Η θεαματική άνοδος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη νέα διεθνή κατάταξη του THE

Αποτελεί γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των βαρύγδουπων δηλώσεων, χωρίς αντίκρισμα. Ένας τέτοιος τίτλος λοιπόν, πιθανόν να αντιμετωπιστεί με καχυποψία από κάποιους ή να θεωρηθεί υπερβολικός από τρίτους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα αφου ούτε λίγο ούτε πολύ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιγουράρει ανάμεσα στο 3% των καλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Και μάλιστα, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους.

Ας ξεκινήσουμε χωρίς πολλά λόγια, παραθέτοντας τα ευρήματα της ετήσιας πανεπιστημιακής κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022. Η νέα αυτή λίστα, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη. Στην προηγούμενη κατάταξη του 2021, βρισκόταν στις θέσεις 801-1000. Μια θεαματική άνοδος, που αποτελεί απόδειξη της σοβαρής δουλειάς για πρόοδο και αριστεία που συντελείται στο UNIC, καταφέρνοντας έτσι να τοποθετήσει την Κύπρο στον χάρτη με τους ελκυστικότερους πανεπιστημιακούς προορισμούς.

Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη λίστα, είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, καθώς αξιολογεί την επίδοση του κάθε ιδρύματος στους βασικούς πυλώνες: α) της διδασκαλίας, β) της έρευνας, γ) της μεταφοράς της γνώσης και δ) της διεθνούς εμβέλειας. Συνεπώς, τα αποτελέσματά της, αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο.

Η δύναμη των αριθμών

- Η διευρυμένη έκδοση του ΤΗΕ για το 2022, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.600 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25.000 και πλέον ιδρυμάτων που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

- Με βάση τα αποτελέσματα, σε παγκόσμιο επίπεδο το UNIC κατατάσσεται ανάμεσα στα πρώτα 601-800 και κατά συνέπεια, εξασφαλίζει θέση στο 3% της πανεπιστημιακής ελίτ.

- Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια και συγκριτικά, μόνο τρία ελληνικά ΑΕΙ κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση στην ίδια κατάταξη.

- Συνολικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται με μόλις έξι ακόμα πανεπιστήμια της Ελλάδας κα της Κύπρου, στα 800 καλύτερα του κόσμου. Αυτά είναι: 1) Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 2) το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) το Πανεπιστήμιο Κρήτης, 4) το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 5) το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και 6) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τι σημαίνει για τη χώρα μας

Το γεγονός ότι τρία κυπριακά πανεπιστήμια (δύο δημόσια και ένα ιδιωτικό) κατατάσσονται στα 601-800 καλύτερα του κόσμου, επιβεβαιώνει τη θέση ότι η μικρή μας Κύπρος προσφέρει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία στα πρότυπα του εξωτερικού.

Η δε άνοδος που είχε το UNIC στον πίνακα κατάταξης, επαληθεύει τα όσα διατυπώνονταν και πριν από το BREXIT. Ότι δηλαδή, αποτελεί έναν ελκυστικό πανεπιστημιακό προορισμό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ιδρύματα άλλων χωρών. Εξάλλου, εκτός από τα διεθνή ακαδημαϊκά αποτελέσματα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, χαρακτηριστική και η δήλωση του πρύτανη του UNIC, καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα: «Οι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες από την Κύπρο και το εξωτερικό έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως, σε ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».

Τι είναι οι πανεπιστημιακές κατατάξεις

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις ταξινομούν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη βάση διαφόρων συνδυασμών παραγόντων. Οι κατατάξεις πραγματοποιούνται συνήθως από κυβερνήσεις κρατών, ακαδημαϊκούς οργανισμούς και παγκόσμιους εκδοτικούς οίκους. Εκτός από τις κατατάξεις ιδρυμάτων στο σύνολό τους, οι οργανισμοί κατατάσσουν συγκεκριμένα προγράμματα, τμήματα και σχολές. Μερικές κατατάξεις εξετάζουν συνδυασμούς μετρήσεων που αφορούν χρηματοδότηση, ερευνητική αριστεία ή/και επιρροή, εξειδίκευση, εισδοχές, επιλογές σπουδαστών, βραβεία, διεθνοποίηση, μεταπτυχιακή εργασία, σύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ιστορική φήμη και άλλα κριτήρια. Πολλές κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια με κύριο κριτήριο το ερευνητικό τους έργο. Επιπλέον, ορισμένες κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο μιας μόνο χώρας, ενώ άλλες αξιολογούν πανεπιστήμια σε παγκόσμια βάση.

Οι τρεις σημαντικότερες κατατάξεις πανεπιστημίων είναι: 1) Academic Ranking of World Universities (ARWU), 2) Times Higher Education World University Rankings (THE) και 3) QS World University Rankings (QS).

Πανεπιστημιακές κατατάξεις (Κυπριακά Πανεπιστήμια)

 

 

 

Δειτε Επισης

Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό για το DiscoverEU
Η Πετρολίνα πρωτοπορεί επενδύοντας πρώτη στην ηλεκτροκίνηση
Η CADAL LTD «ανοίγει» την αγορά αλουμινίου
Η GAN προσφέρει τη δυνατότητα ακύρωσης συμβολαίου και διαδικτυακά!
Ιατρική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας