ΠΟΥ: Παρά τη μείωση των κρουσμάτων η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη

Παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν "ευάλωτες" στην Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προειδοποίησε εναντίον "ενός ψεύτικου αισθήματος ασφάλειας" επειδή ο αριθμός των εμβολίων εξακολουθεί να είναι μικρός.

"Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες", δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά", επέμεινε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφενός και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφετέρου". Στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (στην οποία περιλαμβάνονται χώρες της κεντρικής Ασίας), ο αριθμός των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το εκατομμύριο, όμως το σύνολο αυτό υποχωρεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ενώ οι θάνατοι μειώνονται, επίσης, εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ.

Συμβολική σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην περιφέρεια αυτή - 41 εκατομμύρια- ξεπέρασε τον αριθμό των κρουσμάτων, που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας - 36 εκατομμύρια. Τα δεδομένα του οργανισμού δείχνουν πάντως πως έχει εμβολιασθεί μόνο το 1,5% του πληθυσμού σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2,9% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5,83 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση, δηλαδή το 1,3% του πληθυσμού. Είναι, επίσης, σημαντικό η πρόσβαση στον εμβολιασμό να είναι δίκαιη, όποιος κι αν είναι ο πλούτος της χώρας, επανέλαβε ο ΠΟΥ.

Η μη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Οσο περισσότερο επιμείνει ο ιός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εμφανισθούν επικίνδυνες μεταλλάξεις", προειδοποίησε ο Κλούγκε. Στο σύνολο της περιφέρειας, 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και 19 χώρες κρούσματα του στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ευρώπη, όπως μεταδίδεται, η Πορτογαλία είχε καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο-Απρίλιο, αλλά η νέα χρονιά οδήγησε σε μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας τις υπηρεσίες υγείας και τα γραφεία τελετών στα όριά τους. Πάνω από 14.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της COVID-19 στην Πορτογαλία, με το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει σχεδόν τις 775.000.

 Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 15.038 κρούσματα , περιλαμβανομένων 2.040 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.027.748. Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 553 θάνατοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 78.687 θάνατοι.

Στο μεταξύ στη Βρετανία, περισσότεροι από το 40% των Βρετανών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή υποφέρουν από προβλήματα υγείας, με το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει απότομη αύξηση από πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (FCA) της Βρετανίας. Η FCA σημειώνει ότι σήμερα 27,7 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία πλήττονται από χαμηλή οικονομική ανθεκτικότητα, προβλήματα υγείας ή άλλα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους, έναντι 24 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα προτού επιβληθεί στη Βρετανία το πρώτο της λοκντάουν για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της κινεζικής εταιρίας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα τη χορήγησή του, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα το χρησιμοποιεί, δήλωσε σήμερα ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Η Ουγγαρία έγινε επίσης σήμερα η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αφού η ουγγρική ρυθμιστική αρχή έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο χωρίς να περιμένει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικοί δασμοί και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια σε πολλές χώρες `εξαφάνισαν` το 13,9% των εσόδων των Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο φορέας του κλάδου FEVS. Οι πωλήσεις οίνου και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό --ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροπορική βιομηχανία-- μειώθηκαν κατά 2 δισεκ. ευρώ στα 12,1 δισεκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Γάλλων Εξαγωγέων Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι