Κατάλληλες νέες αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα είναι κατάλληλες για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού, εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως αναμένονται, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική νομισματικής σύσφιξης για να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.

Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου και με τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη να επιβραδύνεται, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων και πόσο θα είναι αυτή. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι «θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια» εάν ισχύει το «βασικό σενάριο» που βασίζεται στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, τον Μάρτιο.

Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο δομικός πληθωρισμός - εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους ενέργειας και τροφίμων - παραμένει επίμονα υψηλός.

Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, παρά τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή παύση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στην αναταραχή που υπήρξε στον τραπεζικό τομέα.

Η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από την ελβετική ανταγωνίστρια της UBS πυροδότησε αναταραχή στις αγορές, αλλά έκτοτε οι φόβοι για μια ευρύτερη οικονομική κρίση έχουν αμβλυνθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουρκικό Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή των ισοβίων που είχε επιβληθεί στον Οσμάν Καβαλά
Επικρίσεις στον καγκελάριο Νεχάμερ για τις δηλώσεις του για τους φτωχούς-«Ας φάνε στα McDonald's»
Τρείς νεκροί στον πόλεμο των συμμοριών σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο στη Σουηδία
Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία
Ανακοινώθηκε διάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την στρατιωτική ήττα
Πανικός στο Ρότερνταμ-Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς σε δύο σημεία
Συστηματικό ρατσισμό διαπιστώνουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις φυλακές των ΗΠΑ
Πήρε χάρη μισθοφόρος της «Βάγκνερ» που είχε τεμαχίσει την κοπέλα του σε κρεατομηχανή
Δύο τραυματίες από πυρά ενόπλου στο Ρότερνταμ-Καταζητείται ο δράστης
Η Τουρκία ξεκινά να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Μολδαβία