Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα  27 Ιουνίου 2022, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ημερίδα με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας – Η εμπειρία του έργου ASTRAPI». Διοργανωτής της Ημερίδας ήταν η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), ως συντονιστής εταίρος του έργου Active Strategies for prevention and handling of sexual harassment incidents (με ακρωνύμιο τη λέξη ASTRAPI). Στόχος του εν λόγω έργου είναι η πρόληψη, καταπολέμηση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας μέσα από τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής παρέμβασης και ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στο έργο ASTRAPI, εκτός από την ΚΑΔΔ, συμμετείχαν φορείς από ακόμη εφτά οργανισμούς. Αυτοί είναι το Ίδρυμα Προώθησης της Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ» από την Κύπρο, το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Τμήματος  Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η οργάνωση Gender5+ από το Βέλγιο, ο Οργανισμός Open Educational Center Foundation από τη Βουλγαρία, η συντεχνία FIU-Ligestilling/Dansk Metal από τη Δανία και ως associated partner η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Η υπό αναφορά Ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενόψει της ολοκλήρωσης του έργου και κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα που παράχθηκαν. Στόχος της Ημερίδας είναι μέσα από την παρουσίαση των παραδοτέων του έργου να δοθεί ώθηση στο ανώτατο διευθυντικό επίπεδο της δημόσιας υπηρεσίας και στους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης χρησιμοποιώντας τις καινοτόμες στρατηγικές, τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και  τα εργαλεία που παράχθηκαν από το έργο.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν άτομα από οργανισμούς της δημόσιας υπηρεσίας που εμπλέκονται με θέματα που αφορούν την σεξουαλική παρενόχληση και συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτικής, καθώς και μέλη συνδικαλιστικών Οργανώσεων και μη κυβερνητικών Οργανισμών, καθώς απαιτείται η συστράτευση όλων όσων ασχολούνται με θέματα ανθρώπινου δυναμικού για την καταπολέμησή του φαινομένου.

Κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Μαρία Στυλιανού Λοττίδη και η Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και στην Εκπαίδευση κυρία Λουίζα Ζαννέτου Χρστοδουλίδη. Επίσης, εκφωνήθηκε ομιλία της Διευθύντριας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού από την υπεύθυνη του έργου ASTRAPI κα Νικολέττα Αγρότου.

Στη συνέχεια, η Δρ. Pillinger από το Ίδρυμα Προώθησης της Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ» παρουσίασε και ανέλυσε τον Οδηγό που αναπτύχθηκε αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες των εταίρων, αλλά και από φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο. Ο Οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ολοκληρωμένη στρατηγική παρέμβασης για την πρόληψη της ακατάλληλης σεξουαλικής συμπεριφοράς σε κάθε χώρο εργασίας, τη δημιουργία κατάλληλων και εμπιστευτικών μηχανισμών καταγγελιών, την ενθάρρυνση της υποβολής παραπόνων, την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και την παροχή υποστήριξης στα θύματα.

Ακολούθως, η κα Cañaveras από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρουσίασε το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για την εμφάνιση και συχνότητα περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Το εργαλείο αυτό καταμετρά παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τη συχνότητα και τα επίπεδα έντασης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας ούτως ώστε να μπορούν στην συνέχεια να λαμβάνονται μέτρα για μετριασμό των κινδύνων.

Στη συνέχεια, η Δρ. Ξιναρή από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε τις βασικές ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στη βάση του Οδηγού για την εκπαίδευση εκπαιδευτών σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το συγκεκριμένο υλικό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την εκπαίδευση ατόμων από τους εταίρους οργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε δια ζώσης εκπαιδεύσεις είτε μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης. Στο σημείο αυτό, παρουσιάστηκε και η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου.

Τέλος, ο Δρ Παρσανογλου από το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Πάντειου Πανεπιστήμιου παρουσίασε επιστημονική εργασία πολιτικής που αναπτύχθηκε βασισμένη στην εμπειρία των εταίρων του έργου σε 5 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Ελλάδα και Βουλγαρία) και η οποία διατυπώνει συστάσεις για την αλλαγή πολιτικής βάσει αυτής της εμπειρίας. Το βασικό ζήτημα που εξετάζει η προτεινόμενη επιστημονική εργασία είναι ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει η κατάλληλη και στοχευμένη κατάρτιση προσωπικού στην επίτευξη ποιοτικών μαθησιακών αποτελεσμάτων, ιδίως όταν πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα όπως τη σεξουαλική παρενόχληση από την πρόληψη μέχρι την εκτίμηση των κινδύνων και την αντιμετώπιση των περιστατικών που συμβαίνουν.

Όλα τα παραδοτέα του έργου μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες των εταίρων οργανισμών και υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του έργου www.astrapi-project.eu 

 

 

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας