Υποψήφιος Βουλευτής με τρείς καταδίκες για χρήση κάνναβης

Προβληματισμό ανάμεσα σε νομικούς και όχι μόνο, κύκλους προκαλεί το γεγονός ότι υποψήφιος βουλευτής, δηλώνει ξεκάθαρα ότι κάνει χρήση κάνναβης για 40 χρόνια και πως έχει καταδικαστεί τρεις φορές σε φυλάκιση για υπόθεση χρήσης ναρκωτικών. Την ίδια ώρα, εναντίον του εκκρεμούν άλλες τέσσερις υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου για χρήση και κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης.
 
Ο λόγος για τον ανεξάρτητο υποψήφιο βουλευτή στην επαρχία Λευκωσίας, Γιώργο Χριστοφόρου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 107.6», δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο μόνος λόγος, για τον οποίον κατέρχεται στις εκλογές και διεκδικεί μια έδρα στο κοινοβούλιο, είναι  για να παλέψει για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. «Όποιος δεν καπνίζει κάνναβη μετά τα 50, είναι σαν να περπατά στη βροχή χωρίς ομπρέλα, καθώς θα του δημιουργηθούν προβλήματα υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
Το γεγονός  ότι ένας υποψήφιος βουλευτής, έχει στην πλάτη του καταδίκες για υποθέσεις ναρκωτικών (έστω και για μικροποσότητες), ενώ εναντίον του εκκρεμούν και άλλες ποινικές υποθέσεις, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πώς έγινε δεκτή η υποψηφιότητά του.
 
Όπως εξήγησε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ  Online ο Έφορος Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, από τη στιγμή που εναντίον του συγκεκριμένου υποψηφίου δεν υποβλήθηκε ένσταση (όπως συνέβη στην περίπτωση του Κώστα Κυριάκου Ούτοπου ο οποίος αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία), δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του από τις εκλογές.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με τις καταδίκες του υποψηφίου, ο κ. Δημητρίου παρέπεμψε στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχει όποιος δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα «ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας».  Η καταδίκη για χρήση και κατοχή κάνναβης δεν εμπίπτει, πρόσθεσε σε κανένα από τα προαναφερόμενα αδικήματα.
 
Εισηγούνται τροποποίηση του Συντάγματος
 
Αναλυτικά, το Άρθρο 64 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο οποιοσδήποτε δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα  για βουλευτής, εφόσον κατά τον χρόνον της εκλογής:
 
(α) είναι πολίτης της Δημοκρατίας,
(β) έχει συμπληρώσει το εικοστόν πέμπτον έτος της ηλικίας αυτού,
(γ) δεν έχει καταδικασθεί κατά την ημέραν της ενάρξεως ισχύος του Συντάγματος ή μετ΄ αυτήν δι’ αδίκημα ατιμωτικόν ή ηθικής αισχρότητος ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητος κατόπιν αποφάσεως αρμοδίου δικαστηρίου λόγω οιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και
(δ) δεν πάσχει εκ διανοητικής νόσου καθιστώσης αυτό ανίκανον να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτού.
 
Ειδικότερα, η τρίτη πρόνοια εγείρει προβληματισμό για το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν διάφορες καταδίκες σε βάρος, οι οποίες όμως δεν έχουν όμως σχέση με αδικήματα «ατιμωτικά ή ηθικής αισχρότητας», δικαιούνται να διεκδικήσουν θέση στη βουλή. Το ζήτημα αυτό απασχολεί και νομικούς, καθώς όπως μας επισήμαναν νομικοί κύκλοι, εγείρεται θέμα τάξης. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας του Συντάγματος.

«Ο νομοθέτης έχει περιορίσει την εκλογιμότητα μόνο στα αδικήματα τα οποία καθορίζονται από τον ποινικό κώδικα και θωρούνται ατιμωτικά ή ηθικής αισχρότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι Σύνταγμα χρήζει τροποποίησης.
 
«Προσωπική μου άποψη», πρόσθεσε, «είναι ότι εφόσον έχουμε και την αποκατάσταση, θα ήταν ορθό η καταδίκη (που προνοεί το Σύνταγμα) να αφορά κάθε ποινικό αδίκημα, εκτός από τα τροχαία, στα όποια όλοι λίγο πολύ έχουμε εμπλακεί. Και σε αυτά όμως  χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ σοβαρών και μη σοβαρών τροχαίων», πρόσθεσε.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ Λουκή Λουκαΐδη, ο οποίος, μιλώντας στο ΡΕΠΟΕΡΤΕΡ Online εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του συγκεκριμένου Άρθρου στο Σύνταγμα.
 
Χρειάζεται παρέμβαση του Γ. Εισαγγελέα;
 
Διαφορετική είναι η γνώμη του γνωστού νομικού, Ανδρέα Αγγελίδη. Σε δηλώσεις του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε τη θέση ότι η υποψηφιότητα του κ. Χριστοφόρου πρέπει να εξεταστεί από το Γενικό Εισαγγελέα. «Ο Έφορος Εκλογών πρέπει να ρωτήσει σχετικά το Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο μόνος  αυθεντικός ερμηνευτής του κατά πόσον η χρήση ναρκωτικών συνιστά ατιμωτικόν ή ηθικής αισχρότητος αδίκημα», τόνισε ο κ. Αγγελίδης.  
 
Όπως και να έχει, εκ των πραγμάτων το θέμα δεν απασχολεί καθόλου το Υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικά λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές και με τα ψηφοδέλτια τυπωμένα, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »