Σπουδές στην Κύπρο με παράθυρο στον κόσμο

Άδραξε την ευκαιρία να σπουδάσεις λίγο πιο κάτω από το σπίτι σου,αλλά και χιλιόμετρα μακριά μέσω του Erasmus+

Να σπουδάσω στη χώρα μου ή στο εξωτερικό; Η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη. Για την ακρίβεια, έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις και τα δύο. Η λέξη κλειδί είναι «κινητικότητα» και σε αυτήν βασίζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Ενόψει λοιπόν, της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και των γνωστών πλέον επιπτώσεων του Brexit για τους φοιτητές, με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις την ιδανική επιλογή που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σου. Επιτρέποντάς σου, και να σπουδάσεις κοντά στο σπίτι σου και να πετάξεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά!

Αν αναζητήσεις ποιο είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο, με περισσότερους από 14.000 σπουδαστές, θα ανακαλύψεις ότι αυτό είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC). Το εν λόγω ακαδημαϊκό ίδρυμα φιγουράρει ανάμεσα στα 601-800 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, με βάση την διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα του Times Higher Education World University Rankings 2022. Με βάση τον ίδιο οργανισμό, βρίσκεται επίσης, στα καλύτερα 201-250 πανεπιστήμια των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες και κατατάσσεται στην 32η θέση παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης. Δεδομένα, τα οποία το καθιστούν άκρως ανταγωνιστικό και συγχρόνως πολύ πιο οικονομικό από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και το καλύτερο; Ακόμα κι αν το επιλέξεις ως τη «βάση» σου, ταυτόχρονα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις την απόλυτη φοιτητική εμπειρία των σπουδών εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το UNIC είναι το δεύτερο πανεπιστήμιο σε αριθμό εξερχόμενων κινητικοτήτων στο νησί μας -πρώτο στον κατάλογο είναι το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου- και αυτό προκύπτει από τα επίσημα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) . Όσο για τις δημοφιλέστερες χώρες που επιλέγουν οι φοιτητές μας, οι οποίοι συμμετέχουν, αυτές είναι η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Ας μάθουμε όμως, βασικά στοιχεία του προγράμματος: Στο πλαίσιο του Erasmus+, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με περισσότερα από 200 πανεπιστήμια-εταίρους, σε δεκάδες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα παρέχει μια σειρά από ωφελήματα όπως:

α) Η φοίτηση στο ακαδημαϊκό ίδρυμα του εξωτερικού είναι δωρεάν.

β) Ο κάθε δικαιούχος λαμβάνει σημαντική επιχορήγηση για κάλυψη των πρόσθετων εξόδων διαβίωσης π.χ. στέγαση, σίτιση, μετακίνηση κλπ στη χώρα υποδοχής.

γ) Υπάρχει πλήρης αναγνώριση των μαθημάτων που θα παρακολουθήσει ένας φοιτητής Erasmus+.

δ) Παρέχεται επιπλέον επιχορήγηση στους συμμετέχοντες με ειδικές ανάγκες.

ε) Ο κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει από δύο μέχρι δώδεκα μήνες για πρακτική άσκηση και από τρεις μέχρι δώδεκα μήνες για φοίτηση (ανά κύκλο σπουδών). Πιο απλά, από τα τέσσερα έτη σπουδών για απόκτηση πρώτου τίτλου, μπορείς να φοιτήσεις σε ένα συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέχρι έναν χρόνο. Μπορείς να λάβεις μέρος ξανά στο πρόγραμμα, όταν ξεκινήσεις το μεταπτυχιακό σου.

στ) Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, καθώς το Erasmus δίνει το δικαίωμα σε έναν απόφοιτο, να δουλέψει εκτός εάν το επιθυμεί, σε διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία αποφοίτησής του.

Αξίζει να τονιστεί, επίσης, ότι παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις αγγλικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να συμμετέχουν στο Erasmus+ μέχρι το 2023. Εκτιμάται δε, ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα κινητικότητας που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή Ευρωπαίων και Βρετανών φοιτητών.

