Νικόλας: Για το ΔΗΚΟ η λύση περνά από την Κερύνεια

Για να τονισθεί συμβολικά η διαχρονική θέση του ΔΗΚΟ ότι η λύση στο Κυπριακό περνά πρώτα από την Κερύνεια, την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τους Κερυνειώτες και όλους τους Κυπρίους να ψηφίσουν τους υποψηφίους του κόμματος στις Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής ενισχύοντας τη φωνή του στο πολιτικό γίγνεσθαι, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχισε της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην παρουσία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας, από μέλη της Επαρχιακής Κερύνειας του ΔΗΚΟ, μέλη των διοικήσεων Σωματείων της Κερύνειας από τους υποψήφιους βουλευτές Κερύνειας του ΔΗΚΟ και από τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για την πολιτική ισότητα προκαλούν προβληματισμό και ανησυχίες.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η συνέντευξη Τύπου γίνεται επειδή εκτιμάται ότι η έδρα του ΔΗΚΟ στην Κερύνεια τίθεται σε κίνδυνο, είπε ότι κάθε άλλο παρά αυτό, προσθέτοντας ότι η συνέντευξη Τύπου είναι συμβολική και στοχεύει να επαναλάβει το μήνυμα ότι για το ΔΗΚΟ η Κερύνεια συμβολίζει την επιθυμία ολόκληρου του Ελληνισμού για μία σωστή, λειτουργική, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ επιδιώκει με πάθος και το συντομότερο δυνατό, μία σωστή λύση του Κυπριακού, συνέχισε προσθέτοντας ότι η λύση που θέλουμε, είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό, όμως, περιεχόμενο, δηλαδή να περιλαμβάνει άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, να τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, να ορίζει ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν και να διατηρούν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και να έχουν τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά το δικαίωμα επιστροφής, να διασφαλίζει ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ.

Περαιτέρω πρόσθεσε ότι “η λύση που δεν θέλουμε δεν πρέπει να νομιμοποιεί την παραμονή όλων των εποίκων, πρέπει να επιτρέπει στον Κυπριακό Ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί σε αυτό το νησί, χωρίς να αποστερεί οποιοδήποτε δικαίωμα από τους Τ/κ συμπατριώτες μας και πρέπει να προνοεί ότι Ε/κ και Τ/κ θα συνυπάρχουν, θα συγκυβερνούν με πλήρη σεβασμό στη πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και πλήρη σεβασμό στην αρχή της δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σεβασμός στην πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, όπως είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και για αυτό εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας όταν ακούμε τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να επαναλαμβάνουν ότι οι όλες οι Γερουσίες στον κόσμο χαρακτηρίζονται από αριθμητική ισότητα, για να δικαιολογήσουν μια νέα γενναιόδωρη προσφορά τους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, προσθέτοντας ότι η σύνθεση των περισσοτέρων Γερουσιών ανά το παγκόσμιο καθορίζεται με βάση την αναλογία του πληθυσμού και έφερε παράδειγμα τις Γερουσίες του Καναδά, του Βελγίου της Γερμανίας, της Ινδίας. “Για ακόμα μια φορά οι ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων αντί να προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα των δικών μας θέσεων και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, αναμασούν και αναπαράγουν επιχειρήματα της άλλης πλευράς” είπε, ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι τώρα και 7 χρόνια ακολουθείται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η λανθασμένη πολιτική, των μονομερών υποχωρήσεων, των γενναιόδωρων προσφορών, της ανοχής και αναβάθμισης του ψευδοκράτους, της διαφήμισης του κατοχικού ηγέτη, της παραχώρησης πιστοποιητικών καλής θέλησης στην Τουρκία και τον ίδιο τον κ. Ερντογάν με ταυτόχρονη επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά για τη μη επίλυση του προβλήματος.

“Τώρα και 7 χρόνια ακολουθούν την πολιτική της επαναφοράς του σχεδίου Ανάν,του οποίου οι πρόνοιες μία – μία επανέρχονται στις διαπραγματεύσεις”, συνέχισε αναφέροντας ότι “το ΔΗΚΟ ζητά τη στήριξη των Κερυνειώτων και όλων των Κυπρίων για να σταματήσει αυτή η πολιτική, για να αλλάξουμε στρατηγική στο Κυπριακό και τακτική στις διαπραγματεύσεις, για να επιστρέψουμε στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν η προμετωπίδα του αγώνα μας και να απεγκλωβιστούμε από το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Ερογλου και τις συγκλίσεις του κ. Χριστόφια” συνέχισε.

Πρόσθεσε πως “ζητούμε τη στήριξη των Κερυνειώτων και όλων των Κυπρίων για να ξεκινήσουμε να συζητούμε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και όχι μόνο εκείνα τα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία, να σταματήσει η απενοχοποίηση της Τουρκίας από τους Κυβερνώντες, να αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, να πάψει η μυστική διπλωματία, και η συσκότιση, να ενημερωθεί ουσιαστικά ο λαός και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Περαιτέρω είπε ότι “ζητούμε τη στήριξη των Κερυνειωτών και όλων των Κυπρίων για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για αυτό προτείνουμε όπως το πρώτο άρθρο της λύσης του Κυπριακού περιλαμβάνει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ανέφερε ακόμα ότι “ζητούμε τη στήριξη των Κερυνειωτών και όλων των Κυπρίων για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη λύση που θέλουμε και όχι τη λύση που θέλουν να μας επιβάλουν” και κατέληξε λέγοντας ότι “το ΔΗΚΟ έχει αποδείξει τη συνέπεια, την επιμονή του για σωστή λύση και ότι για το ΔΗΚΟ η λύση του Κυπριακού περνά από την Κερύνεια”.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον