Σε τροχιά υλοποίησης η Μεταρρύθμιση Διαχείρισης Δημόσιων Πόρων

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση θέτοντας ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των δημοσίων πόρων, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Το επικείμενο εργαστήριο και εκπαίδευση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έργου «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση».

Εδώ και καιρό, η Πολιτεία έχει δεσμευτεί για επένδυση σε πόρους, θέληση και ενέργεια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των πόρων του δημοσίου. Η αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων πόρων, άλλωστε, αναμένεται πως θα παρέχει υψηλής ποιότητας και ανταποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες, κάτι που τόνισε τον Φεβρουάριο σε ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Μεταρρύθμιση Διαχείρισης Δημόσιων Πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία, Προοπτικές και Προκλήσεις στη Λήψη Αποφάσεων». Από την ίδια σκηνή, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, παρουσίασε το Στρατηγικό Μεταρρυθμιστικό Έργο που προωθείται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Υφυπουργείο Καινοτομίας.

Το περιεχόμενο και τα οφέλη

Η μεταρρύθμιση εδράζεται σε 3 πυλώνες : το Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών πόρων, τη συγκέντρωση και επένδυση στο προσωπικό σε επίπεδο Υπουργείων και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών στην παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων του κράτους. Η εισαγωγή νέου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων αποτελεί το εργαλείο πάνω στο οποίο βασίζεται η Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ένα έργο, που χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στη χρηματοοικονομική διαχείριση, που αναμένεται να μπει σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2023 και επηρεάζει όλες τις λογιστικές εργασίες, τον καταρτισμό και υλοποίηση του προϋπολογισμού, τη διαχείριση των αγορών, τα έσοδα και τις εισπράξεις και τη διαχείριση των στοιχείων του πάγιου ενεργητικού.

Στο δεύτερο σκέλος εμπίπτουν τα μισθολόγια και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και περιλαμβάνει τον υπολογισμό και την πληρωμή των μισθολογίων και των συντάξεων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αδειών, τοποθετήσεων, προαγωγών κ.λπ. καθώς και την ενοποιημένη βάση πληροφόρησης για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλάνο, το δεύτερο σκέλος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με τη δημιουργία Διευθύνσεων Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης στα Υπουργεία, που αποτελεί το δεύτερο πυλώνα, ενισχύεται ο επαγγελματισμός στον τομέα της χρηματοοικονομικής διαχείρισης με την αναδιοργάνωση της ομάδας του Γενικού Λογιστηρίου σε επίπεδο Υπουργείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι Διευθύνσεις κάθε Υπηρεσίας και Τμήματος θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να λαμβάνουν καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες ενός δημόσιου οργανισμού και προωθώντας τη χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση.

Ο τρίτος πυλώνας αλλάζει την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών δεδομένων του κράτους, με την υιοθέτηση διεθνών προτύπων κατά τρόπο που να παρέχεται συνολική πληροφόρηση ως προς το τι ανήκει στο Κράτος, τι χρωστά και πως ο συν9ολικός πλούτος της χώρας διαμορφώνεται προϊόντος του χρόνου.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί εργαλείο για ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας , για καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, καθώς και για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στα Υπουργεία

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της μεταρρύθμισης διαχείρισης δημοσίων πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, η Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας διοργανώνει τη δεύτερη σε σειρά εργαστήριο  με τίτλο «Μεταρρύθμιση Διαχείρισης Δημόσιων Πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία – Ανάπτυξη πλάνου ανά Υπουργείο και προετοιμασία για υλοποίηση της».

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ετοιμασία πλάνου / σχεδίου δράσης ανά υπουργείο για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Το εργαστήριο θα χαιρετήσει η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και ο Υπεύθυνος Συντονιστής Διαχείρισης Αλλαγής και Εκπαίδευσης θα παρουσιάσει το στάδιο που βρίσκεται η Μεταρρύθμιση σήμερα καθώς και τις ενέργειες που δρομολογούνται ώστε να είναι όλοι έτοιμοι για υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Στο επικείμενο εργαστήριο, οι εμπειρογνώμονες της FranklinCovey θα παρουσιάσουν  το μοντέλο αλλαγής που θα επιτρέψει στο κάθε Υπουργείο να αντιληφθεί τις  αναγκαίες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας. Θα παρουσιαστεί περαιτέρω ο θεσμός του πυρήνα αλλαγής και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε Υπηρεσίας.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, μεταξύ 8:30 – 12:30 στο χώρο του Chateau Status και απευθύνεται σε Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων και Υφυπουργείων και Διευθυντές Τμημάτων, Χρηματοοικονομικούς Διευθυντές και Υπεύθυνους Στρατηγικού Προγραμματισμού των Υπουργείων και Υφυπουργείων.

 

Δειτε Επισης

EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό για το DiscoverEU
Η Πετρολίνα πρωτοπορεί επενδύοντας πρώτη στην ηλεκτροκίνηση
Η αναισθησιολογία μία από τις νεότερες ιατρικές ειδικότητες
Η CADAL LTD «ανοίγει» την αγορά αλουμινίου
Η GAN προσφέρει τη δυνατότητα ακύρωσης συμβολαίου και διαδικτυακά!
Ιατρική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας
«ΑνθίΖΩ»: Έκθεση φωτογραφίας στη Rodax Art Gallery
Ανακάλυψε Κυπριακές γεύσεις με την PF Natural Flavours