Όταν ο Στέφανος Κορκολής και ο Μίκης Θεοδωράκης συναντιούνται

Στη κατάμεστη αίθουσα Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου η πρώτη, sold out συναυλία με τίτλο «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ», όπου ο Στέφανος Κορκολής ερμηνεύει σαν σολίστ του πιάνου έργα του Μίκη Θεοδωράκη, από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. 

Στο πλαίσιο της συναυλίας έγινε παράλληλα και η απονομή χρυσού δίσκου για το ομώνυμο διπλό CD που κυκλοφορεί από την εταιρεία Panik Records. 

Βασισμένες στο ομώνυμο CD, οι συναυλίες είναι μία μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη. H συναυλία του Σαββάτου 17.1 είναι η πρώτη από τις συνολικά πέντε που θα επισκεφτούν πόλεις που έζησε και εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός 

Η σχέση που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη – μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη, κατ ‘ομολογία του ίδιου του συνθέτη. 

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! 

Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μoναδικού Έλληνα μουσουργού.

 
Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα....
Στη συναυλία του Σαββάτου, με σύσσωμη την αίθουσα να τον χειροκροτά όρθια, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα....Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!». 

Ενώ για τη συνέχεια της «Συνάντησής» του με τον Στέφανο Κορκολή, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε: 
«..τα τραγούδια που θα κάνουμε στη συνέχεια είναι τα προδομένα τραγούδια. Μ’ απαγόρευαν τα κόμματα, μ’ απαγόρευε το κράτος, η αστυνομία, ο θρόνος, όλοι μ’ απαγόρευαν(…) Αυτά τα τραγούδια θα τα κάνουμε τώρα με τη νέα τους αυτή μορφή».

Οι συναυλίες του Στέφανου Κορκολή με ερμηνεία τραγουδιών από την Σοφία Μανουσάκη πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της Groupama Ασφαλιστικής. 
 

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές ο Γιώργος Γιαννιάς για την απώλεια των γονιών του: «Νιώθω μισός»
Κώστας Αποστολάκης: «Αισθάνθηκα ότι αδίκησα την κόρη μου σε πράγματα άυλα, μη φθαρτά, ψυχολογικά»
Το βίντεο του Γιάννη Καλλιάνου με δάκρυα στα μάτια: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν»
Ο Πύρρος Δήμας μιλά για την αλλαγή επιθέτου της κόρης του και το θέμα που κάποιοι δημιούργησαν
Το δημόσιο μήνυμα του Γρηγόρη Πετράκου - Μετά τον κορωνοιό, αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη
Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές: με την Πλεύση Ελευθερίας - Μαζί του ο Κωστής Σαββιδάκης
Φουρέιρα Vs. Αργυρός: Κόντρα του N.1 και Ν.2 της ελληνικής δισκογραφίας για το πρώτο Diamond άλμπουμ!
Κόλαφος o Γιώργος Λιάγκας κατά Κυριάκου Βελόπουλου: «Ξεπέρασες τα εσκαμμένα. Χυδαίες οι αναφορές σου»
Απίστευτο! Ο Elon Musk αποθεώνει την Ελένη Τσολάκη: «Πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
H Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει ξανά την #Eurovision με live διασκευή, παραδοσιακού τραγουδιού της Νάουσας