Π. Ξενοφώντος: Το Υπ. Γεωργίας αποσκοπεί στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων

Προωθείται η διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων “Let’s Do It! Cyprus 2022”, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Αρχικά, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προσέθεσε ότι «προωθείται η διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, ανατρέποντας την αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα και εντάσσοντάς τα και πάλι στον κύκλο με σκοπό την αξιοποίησή τους ως πόρων, δίνοντάς τους ξανά αξία και ζωή».

«Μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το πρόγραμμα στήριξης των Τοπικών Αρχών με την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και του Πληρώνω Όσο Πετώ», συνέχισε.

Επίσης, είπε, προωθείται το πρόγραμμα πρόληψης, χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, το πρόγραμμα μείωσης των δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων καθώς και η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι προγραμματίζονται έργα όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης και η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. «Η σωστή και η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής αυτής προϋποθέτει, κυρίως, την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών και όλων των κοινωνικών ομάδων», υπέδειξε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για σημαντική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με την ψήφιση των περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Κανονισμών, για τον καθορισμό των υποχρεώσεων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων από τον Ιούλιο του 2024, περιλαμβανομένων των οργανικών αποβλήτων και την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, ώστε να παρασχεθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες για την κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Ακόμη, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι την περίοδο 2021-2022, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, διοργάνωσε με επιτυχία την παγκύπρια εκστρατεία καθαριότητας «Δες το καθαρά». Στόχος της εκστρατείας, όπως εξήγησε, ήταν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης απόθεσης και συσσώρευσης αποβλήτων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Ο πρώτος πυλώνας, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, αφορούσε στην καθαριότητα των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών. Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε στην εποπτεία, την αποτροπή της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων και τη λήψη μέτρων για έλεγχο των σημείων μετά την αποκατάστασή τους. Ενώ ο τρίτος πυλώνας στόχευε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με στόχο την ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής και τη δημιουργία «πράσινης συνείδησης».

«Με ευαισθητοποιημένους πολίτες και στοχευμένες δράσεις σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο μας στοχεύει στη συνέχιση και την ενίσχυση των δράσεων καθαριότητας και στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου να προχωρήσουν με ανάλογο τρόπο, διαβεβαιώνοντας ότι θα τύχουν της στήριξης του Υπουργείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θέματα περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης σε συνάντηση Υπ. Γεωργίας-Κύρτσου
Αντιδρούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, ετοιμάζουν διαμαρτυρία στο Προεδρικό-Ποια τα αιτήματά τους
Ανακοίνωσε έργα στα Μαντριά η Έπαρχος Πάφου
Ορειβατούν για στήριξη τρίχρονου παιδιού που δίνει τον δικό του αγώνα στο Ισραήλ
«Περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο»-Προειδοποιεί για αποφασιστική δράση η Κανάρη
Στο έλεος του Θεού οι συνταξιούχοι-Καταγγελίες από υπερήλικες σε γηροκομεία
Σε επενδυτική κατηγορία και κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε την Κύπρο ο Moody's
Ράπτης: Η ναυτιλία σε μεταίχμιο, ο διάβολος στις λεπτομέρειες
Έρχεται ισχυρό ρεύμα αέρα με βροχές και καταιγίδες-Πέφτει η θερμοκρασία
Αντιδράσεις για τα κέντρα αποκατάστασης-«Βάζουν καινούργια στο ΓεΣΥ, παλιά και αξιόπιστα παραμένουν εκτός»