Τετάρτη 6 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Μέχρι το 2050, ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει αναπτύξει μυωπία

Sponsored Article  04/04/2022 09:00
Μέχρι το 2050, ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει αναπτύξει μυωπία

Μέχρι το 2050, ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει αναπτύξει μυωπία

Sponsored Article  04/04/2022 09:00

Η μυωπία, είναι ίσως από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, όπου χρόνο με τον χρόνο, το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% του πληθυσμού της γης σήμερα έχει αναπτύξει μυωπία ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία μέχρι το 2050.

Τo πιο ανησυχητικό στοιχείο σύμφωνα με τους μελετητές, είναι ότι το 10% αυτού του πληθυσμού που θα εμφανίσει μυωπία σε 30 χρόνια, ενδέχεται να είναι σοβαρής μορφής, δηλαδή με πολύ υψηλούς βαθμούς οφθαλμολογικής πάθησης.  

Τι είναι μυωπία και ποιοι οι παράγοντες εμφάνισης της;

Η μυωπία είναι πάθηση των ματιών που οφείλεται σε παραμόρφωση του βολβού, με αποτέλεσμα το είδωλο να εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντί ακριβώς πάνω του, με αποτέλεσμα, ο ασθενής να μην βλέπει μακριά.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση μυωπίας θεωρείται είναι η κληρονομικότητα. Η πιθανότητα να αναπτύξει μυωπία ένα παιδί, όταν και οι δύο γονείς έχουν αυτή την πάθηση είναι σχεδόν επταπλάσια σε σχέση με κάποιο άλλο που οι γονείς του δεν έχουν μυωπία. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνώσεις των επιστημόνων όσο αφορά το γονιδιακό  υπόβαθρο της μυωπίας είναι ελλιπείς, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που μπορούν το επιβεβαιώσουν αυτό με ακρίβεια.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στα άτομα τα οποία πάσχουν από μυωπία και οι επιστήμονες το έχουν συνδέσει και με άλλους παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Στις μέρες μας, όλο και μειώνεται ο χρόνος έκθεσής μας στο φυσικό φως, που είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν φυσιολογικά τα μάτια. Η πολύωρη παραμονή μας σε κλειστούς χώρους (π.χ. σπίτι, γραφείο, σχολείο κλπ.) και η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών εικόνας (κινητά, (κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets και τηλεοράσεις), ειδικότερα από μικρές ηλικίες, περιορίζουν τον οπτικό μας ορίζοντα, την ίδια στιγμή που τα μάτια μας είναι κατασκευασμένα για να κοιτούν μακριά.

Το τμήμα οπτικών της OJO Sun&glasses, προτείνει τα πιο κάτω για τη βελτίωση της όρασης μας.

  • Να γίνεται προληπτική ετήσια εξέταση της όρασης μας.
  • Χρήση γυαλιών και φακών επαφής, με σωστή διόρθωση και προστασία από την UV ακτινοβολία.
  • Αύξηση των δραστηριοτήτων και του χρόνου παραμονής μας σε εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στο ελάχιστο.
  • Επιλογή κατάλληλου φωτισμού σε σχέση με τον χώρο και τις δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιής και καθαρή όραση δεν έχει μόνο ως όφελος την αποδοτικότητα στην εργασία μας και τις καλύτερες επιδώσεις των παιδιών μας στο σχολείο, αλλά ότι βοηθάει και στην ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και δωρεάν οπτομέτρηση, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα OJO Sun&glasses,  όπου οι εξειδικευμένοι οπτικοί OJO μπορούν να σας δοθούν εξειδικευμένες λύσεις και απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα σας.

Τμήμα Οπτικών OJO Sunglasses

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας