Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο

Η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο μιλάει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον κόσμο χωρίς τσιγάρο που οραματίζεται.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ελλάδα, βρέθηκαν πρόσφατα οι επικεφαλής της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, της Philip Morris International (PMI), για να μιλήσουν για το ανατρεπτικό της όραμα «για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», που εδώ και κάποια χρόνια αποτελεί το επίκεντρο του μεγάλου μετασχηματισμού της εταιρείας.

«Χρειάστηκε να γίνει από την PMI σημαντική επένδυση στην επιστήμη και στην τεχνολογία για να μπορέσει να συνδυαστεί η ανάγκη για πρόσληψη νικοτίνης από τους καπνιστές με την αντιμετώπιση της σημαντικής επιβάρυνσης που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία του», τόνισε  ο Jacek Olczak, CEO της Philip Morris , μιλώντας στο Forum. Και πρόσθεσε ότι εάν συνδυαστεί η  δυνατότητα της επιστήμης και της τεχνολογίας την προθυμία να τεθούν ερωτήματα και να απαντηθούν οι προκλήσεις, τότε μπορούμε να φθάσουμε στις λύσεις.

​​Όπως ανέφερε, η PMI βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια σε διαδικασία ριζικού μετασχηματισμού, και πλέον είναι πάνω από 20 εκατομμύρια οι καπνιστές παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους τα παραδοσιακά καιόμενα τσιγάρα και έχουν κάνει τη μετάβαση στο προϊόν θέρμανσης καπνού της εταιρείας, που αποτελεί, όπως ο ίδιος τονίζει, μια καλύτερη εναλλακτική

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί μια εταιρεία όπως η PMI να προχωρήσει μεταξύ καινοτομίας και κανονιστικού πλαισίου, ο CEO της εταιρείας τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η επιστήμη βρίσκεται πολύ υψηλά στην εκτίμηση όλων σε διεθνές επίπεδο. Η PMI βασίστηκε στην επιστήμη για να δημιουργήσει ένα προϊόν που είναι λιγότερο επιβλαβές  σε σχέση με το τσιγάρο, ωστόσο, επειδή αυτή η επιστήμη προέρχεται από μια καπνοβιομηχανία όπως η PMI,, υπογράμμισε ότι αναπόφευκτα δημιουργεί σε κάποιους δυσπιστία. Ωστόσο, όπως ανέφερε ως παράδειγμα, σε μια φαρμακοβιομηχανία που αναπτύσσει ένα φάρμακο, το οποίο λαμβάνει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για την καταπολέμηση μιας ασθένειας, δεν υπάρχει η ίδια δυσπιστία ως προς την επιστήμη που επιστρατεύει η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Κατά τη γνώμη του θα έπρεπε και η PMI να κρίνεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με κύριο γνώμονα την εγκυρότητα των επιστημονικών στοιχείων που παρουσιάζει. Ανέφερε επιπλέον, ότι  υπάρχουν στοιχεία από μελέτες που έρχονται από την Ιαπωνία και την Κορέα, δύο χώρες με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια κυκλοφορίας του θερμαινόμενου προϊόντος καπνού, του IQOS και δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη μείωση στο ποσοστό των νοσηλειών σε νοσοκομείο για παθήσεις, όπως η Χρόνια Αποφρακτική  Πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ) αλλά και άλλα σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.

Για την αξία της καινοτομίας στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αναφέρθηκε ο Gregoire Verdeaux, PMI Senior Vice President  External Affairs, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών.

O G. Verdeaux ανέφερε ότι σαφώς τάσσεται υπέρ της καινοτομίας, όμως έχει υποτιμηθεί το γεγονός ότι η καινοτομία δημιουργεί ανισότητες, καθώς κινείται με ταχύ ρυθμό και σε διαφορετικούς τομείς, όπως η υγεία και το φάρμακο, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι μεταφορές και τα καταναλωτικά προϊόντα. Συνεπώς, τόνισε ο κ. Verdeaux, έχουμε καινοτομία για εκείνους που επωφελούνται από αυτή και αποκλεισμό από την καινοτομία για εκείνους που δεν επωφελούνται. Συχνά οι ομάδες ατόμων που αντιτίθενται ή επαναστατούν στην εφαρμογή της καινοτομίας σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι εκείνες που αποκλείονται από τα διαφορετικά επίπεδα καινοτομίας. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου οι αντιδράσεις απέναντι στην καινοτομία στην ενέργεια προήλθαν από αγρότες που δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν στην καθημερινότητά τους.

Τόνισε ότι η πανδημία αύξησε τις ανισότητες τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές συνέπειες σε κάθε περίπτωση.

Υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται διάλογος της Πολιτείας με τις επιχειρήσεις, και συμπλήρωσε ότι οι καλές πρακτικές συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να εξελιχθούν περαιτέρω.

Αναφερόμενος στο όραμα της PMI για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, ο G. Verdeaux ανέφερε ότι η PMI έχει επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να προσφέρει στους καπνιστές αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Είπε πως κάθε προϊόν της είναι τεχνολογικά πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο, γεγονός που εκτιμάται διεθνώς, όχι μόνο από τους καταναλωτές, αλλά και από τις ρυθμιστικές Αρχές. Ειδική αναφορά έκανε στον τεκμηριωμένο επιστημονικό φάκελο που κατατέθηκε στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), με στοιχεία που οδήγησαν στο να γίνει αποδεκτό από τον σημαντικό αυτό φορέα το γεγονός ότι η μέθοδος θέρμανσης του καπνού, χωρίς καύση, είναι λιγότερο επιβλαβής για την υγεία.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις παραδοσιακούς πυλώνες που αφορούν την πολιτική ελέγχου του καπνίσματος και περιλαμβάνουν την πρόληψη, τη διακοπή του καπνίσματος και τη φορολόγηση του καπνού. Σε αυτούς δήλωσε εμφατικά πως χρειάζεται να προστεθεί ακόμη ένας πυλώνας: η μείωση της βλάβης. Εξήγησε πώς όταν οι τρεις παραπάνω πυλώνες δεν λειτουργούν, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσουμε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές για τους ενηλίκους καπνιστές. Αναφέρθηκε τέλος, σε χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει σημαντικά μέτρα υπέρ της μείωσης της βλάβης, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα, η Γαλλία και η Βρετανία.

Τέλος, ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή είναι να διακόψει το κάπνισμα, ωστόσο για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν, θα πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση. Και επανέλαβε στο σημείο αυτό τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική που αναπτύσσεται όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουν με στόχο τη λύση και όχι την ανακύκλωση και διαιώνιση του προβλήματος.

 

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας