Χρ. Ιακώβου: Ένα Brexit θα ενισχύσει τον ρόλο και το εκτόπισμα της Γερμανίας

  Τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα προκύψουν από μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλύει μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE o Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών(ΚΥΚΕΜ), Χρήστος Ιακώβου.
Υποδεικνύοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θ' αποτελέσει πλήγμα για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κ. Ιακώβου τονίζει πως η πιο σημαντική γεωπολιτική συνέπεια από ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας θα είναι η ενίσχυση του ρόλου και του εκτοπίσματος της Γερμανίας στην Ευρώπη.
 
Ίσως όχι η τελευταία…
«Το σημερινό ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα», αναφέρει ο κ. Ιακώβου, «θα καθορίσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα παραμείνει εντός της Ε.Ε. ή όχι. Πρόκειται για την πρώτη φορά, και ίσως όχι η τελευταία, που κάποιο κράτος της Ε.Ε. επιχειρεί τέτοιου χαρακτήρα δημοψήφισμα». Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, η Βρετανία μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μία ισχυρή αυτοκρατορία, η οποία ασκούσε καθοριστική σημασία στο διεθνές σύστημα. «Στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα», επισημαίνει, «γνώρισε γεωπολιτική συρρίκνωση, με αποτέλεσμα να απολέσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στις διεθνείς εξελίξεις. Σήμερα, η Βρετανία παρά το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των G7, συμπεριφέρεται στην εξωτερική της πολιτική με μία ρητορική μεγαλύτερη από ό,τι το εκτόπισμά της στο διεθνές σύστημα. Στην πραγματικότητα, με πλανητικούς όρους, η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί στις παρυφές του ευρωπαϊκού ηπειρωτικού χώρου με περιορισμένες πλέον φυσικές πηγές, σε σχέση με το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Διαθέτει την 6η μεγαλύτερη οικονομία και η στρατιωτική της ισχύς την κατατάσσει στην 9η θέση διεθνώς. Συνεπώς, δεν είναι υπερδύναμη αλλά μία μεσαία δύναμη του διεθνούς συστήματος». 
 
Μια πιθανή έξοδος…
Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, το βρετανικό δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού το Λονδίνο επεδείκνυε μονίμως αμφισβήτηση ως προς τις επιλογές που έκανε, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ηπειρωτικό μπλοκ. «Μία πιθανή έξοδος από την Ε.Ε.», σημειώνει, «θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού θα προστεθεί ένα νέο σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική κρίση, στο μεταναστευτικό και στην αντίδραση του έθνους-κράτους στην Ευρώπη. Επιπλέον, θα αποτελέσει πλήγμα για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφού η εσωτερική συνοχή της Ένωσης θα πληγεί καθοριστικά».  «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.», συνεχίζει ο Χρίστος Ιακώβου, «θα αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωατλαντική πτέρυγα της Ένωσης, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την ένταξη των πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Ως γνωστό, τα Ηνωμένο Βασίλειο από την ένταξή στον ευρωπαϊκό υπερεθνικό θεσμό το 1973 διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία αυτής της τάσης».
 
Το εκτόπισμα της Γερμανίας
Όμως, όπως τονίζει ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, η πιο σημαντική γεωπολιτική συνέπεια από ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας θα είναι η ενίσχυση του ρόλου και του εκτοπίσματος της Γερμανίας στην Ευρώπη. «Αυτό το ενδεχόμενο», επισημαίνει, «ανησυχεί πολύ τις ΗΠΑ, γιατί μπορεί να στρέψει τους Γερμανούς σε μία στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου ηγεμονικού μπλοκ στον ευρασιατικό χώρο. Τέτοια εξέλιξη σημαίνει επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών συγκλίσεων των κρατών της Δυτικής Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ δεν ευνοούν το σενάριο της βρετανικής εξόδου. Αντιθέτως, επιδιώκουν παραμονή της Βρετανίας μέσω της οποίας θα μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσει γρήγορα η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ότι το ΝΑΤΟ θα καθορίζει την πολιτική στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

Δειτε Επισης

Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη