Άναψε φωτιές η Ιερά Σύνοδος για ανταλλαγή αργίας, έντονα ενοχλημένοι οι εκπαιδευτικοί

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, όσον αφορά στην τοποθέτηση για την κατάργηση της αργίας την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να τονίζουν με έντονο ύφος ότι τα θέματα που αφορούν τα σχολεία, τον τρόπο λειτουργίας τους και τις συνθήκες εργασίες τους πρέπει να μένουν μεταξύ των οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας.

Η αναφορά περί πρότασης προς τον Αρχιεπίσκοπο, από το Υπουργείο Παιδείας, ότι ετοιμάζεται πρόταση για ανταλλαγή της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου της Κύπρου με την 7η Ιανουαρίου, την οποία η Ιερά Σύνοδος έχει χαρακτηρίσει εμπαιγμό, έχει προκαλέσει εκνευρισμό ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι ύπαρξης της εν λόγω αργίας.

«Αυτή η πολιτεία αποφάσιζε, από την εποχή του Μακαρίου, ότι πρέπει να τιμάται ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, φαντάζομαι για τη μεγάλη προσφορά της εκκλησίας στην παιδεία. Αυτό που λέμε η καθιέρωση της γιορτής, δεν είναι μόνο για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, είναι και μία αναγνώριση της προσφοράς της εκκλησίας. Δεν είναι μόνο για ένα πρόσωπο», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Ουσιαστικά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κλήθηκαν να τοποθετηθούν, όσον αφορά στην πρόταση που υπάρχει από πλευράς ανεξάρτητου βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, για την ανταλλαγή της αργίας την ημέρα της ονομαστικής εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, με την 7η Ιανουαρίου, κάτι που έπρεπε να παραμείνει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η απάντηση προς το Υπουργείο Παιδείας, είναι ότι είναι αντισυνταγματική η προσπάθεια να αλλάξουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, με πρόταση νόμου βουλευτών ή κόμματος. Δεν το λέμε εμείς, το λέει το Ανώτατο. Ρωτήσαμε το Υπουργείο Παιδείας ποια είναι η θέση του. Η πρόταση του κ. Ευσταθίου ήταν να καταργηθεί η αργία την ημέρα της ονομαστικής του Αρχιεπισκόπου και να καθιερωθεί η 7η Ιανουαρίου αργία. Για να γίνει αλλαγή πρέπει να έρθει από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο. Η Δευτέρα του Πάσχα που είναι τα ονομαστήρια του νυν Αρχιεπισκόπου είναι αργία. Συμπίπτει με τις διακοπές του Πάσχα και δεν είναι η πρώτη φορά που συμπίπτει δημόσια αργία με Σαββατοκύριακο».

Έντονα ενοχλημένοι και οι δάσκαλοι

Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου έχει προκαλέσει και την ενόχληση της οργάνωσης των δασκάλων, που θέλουν να ξεκαθαρίσουν την εικόνα, ώστε να αποφευχθούν λανθασμένες εντυπώσεις, στη συνέχεια των ανακοινώσεων της Ιεράς Συνόδου και αυτής του Υπουργείου Παιδείας.

«Η ΠΟΕΔ ως συνδικαλιστική εκπαιδευτική οργάνωση ουδέποτε υπέβαλε πρόταση για αλλαγή ημερομηνίας της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Η ΠΟΕΔ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένης πρότασης, που αποστάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούσε την πρόταση του Κωστή Ευσταθίου. Σημειώνουμε ότι σε γενικότερες γραμμές, θέματα που αφορούν εργασιακά ζητήματα, λύνεται με συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων και του εργοδότη και σε αυτή την περίπτωση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Και κανενός άλλος», επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Ερωτηθείσα για τη στάση της ΠΟΕΔ, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει με νομοσχέδιο για την αλλαγή της εν λόγω αργίας, η κα. Βασιλείου ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωτικός διάλογος.

«Η πρόταση που έχουμε τώρα είναι ανταλλαγή. Σε γενικές γραμμές, το θέμα των αργιών και πώς αυτές διαφοροποιούνται, για να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα του σχολείου, εμείς ζητήσαμε να ανοίξει ο διάλογος που να αφορά σε αργίες και ωρολόγιο πρόγραμμα».

Δειτε Επισης

Πρόσω ολοταχώς για αλκοτέστ σε πιλότους πριν την απογείωση-Ποινή μέχρι δύο έτη
Ανεξεταστέα η Κύπρος στα δικαιώματα ηλικιωμένων-«Οι περισσότεροι κακοποιούνται στα σπίτια τους»
Στήριξε τη συμβιβαστική πρόταση για τις εκπομπές οχημάτων στο Συμβούλιο η Κύπρος
Ωμή και βίαιη η πρόταση για το e-kalathi υποστηρίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών
Επανέρχεται η Eπ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Ρούσου-«Δεν ικανοποίησε η έκθεση γεγονότων του ΡΙΚ»
Ούτε φέτος έτοιμο το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους-Φωνές κατά του Υφυπουργείου Πρόνοιας
Σκιαγραφεί το e-kalathi η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή-Πίνακες ανά επαρχία
Νομοσχέδιο για συνεργασία φορολογικών αρχών ΕΕ στην Επιτροπή Οικονομικών
Εξαγωγές 405 χιλιάδων δολαρίων από Τουρκία σε Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με Μιλλιέτ
Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λεμεσό προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία