Ας μιλήσουμε για το Μέλλον. Ας μιλήσουμε για Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική στα ΜΙΕΕΚ

Το πρόγραμμα «Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική» έχει σκοπό την ανάπτυξη των επαγγελματικών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών/ριών στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Ταυτόχρονα, οι σπουδαστές/σπουδάστριες γνωρίζονται με την παραγωγική και επιχειρησιακή πτυχή της βιομηχανίας και καταρτίζονται σε δεξιότητες που άπτονται των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων της βιομηχανίας.

Ο στόχος του προγράμματοςσπουδών «Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική»είναι η ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση τωνσπουδαστών/τριών, συνδυάζοντας εργαστηριακά και θεωρητικάμαθήματα αλλά και πρακτική άσκηση στην βιομηχανία. Το πρόγραμμα εστιάζει στην απόκτησηεπαγγελματικών και τεχνικώνγνώσεων καιδεξιοτήτων καθώς την πρακτική εμπειρία στην τέχνη παρασκευής ψωμιών, αρτοσκευασμάτων και γλυκών ακολουθώντας την παράδοση αλλά και επενδύοντας στιςσύγχρονες τάσεις της αγοράς. Η εργοδότηση των αποφοίτων ξεπερνάει το 80% τόσο σε αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία και ξενοδοχεία. Απόφοιτοι του προγράμματοςμε εφόδια τις γνώσεις και δεξιότητεςπου αποκτήσανέχουν δημιουργήσει την δική τουςεπιτυχημένη επιχείρηση. Είναι ίσως το μοναδικό πρόγραμμα στην Κύπρο, στο οποίο ταπρακτικά εργαστηριακά μαθήματα ξεπερνάνε το 70% του διδακτικού χρόνου και οι απόφοιτοι.Η διδασκαλία γίνετε από προσοντούχοι επαγγελματίες της βιομηχανίας. Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το ΔΙΠΑΕ, οι σπουδαστές/ριες δικαιούνται τη φοιτητική χορηγία, είναι εντελώς δωρεάν και έχουν το δικαίωμά συμμέτοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στόχοι του προγράμματος σπουδών

Στόχοι του προγράμματος είναι οι σπουδαστές/σπουδάστριες να αποκτήσουν επαγγελματικές γνώσεις, τεχνικές δεξιότητες και την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία στον τομέα της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής. Με τη φοίτησής τους στο πρόγραμμα οι σπουδαστές/ριες είναι σε θέση να παρασκευάζουν μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και να εφαρμόζουν όλες τις σωστές μεθόδους παραγωγής, καθώς και τις λειτουργικές διαδικασίες ενός αρτοποιείου ή ζαχαροπλαστείου.

Ευκαιρίες εργοδότησης που προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος δύναται να εργοδοτηθούν άμεσα σε όλο το φάσμα των επισιτιστικών επιχειρήσεων που προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν στους πελάτες τους. Πέραν των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες σε ξενοδοχεία 4* και 5*, σε εστιατόρια, και σε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους και αναζητούν εξειδικευμένα καταρτισμένο προσωπικό.

Γιατί κάποιος που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον κλάδο της Αρτοποιίας/Ζαχαροπλαστικής μπορούν μέσω του προγράμματος να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά τους προσόντα. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα εξοικειώνονται με τις νέες τάσεις στη βιομηχανία και με τις αυξανόμενες ανάγκες για καταρτισμένο προσωπικό μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις με ψηλότερες απολαβές.

Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους εργαζόμενους της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα  είναι δομημένο  με βάση τις ανάγκες της βιομηχανίας και ακολουθεί  τα διεθνή πρότυπα στην ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν  επιτυχώς το πρόγραμμα  θα αποκτήσουν πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα. Τόσο το  ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και οι ειδικοί εκπαιδευτές συμβάλλουν στην μαθησιακή διαδικασία μέσα από την βιομηχανική εμπειρία αλλά και την εκπαιδευτική τους κατάρτιση και εξειδίκευση. Επιλέγοντας να αποστείλει μία επιχείρηση το προσωπικό της στα ΜΙΕΕΚ επωφελείται από την εκπαίδευση και κατάρτισή τους στις τελευταίες τάσεις του κλάδου καθώς και την εξειδίκευσή τους με στόχο την εξέλιξή τόσο των ιδίων αλλά και της εταιρείας στην οποία εργοδοτούνται.

