Η Επικοινωνία της Επιστήμης σε δύσκολους καιρούς

Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ανακοινώνει ένα διαδικτυακό εργαστήριο για δημοσιογράφους και φοιτητές σπουδών επικοινωνίας. Το εργαστήριο είναι μέρος της σειράς εργαστήριων για το έργο JOUREDIS.  Δεν υπάρχει κόστος παρακολούθησης.   

Δήλωση συμμετοχήςhttps://forms.gle/WsoLRiaff1vdMsJ36

Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2022, 16:00-17:00 EET (διαδικτυακά)

Φιλοξενούμενοι ομιλητές

Ο Δρ Θανάσης Χατζηλάκος είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου ασχολείται με την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (https://emme-cci.org). Προηγουμένως δίδαξε Πληροφορική και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ζητήματα παραπληροφόρησης ασχολήθηκε στα έργα «Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση» και CyberSafety iii.

Η Δρ Δήμητρα Μηλιώνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, και Κοσμητόρισσα της Σχολής Eπικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δρ Πασχαλία (Λία) Σπυρίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Περιγραφή 

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής COP27 τόνισε την επείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλά μια ουσιαστική αλλαγή προς τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος απαιτεί μια νέα οικονομική τάξη, η οποία τελικά θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε καθορίζονται από την αβεβαιότητα και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για παραπληροφόρηση την οποία μπορεί να πιστέψουν οι πολίτες ενώ προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αυτές οι πολιτικές αποφάσεις τους επηρεάζουν. Η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια κατανόηση της επιστήμης, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση, αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη και οι δημοσιογράφοι έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο συνδεδεμένες παρουσιάσεις που αφορούν της προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και το κοινό σήμερα: την αποτελεσματική επικοινωντηςτης επιστήμης και την καταπολτηςση της παραπληροφόρησης. Ο Δρ Χατζηλάκος θα συζητήσει πώς οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν, να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν το κλίμα μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας της επιστήμης. Η Δρ Μηλιώνη και η Δρ Σπυρίδου θα παρουσιάσουν το εγχειρίδιο της UNESCO για δημοσιογράφους, με τίτλο «Δημοσιογραφία, ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση», το οποίο έχουν επιμεληθεί στα ελληνικά. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση από την Δρ Ελένη Κύζα και την Χριστιάνα Βάρδα σχετικά με την πειστική επικοινωνία όταν αφορά θέματα επιστήμης που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάσει μελέτης που έχει διεξαχθεί με 242 συμμετέχοντες από την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό για το DiscoverEU
Η Πετρολίνα πρωτοπορεί επενδύοντας πρώτη στην ηλεκτροκίνηση
Η αναισθησιολογία μία από τις νεότερες ιατρικές ειδικότητες
Η CADAL LTD «ανοίγει» την αγορά αλουμινίου
Η GAN προσφέρει τη δυνατότητα ακύρωσης συμβολαίου και διαδικτυακά!