Οι προσεκτικές επιλογές φέρνουν εξοικονόμηση, σύμφωνα με έρευνα της Υπ. Καταναλωτή

Με προσεκτικές επιλογές υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους, καταδεικνύει έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων παρουσιάζει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμα όμως και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προστίθεται, η αγορά προσφέρει πληθώρα επιλογών, τόσο σε προϊόντα όσο και σε σημεία πώλησης, μεταξύ των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει και να κάνει τις πιο συμφέρουσες γι’ αυτόν επιλογές.

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διενήργησε χθες έρευνα κατά την οποία επιθεωρητές της επισκέφθηκαν δύο υπεραγορές και προέβησαν σε εικονική αγορά 44 βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Σημειώνεται ότι σε κάθε υπεραγορά δημιουργήθηκαν δύο καλάθια αγορών: στο πρώτο καλάθι τοποθετήθηκαν τα φθηνότερα και στο δεύτερο τα ακριβότερα όμοια προϊόντα από το ίδιο ράφι.

Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν ότι στην υπεραγορά 1 το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 131,27 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 177,94 ευρώ με τη διαφορά των δύο καλαθιών να είναι στα 46,67 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 35,55%.

Όσον αφορά την υπεραγορά 2 το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 142,52 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 199,39 ευρώ με τη διαφορά των δύο καλαθιών να είναι στα 56,87 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 39,90%.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εν λόγω έρευνα καταδεικνύει ότι, με προσεκτικές επιλογές, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ορθολογιστικές καταναλωτικές συνήθειες, που βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες και αντανακλούν τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οδηγούν σε έξυπνες και φθηνότερες αγορές. 

Σημειώνεται ότι γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προβαίνει σε παροτρύνσεις προς τους καταναλωτές που στόχο έχουν την εξοικονόμηση χρημάτων κατά την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

Μεταξύ των συμβουλών που δίνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι όπως οι καταναλωτές διενεργούν την απαιτούμενη έρευνα αγοράς για να εντοπίσουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, την πιο συμφέρουσα υπεραγορά και προϊόντα, πριν από την επίσκεψή στην υπεραγορά να ετοιμάζουν κατάλογο αγορών με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, από τον οποίο δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουν. Επίσης συμβουλεύει οι καταναλωτές να μην προβαίνουν σε αγορά προϊόντων μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, από την πλευρά της, συνεχίζει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, η οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών για διαφάνεια και σύγκριση τιμών και πιο συμφέρουσες επιλογές.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα πρόσβασης σε προσιτή ασφαλή στέγη
«Γυναίκες έρχονται κουμπωμένες μέχρι το λαιμό, φοβισμένες να δείξουν το κατακρεουργημένο στήθος τους»
Ανησυχία Οικολόγων για θέσεις Υπ. Γεωργίας για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά
Στοχευμένες επιθεωρήσεις τον Οκτώβρη για αδήλωτη εργασία
Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ ζήτησε η Δήμαρχος Λακατάμιας για ενδεχόμενη δομή φιλοξενίας
Ξεκίνησε την λειτουργία του ο Σταθμός Δημόσιων Συγκοινωνιών στη Πάφο
Αναστολή εργασιών σε εργοστάσια παραγωγής χαλλουμιού στα κατεχόμενα
Ξεκίνησε για το ταξίδι ζωής στη Γερμανία ο 10χρονος Λούκας-Το συγκινητικό μήνυμα του μέσα από το αεροπλάνο
Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο-Eτήσια αύξηση
Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης