Π. Ξενοφώντος: Δίπλα στους γεωργούς η Κυβέρνηση και θα τους στηρίξει

Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους γεωργούς και θα τους στηρίξει, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα σε πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για να «δούμε τους παραγωγούς, να ακούσουμε από τους ίδιους τα προβλήματα, ενδεχομένως τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, αλλά και την παραγωγή. Βλέπω ότι υπάρχει μια καλή παραγωγή και θα είμαστε δίπλα τους», είπε, και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε και να δείξουμε με την παρουσία μας ότι στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της κυπριακής οικονομίας που είναι η παραγωγή μας».

Κληθείς να αναφέρει ποια προβλήματα υπάρχουν, ο κ. Ξενοφώντος, επανέλαβε πως «είμαστε δίπλα στους γεωργούς και θα τους στηρίξουμε» και σημείωσε πως λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας είχαν μεταβεί την 1η Απριλίου στις περιοχές για να δουν τις ζημιές που είχαν προκληθεί από τον παγετό, προκειμένου να δοθεί αποζημίωση.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κάρυος εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών είπε πως «προβλήματα στην πατατοκαλλιέργεια υπάρχουν πάρα πολλά.  Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με καιρικές συνθήκες, παγετούς, ανέμους και έχουμε πολλές πατάτες που μένουν μέσα στο χωράφι».

Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο που καταγράφει τις ζημιές που γίνονται από διάφορα εξωγενή προβλήματα είναι αδύνατο και πρέπει να διορθωθεί. Ύστερα από τρία χρόνια που εφαρμόστηκε είδαμε τις αδυναμίες του και πρέπει να βρούμε λύσεις», είπε, και σημείωσε πως το συγκεκριμένο είναι μεταξύ των τριών θεμάτων που θα συζητηθεί «με τον Υπουργό Γεωργίας σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαϊου. Θα πάμε οργανωμένα για να εξηγήσουμε τα προβλήματα και να βοηθηθούν οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η μέση παραγωγή των πατατών αυτή την περίοδο είναι 4,5 τόνοι το δεκάριο και η ζημιά καταγράφεται στους τρείς τόνους. Ο παραγωγός που ξεπερνά τους τρεις τόνους το δεκάριο δεν θα πάρει τίποτε», είπε, και εξήγησε πως «ακόμα και από τους 3 τόνους το δεκάριο, δεν μπορεί να γραφτεί ζημιά επειδή πρέπει να είναι πέραν του 30% κάτι που δεν μπορεί να γίνει με μόνο τους τρεις τόνους».

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, «είναι δύσκολο να επιβιώσουν οι πατατοπαραγωγοί με το κόστος που υπάρχει στο πετρέλαιο και στα υπόλοιπα. Θέλουμε στήριξη», ανέφερε, και εξέφρασε ικανοποίηση «για τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας ότι θα είναι δίπλα μας».

Ένα άλλο θέμα που ταλανίζει τους παραγωγούς είναι «το θέμα του ΚΟΑΠ, ο οποίος πήρε κάποιες αποφάσεις που θα πλήξουν την πατατοκαλλιέργεια γιατί θα μειώσουν την πατατοκαλλιέργεια, που είναι ένα προϊόν που γίνεται εξαγωγή στο εξωτερικό κατά 80%. Πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορούν να φυτέψουν πατάτες του χρόνου», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το έξτρα κόστος, λόγω του πολέμου και της πανδημίας το οποίο δεν μπορούμε να το σηκώσουμε όλο εμείς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα δύο εκατομμύρια του Τζόκερ
Καλεί το ΥΠΑΝ σε απόδοση ευθυνών ο Τρυφωνίδης για το περιστατικό παρενόχλησης μαθήτριας
Δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από Παγκύπρια Συντ. Επιτροπή Αστικών Ταξί
Υπέρ της αποϊδρυματοποίησης τάσσεται η ΚΥΣΟΑ μετά τις εξαγγελίες δομών για ΑμεΑ
Οικονομική στήριξη των φοιτητών που πλήγηκαν από τις πλυμμήρες στην Ελλάδα ζητά η ΠΟΦΕΝ
Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές
Επιλογή του τρόπου παράδοσης δεμάτων παρέχουν πλέον τα Κυπριακά Ταχυδρομεία
Χαιρετίζει την ένταξη ποδολόγων στο ΓεΣΥ η ΟΣΑΚ
Κάνει λόγο για στρεβλώσεις στη διαγραφή σωματείων το ΑΚΕΛ-Σκέψεις για νομοθετική επέμβαση
Αναμένει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων η Βουλή