενώ οι 8 παίκτες που είχαν αποχωρήσει μετά την ένωση, έκριναν τον τελικό νικητή. Για την ιστορία, η Ευαγγελία είχε ανακηρυχθεί νικήτρια παμψηφεί με τον παίκτη από την Κρήτη να δέχεται τα πυρά όλων των συμπαικτών του στο ζωντανό πρόγραμμα του Mega!

Εν αντιθέσει στο ΣΚΑΪ παρακολουθήσαμε τρεις ζωντανές εκπομπές με το Σάκη Τανιμανίδη να παρουσιάζει κατά σειρά προημιτελικό, ημιτελικό και μεγάλο τελικό.

Η τοποθεσία και οι… ειδικές συνθήκες του τελικού

Άρθρα επί αρθρών και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων γράφτηκαν για το φετινό Survivor και τον τόπο διεξαγωγής του. Από Ρόδο μέχρι Κύπρο τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν, με το μεγάλο τελικό να πραγματοποιείται εν τέλει στο άλσος Βεΐκου, που διαμορφώθηκε ειδικά για την περίσταση.

Από την άλλη, το reality που παρουσίασε με επιτυχία ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, μεταδόθηκε από τηλεοπτικό στούντιο. Όλοι συζητούν για τον τελικό του ΣΚΑΪ και το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε, ενώ αντίθετα πριν 14 χρόνια ο τελικός παρά τη δημοτικότητα του παιχνιδιού, είχε πραγματοποιηθεί με το κοινό να απαρτίζεται κυρίως τους συγγενείς των παικτών!

Άξιο αναφοράς είναι πως το 2003 οι 16 παίκτες που βρέθηκαν στο στούντιο, αρχικά κάθισαν ανά ομάδες και στη συνέχεια χωρίστηκαν στους 10 της ένωσης και τους έξι που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα. Σε όλη τη διάρκεια δε, οι δύο φιναλίστ βρίσκονταν σε πάγκους και όχι σε ξεχωριστές θέσεις.

Το ζωντανό show

Μπορεί και οι δύο παρουσιαστές των reality να είναι Θεσσαλονικείς, όμως το 2003 ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ήταν ομολογουμένως πιο έμπειρος από το Σάκη Τανιμανίδη, γεγονός που ήταν εμφανές και στο ζωντανό πρόγραμμα.

Η «σκαλέτα» του προγράμματος μάλιστα ήταν άκρως διαφορετική. Ο προχθεσινός τελικός είχε άφθονα βίντεο από όσα έζησαν οι παίκτες στον Άγιο Δομίνικο και ήταν -απολύτως λογικά- επικεντρωμένο στο Μάριο Πρίαμο Ιωαννίδη και το Γιώργο Αγγελόπουλο που διεκδίκησαν την πρωτιά. Αντίθετα, ο τελικός του Mega είχε έντονους διαλόγους ανάμεσα στους παίκτες, πολλές άγνωστες εμπειρίες, αποκαλύψεις και χιουμοριστικά σημεία.

Η ανακοίνωση του νικητή, Γιώργου Αγγελόπουλου ήταν άκρως φαντασμαγορική με καπνούς, κομφετί και αποθέωση από το κοινού. Αντίθετα, το 2003 είδαμε μία πιο… ήπια ανακοίνωση της νικήτριας Ευαγγελίας, η οποία στο τέλος άνοιξε σαμπάνια λούζοντας τους συμπαίκτες της και παρέλαβε την επιταγή του επάθλου!

Extras

FremantleMedia στο Mega και AcunMedya στο ΣΚΑΪ

16 άπειροι τηλεοπτικά παίκτες ταξίδεψαν στη Μαλαισία. Στον Άγιο Δομίνικο είδαμε 11 celebrities και 13 παίκτες με πολλούς εξ αυτών να έχουν τηλεοπτικά «περάσματα»

Ο μεγαλύτερος παίκτης του Survivor του ΣΚΑΪ ήταν ο Γιώργος Χρανιώτης (44 χρονών). Στο show του Mega οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες (Σαντρα Μπούρα-Γιάννης Βερώνης) ήταν 60 ετών

Και το 2003 είχαμε τον πιο δημοφιλή παίκτη να αλλάζει στρατόπεδο, όπως φέτος ο Ντάνος. Ο Ηλίας Βαλάσης είχε αλλάξει ομάδα με τον Νίκο Λαμπρινάκη

Στα βίντεο το 2003 είχαν προβληθεί εκτός από τα βίντεο που είδαμε στο φετινό show και οι ακροάσεις των παικτών με την εικόνα να προκαλεί αίσθηση

Δείτε αναλυτικά και τους δύο τελικούς στα βίντεο που ακολουθούν

Δειτε Επισης

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κόκοτας-Υπέστη έμφραγμα
Μαριάντα Πιερίδη: «Μου αρέσει που προκαλώ ενδιαφέρον και με φωτογραφίζουν με τον σύντροφό μου»
Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
#SATTIsfaction: Το πρώτο βίντεο από τις πρόβες της Μαρίνας Σάττι με το δυναμικό χορευτικό για την #Eurovision
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»
Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: H νυχτερινή έξοδος που τους έφερε ξανά κοντά