Έρχονται ταυτόχρονοι εμβολιασμοί για κορωνοϊό και γρίπη

Ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID- 19 και του ιού της γρίπης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία είπε πως το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει ήδη τον σχεδιασμό του και έχει ετοιμάσει το εμβολιαστικό του πλάνο.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη τα εμβόλια φέτος κατά της COVID-19 και της γρίπης θα γίνονται στα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων ταυτόχρονα. Διευκρίνισε πως η χορήγηση των εμβολίων gρίπης θα συνεχιστεί και από τους προσωπικούς γιατρούς, για όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Ταυτόχρονοι εμβολιασμοί για COVID και Γρίπη

Όπως ανέφερε η κ. Γιαννάκη, η αλλαγή φέτος είναι ότι τα Εμβολιαστικά Κέντρα του Υπουργείου Υγείας θα παρέχουν ταυτόχρονα και το εμβόλιο της COVID-19 και της γρίπης, εξηγώντας ότι «μπορεί κάποιος να κάνει ταυτόχρονα το εμβόλιο της COVID-19 στο ένα χέρι και το εμβόλιο της γρίπης στο άλλο χέρι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αυτό γίνεται για πρώτη φορά, ώστε να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Γιαννάκη είπε πως το εμβολιαστικό πλάνο περιλαμβάνει τις ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, τις παραγγελίες των εμβολίων τόσο για τη γρίπη όσο και για την COVID-19, καθώς και τον χρόνο έναρξηςχορήγησης των εμβολίων, για να σημειώσει ότι οι λεπτομέρειες του εμβολιαστικού πλάνου θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 13 Σεπτεμβρίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως θα οριστούν Κέντρα Εμβολιασμού, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει μια λίστα η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στην δημοσιογραφική διάσκεψη που έχει οριστεί.

Πόσες δόσεις εμβολίων θα λάβει η Κύπρος

Ερωτηθείσα πόσες δόσεις εμβολίων αναμένεται να παραλάβει η Κύπρος, η. Γιαννάκη είπε ότι η Κύπρος αναμένει εντός Σεπτεμβρίου την πρώτη παραλαβή του εμβολίου της Pfizer, το Monovalent XBB.1.5, για να προσθέσει ότι συνολικά η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει πέραν των 158 χιλιάδων τέτοιων σκευασμάτων.

«Θα γίνουν τρεις παραλαβές εμβολίων για την COVID-19», είπε, «με τη μεγαλύτερη εντός Σεπτεμβρίου. Η  δεύτερη παραλαβή θα γίνει αρχές Οκτωβρίου και η τρίτη αρχές Νοεμβρίου».

Σχετικά με το νέον εμβόλιο κατά της COVID-19, ανέφερε ότι στοχεύει στους άνω των 60 ετών, στις ευάλωτες ομάδες, στους ανοσοκατασταλμένους και στους χρόνιους ασθενείς.

170 χιλιάδες εμβόλια για Γρίπη

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, η Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως φέτος αναμένονται 170 χιλιάδες εμβόλια, σημειώνοντας ότι είναι λίγο περισσότερα φέτος, αφού περιλαμβάνονται στους εμβολιασμούς και παιδιά και έφηβοι.

Συμπλήρωσε πως τα εμβόλια για τη γρίπη θα παραδοθούν, επίσης, σε τρεις δόσεις, με τις δύο παραλαβές, όπως είπε, να γίνονται εντός Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Ξένοι ανοίγουν εύκολα εταιρείες στα κατεχόμενα-Αλλάζει το προφίλ επιχειρήσεων
Τεχνική στήριξη για εφαρμογή ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο ανακοίνωσε η Κομισιόν
Συστάσεις Πυροσβεστικής προς πολίτες σε περίπτωση πλημμυρών
Α. Βαφεάδης: Λεωφορειολωρίδα και για τα ταξί από 4 Οκτωβρίου
Εντοπίστηκε επικίνδυνο γατόψαρο στον Πρωταρά-Η ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας
Προανήγγειλε νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Κεραυνός-«Εξετάζονται και κοστολογούνται σενάρια»
Έδωσαν deadline 15 ημερών στον Βαφεαδη oι οδηγοί ταξί-Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα
Άνοιξε ο διάλογος για την ειδική εκπαίδευση-«Επιδίωξη μας ο απόλυτος φραγμός στον αποκλεισμό»
Ενισχύεται με ακόμη 25 εξεταστές η Υπηρεσία Ασύλου-Στόχος η επεξεργασία 2300 αιτήσεων τον μήνα
Η απόλυτη ευεξία σ’ ένα διήμερο και τα 20 tips που ξεχωρίσαμε