«Κληρονομήστε ξανά ένα μνημείο» Εκδήλωση ανάδειξης του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος Αγίας Θέκλας, εντοιχισμένο στα τείχη της Λευκωσίας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:00, στο μνημείο της Αγίας Θέκλας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος και θα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες αφορούν στην προβολή άγνωστων για το κοινό μνημείων Κύπρου, με στόχο την προστασία τους.

Το προσκυνητάρι και το αγίασμα της Αγίας Θέκλας, αθέατα σήμερα από τον κόσμο, βρίσκονται στο μεσαιωνικό τείχος της Λευκωσίας, δίπλα στον προμαχώνα Κωνστάντζα.

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το προσκυνητάρι, η τοπική παράδοση θέλει παλαιό ναό αφιερωμένο στην πρωτομάρτυρα Θέκλα, τον οποίο κατεδάφισαν το 1567 οι Βενετοί, στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν την πόλη με νέα τείχη, ενόψει της επικειμένης οθωμανικής εισβολής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμμετοχή του κοινού στα ακόλουθα: καθαρισμό του χώρου, ανάδειξη του φρέατος και του αγιάσματος, τοποθέτηση πινακίδων με πληροφοριακό υλικό, πινακίδων που να κατευθύνουν τους επισκέπτες και ξενάγηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020: ReInHerit, “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability“ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Η εξασφάλιση του ReInHerit πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 CSA με τη θεματική Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage.

Το πρόγραμμα προτείνει ένα πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδομώντας το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διάρκεια εκδήλωσης: 17:00-18:00 Στην εκδήλωση θα υπάρχει φωτογράφος. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

Δειτε Επισης

Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα, επιστρέφει από τις 24 Απριλίου!
Το συναρπαστικό πρότζεκτ του Λάρνακα 2030 συνεχίζεται με τις Dona Amirotou και Katie Miltiadous & Band
Φιλανθρωπική εκδήλωση ΔΩΣΕ ΑΓΑΠΗ… ΔΩΣΕ ΖΩΗ
Grand reopening για το Nammos Limassol και το The Retail Village
«ΑνθίΖΩ» Έκθεση φωτογραφίας στη Rodax Art Gallery Τετάρτη 17 Απριλίου, 18.00
Η έκθεση Purity, ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, με 16 κύπριους καλλιτέχνες
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφουν στην Κύπρο για Live εμφανίσεις
«Να είσαι εκεί»... στον οδικό έρανο της Πορείας Χριστοδούλας