Γνώσεις και δεξιότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Οι δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι είναι η παραγωγή διαφόρων ψωμιών – αρτοσκευασμάτων και γλυκών ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς αλλά και της παράδοσης. Οι γνώσεις είναι σφαιρικές γύρω από τη λειτουργία μιας επιχείρησης, (επιχειρηματικές, οικονομικές, εποπτικές)   αλλά και εξειδικευμένες ως προς το αντικείμενο, υγιεινή, διαχείριση και τεχνολογία σχετική με τα τρόφιμα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών

Το 70% του προγράμματος  αποτελείται από εργαστηριακά μαθήματα ίσα κατατετμημένα σε ζαχαροπλαστική και αρτοποιία. Ενώ, στο υπόλοιπο του διδακτικού χρόνου  προσφέρονται θεωρητικά μαθήματα σχετικά με τις λειτουργίες μίας επιχείρησης αρτοποιείου ή/και ζαχαροπλαστείου. Όλοι/ες οι σπουδαστές/ριες για να αποφοιτήσουν χρειάζεται να ολοκληρώσουν με επιτυχία δύο πρακτικές καταρτίσεις στη βιομηχανία.     

 

 

 

Πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα πρωτοπόρο επαγγελματικό πρόγραμμα ανώτερης εκπαίδευσης και κατάρτισης πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ),  με εξειδίκευση  στον κλάδο της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. Ο περισσότερος  χρόνος διδασκαλίας περιλαμβάνει πρακτικά εργαστηριακά μαθήματα. Οι σπουδαστές/τριες συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα με συνεχή πρακτική εφαρμογή της θεωρίας, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις  τους  στο γνωστικό αντικείμενο. Η φοίτηση είναι εντελώς δωρεάν και οι σπουδαστές/ριες έχουν δικαίωμα διεκδίκησης φοιτητικής χορηγίας.  Ιδιαίτερη δυναμική στο πρόγραμμα προσφέρει η συνεργασία των φοιτούντων με προσοντούχους επαγγελματίες  από τη βιομηχανία οι οποίοι λειτουργούν ως ειδικοί εκπαιδευτές και προσθέτουν αξία  στη μαθησιακή διαδικασία. Επιπλέον επιτυγχάνεται η διασύνδεση  των σπουδαστών/ριών με επαγγελματίες του χώρου αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου μέσω των οποίων πολλές φορές προκύπτουν είτε συνεργασίες είτε προσφορά για άμεση εργοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αποταθούν στον Ακαδημαϊκό Συντονιστή του προγράμματος κύριο Μιχάλη Αναστασίου manastasiou@te.schools.ac.cy καθώς και στο info@mieek.ac.cy και στο τηλέφωνο 22800651.

Δειτε Επισης

Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ-Ο Δρ. Νικόλοος Ηγουμενίδης απαντάει σε όλα για την στεφάνια νόσο
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό!
Έρευνα της PwC για τον μετασχηματισμό του κλάδου ακινήτων
Ένα debate για το μεταβαλλόμενο κόστος δομικών υλικών
Real Estate και πράσινη μετάβαση: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Ο τομέας ακινήτων αναδιαμορφώνεται: Ποιες οι εξελίξεις
Τα βήματα της ΙΚΕΑ προς ένα πιο βιώσιμο αύριο, για όλους
Debate δύο υποψηφίων για την ανάπτυξη Λευκωσίας και Λεμεσού
Η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων του Ντουμπάι και ο ρόλος της κυβέρνησης
Το i-Fitness Day, στηρίζει και φέτος το TELETHON!