Λιλλήκας: Θα συνεχίσουμε να θέτουμε ψηλά τον πήχη

Η Συμμαχία Πολιτών δεν θα πάψει να θέτει υψηλούς στόχους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και απαντώντας σε παρατήρηση ότι το ποσοστό που εξασφάλισε το κίνημα είναι χαμηλότερο από το στόχο που είχε θέσει.

Παράλληλα, σε δηλώσεις στο γραφεία του Κινήματος, ο κ. Λιλλήκας επέρριψε ευθύνες στα κόμματα που επέβαλαν την αύξηση του εκλογικού μέτρου για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή και επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποχή. Σημείωσε επίσης ότι η Συμμαχία δεν θα μπει «σε ένα είδος συναλλαγής» αναφορικά με το θέμα του νέου Προέδρου της Βουλής, ενώ εξέφρασε προβληματισμό και για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί από τούδε και στο εξής το Εθνικό Συμβούλιο.

«Η Συμμαχία Πολιτών είναι στη Βουλή. Καθιερωνόμαστε ως νέα κοινοβουλευτική δύναμη. Σε πραγματικούς ψήφους είχαμε αύξηση του ύψους περίπου 20% από τις Ευρωεκλογές», δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη Συμμαχία Πολιτών με την ψήφο τους, διαβεβαιώνοντας ότι «με το έργο μας θα τους δικαιώσουμε». Εξέφρασε σεβασμό προς τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές, ευχόμενος να δικαιωθούν για τις επιλογές τους. Ευχαρίστησε, ακόμα, όλους τους υποψήφιους της Συμμαχίας Πολιτών για τον αγώνα που έδωσαν και ιδιαίτερα τους αριστίνδην, οι οποίοι επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως «η αποχή για μια ακόμα φορά καθόρισε το αποτέλεσμα».

Σημείωσε δε ότι «η αύξηση του εκλογικού μέτρου αποδείχθηκε μπούμερανγκ γι` αυτούς που το επέβαλαν» και υπέδειξε ότι «η δημοκρατία δεν σηκώνει πειραματισμούς».

«Το μεγάλο ζητούμενο που πρέπει να προβληματίσει όλους, είναι το πολύ ψηλό ποσοστό της αποχής και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ούτε με συνθήματα, ούτε με απλές διακηρύξεις. Θα πρέπει, εάν ενδιαφερόμαστε για τη συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα πείσουν τους νέους μας ότι αξίζει να συμμετέχουν στη δημοκρατία» επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτοί που επέβαλαν την αύξηση του εκλογικού μέτρου «έχουν ευθύνες» για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για αύξηση του εκλογικού μέτρου είχαμε προειδοποιήσει, με δική μου δήλωση, ότι θα ιεροποιήσει κάποιους και θα τους κατατάξει ως τους αντίπαλους του συστήματος, με αποτέλεσμα να καταστούν πόλος έλξης, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία και δυστυχώς δικαιωθήκαμε».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει απογοητευθεί από το παλαιοκομματικό σύστημα και έχει μετακινηθεί πλέον, θα ΄λεγα οριστικά».

«Για μας από αύριο αρχίζει μια νέα εποχή. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι θα είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας. Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με σοβαρότητα και κοινωνικές ευαισθησίες», είπε.

Σε παρατήρηση ότι η Συμμαχία Πολιτών ανέμενε πολύ ψηλότερο ποσοστό, είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν έχει ακόμα κλείσει τρία χρόνια ζωής, δεν διαθέτει τους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς και τα ταμεία που διέθεσαν άλλοι για την προεκλογική εκστρατεία, κι έχει πετύχει ένα αξιόλογο ποσοστό, αυξάνοντας κατά 20% τους ψήφους που εξασφάλισε στις Ευρωεκλογές.

«Η Συμμαχία Πολιτών δεν θα πάψει να θέτει υψηλούς στόχους. Θα μπορούσαμε και μεις να δηλώσουμε ότι θα είμαστε ευτυχείς να μπούμε στη νέα Βουλή, κάτι τέτοιο δεν είναι στην κουλτούρα της Συμμαχίας Πολιτών, εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε πολύ ψηλά τον πήχη για να τον περνούμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα του Προέδρου της Βουλής είπε πως το νέο χαρακτηριστικό της Βουλής, το ό,τι δηλαδή έχει οκτώ κόμματα, «θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώνεται η πλειοψηφία για τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου». Τα θέματα του Προέδρου της Βουλής θα τους απασχολήσουν, όπως είπε, από αύριο το πρωί όταν θα συνέλθει η Γραμματεία και στη συνέχεια η Πολιτική Σύγκλητος και η Συμμαχία θα ανακοινώσει την τοποθέτησή της. «Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα είδος συναλλαγής. Είμαστε έτοιμοι για ένα πραγματικό και ειλικρινή διάλογο που μόνο στόχο θα έχει, για εμάς τουλάχιστον, ο Πρόεδρος της Βουλής να είναι κάποιος που να προσδίδει κύρος στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και όχι να αντλεί κύρος από αυτό».

Ερωτηθείς αν τον ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής, απάντησε ότι «δεν μας έχει προβληματίσει καθόλου».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως «και η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου αλλάζει και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει για τον τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ήδη με την υφιστάμενη δομή και τον τρόπο που λειτουργούσε ήταν αντιπαραγωγικό. Θα πρέπει να μπούμε σε μια διαφορετική προσέγγιση στο εθνικό θέμα».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως με τα αποτελέσματα όπως είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι το Κίνημα θα έχει έδρα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην Αμμόχωστο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί