Κοινό αναμνηστικό κέρμα για τα τριάντα πέντε χρόνια ύπαρξης του προγράμματος Erasmus+

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριάντα πέντε χρόνων ύπαρξης του Προγράμματος Erasmus+, έχει αποφασιστεί όπως, από την 1η Ιουλίου, ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ τεθεί σε κυκλοφορία. Θα εκδοθούν περίπου 37 εκατομμύρια κέρματα.

Το σχέδιο του νομίσματος έχει επιλεγεί μετά από διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν πέραν των 72.000 ατόμων.  Το κοινό ανέδειξε το σχέδιο του Γάλλου καλλιτέχνη Joaquin Jimenez. Ο σχεδιασμός είναι ένας συνδυασμός δύο σημαντικών πτυχών του προγράμματος Erasmus: α. Του στοχαστή του, δηλαδή του ίδιου του Έρασμου και β.  της αλληγορίας της επιρροής του Προγράμματος στην Ευρώπη. H πρώτη πτυχή αποδίδεται με μία από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του Έρασμου, ενώ η δεύτερη αποδίδεται με δέσμες ακτινών που διασχίζουν το κέρμα από ένα σημείο σε άλλο και αντιπροσωπεύουν τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών. Ορισμένες από αυτές τις ακτίνες σχηματίζουν επιπλέον άστρα, που προκύπτουν από τις συνέργειες μεταξύ των χωρών. Ως αναφορά στην 35η επέτειο, ο αριθμός 35 ξεπροβάλλει από τα άστρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2022, παρουσίασε το νικητήριο σχέδιο του αναμνηστικού κέρματος για την 35η επέτειο του προγράμματος Erasmus, στην παρουσία του Paolo Gentiloni, Επιτρόπου για την Οικονομία και της Mariya Gabriel, Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η πώληση του αναμνηστικού κέρματος από την 1 Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου. Τα κέρματα θα είναι διαθέσιμα σε θήκη, σε κάψουλα, σε ρολά των 25 τεμαχίων και σε καρτολίνα.  Το σχεδιαστικό για την καρτολίνα έχει ετοιμαστεί από κοινού από την ΚΤΚ και το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και συγκεκριμένα, από τη γραφίστρια ‘Αντρέα Αυγουστή.  Το σχεδιαστικό συνδυάζει το Ευρωπαϊκό με το Κυπριακό στοιχείο. Οι αποχρώσεις του μπλε χρώματος, που συνδυάζονται με τα χρώματα της ΕΕ, αποδίδουν τη θάλασσα και τον ουρανό σε μια πιο αφηρημένη απόδοση, ενώ υπάρχει και το κυπριακό μοτίβο που αποδίδεται μέσα από τα κυπριακά παραδοσιακά κεντήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα  Erasmus+ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.erasmusplus.cy 

 

 

Δειτε Επισης

Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό για το DiscoverEU
Η Πετρολίνα πρωτοπορεί επενδύοντας πρώτη στην ηλεκτροκίνηση
Η αναισθησιολογία μία από τις νεότερες ιατρικές ειδικότητες
Η CADAL LTD «ανοίγει» την αγορά αλουμινίου
Η GAN προσφέρει τη δυνατότητα ακύρωσης συμβολαίου και διαδικτυακά!