10 συν 1 λόγοι για να λάβεις μέρος στο Erasmus

1. Για να ξεβολευτείς! Να αναλάβεις ευθύνες και προκλήσεις που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την ανεξαρτησία και αυτοδυναμία σου.

2. Για να κάνεις καινούργιους φίλους από κάθε γωνιά του πλανήτη και να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες.

3. Γιατί μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά θα γνωρίσεις από πρώτο χέρι άλλες κουλτούρες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο ανεκτικός στη διαφορετικότητα.

4. Για να βιώσεις μια διαφορετική προσέγγιση του αντικειμένου σπουδών που επέλεξες.

5. Γιατί θα σου δοθεί η δυνατότητα, με μια καλή οικονομική διαχείριση, να εξερευνήσεις την Ευρώπη, μέσα από σύντομες εκδρομές και ταξίδια.

6. Για να αναπτύξεις τις γλωσσικές σου δεξιότητες.

7. Γιατί εκτός από διάβασμα, θα έχεις επίσης, ευκαιρίες για πάρτι και διασκέδαση.

8. Για να μάθεις ποιοι πραγματικά σου λείπουν και ποιοι σε θυμούνται όσο καιρό θ’ απουσιάζεις.

9. Για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία και να βελτιώσεις το βιογραφικό σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στον επαγγελματικό τομέα.

10. Για να νιώσεις περήφανος για τη χώρα σου. Διότι δεν θα μάθεις μόνο εσύ άλλες κουλτούρες, αλλά θα μεταφέρεις και τη δικιά μας στους νέους σου φίλους.

11. Για να βγάλεις πολλές, μα πάρα πολλές φωτογραφίες που θα σου μείνουν για μια ζωή.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2021-Erasmus και UNIC

  • Περισσότεροι από 385 φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και για φοίτηση ενός μέρους των σπουδών τους σε ένα από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια
  • Περισσότεροι από 310 απόφοιτοι του UNIC έχουν αποκτήσει την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό αμέσως μετά την αποφοίτησή τους.
  • Οι δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής είναι κατά σειρά, η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
  • Περισσότεροι από 1000 εισερχόμενοι φοιτητές, επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για μια περίοδο των σπουδών τους.
  • Τα δημοφιλέστερα προγράμματα σπουδών των φοιτητών αυτών ήταν, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Αρχιτεκτονική, ο Τουρισμός, η Ψυχολογία και η Νομική.

Από το Βερολίνο με αγάπη!

«Η απόφαση μου να λάβω μέρος στο πρόγραμμα Erasmus ήταν από τις καλύτερες που πήρα στη ζωή μου! Παρά τις δυσκολίες που συνάντησα για να βρω σπίτι στη Γερμανία και να συνηθίσω τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ποτέ δε μετάνιωσα που πήρα την απόφαση να επιλέξω να φοιτήσω μέρος των σπουδών μου στο Βερολίνο. Εκεί είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω διαφορετικούς ανθρώπους από χώρες πολύ μακρινές από την Κύπρο, όπως το Μεξικό, και να αναπτύξω δυνατές φιλίες. Εκτός αυτού, το Erasmus με βοήθησε στην προσωπική μου ανάπτυξη και τώρα αισθάνομαι περισσότερο δυνατή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, βελτίωσα τις γλωσσικές μου δυνατότητες, τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά… Επίσης, έμαθα κάτι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του εξαμήνου μου στο εξωτερικό και αυτό ήταν πώς να αντιμετωπίζω μόνη μου, εμπόδια που εμφανίζονται στην καθημερινή μου ζωή… Οπωσδήποτε εισηγούμαι σε κάθε νέο που θέλει να διευρύνει τους ορίζοντές του και να βγει για λίγο από την ‘ζώνη ασφάλειας και άνεσής του’, να λάβει μέρος στο πρόγραμμα και να ζήσει μερικές από τις καλύτερες μέρες της ζωής του».

*Μαρία Αριστείδου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας