Λιλλήκας: Κόμματα που ψήφισαν το κούρεμα τώρα αγάπησαν τα θύματα τους

Για πολιτικές μεταμφίεσης και μετάλλαξης, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών 2016, που θα μεταδοθεί απόψε τηλεοπτικά από το ΡΙΚ.

Όπως ανέφερε, τα κόμματα που ψήφισαν το κούρεμα των καταθέσεων ξαφνικά αγάπησαν τα θύματα τους και υπόσχονται αποζημιώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν τον Νόμο για τις εκποιήσεις, διαπίστωσαν ξαφνικά πως άφησαν τους πολίτες απροστάτευτους και δηλώνουν πως θα βρουν τρόπους να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και τα κόμματα που ψήφισαν το Νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών, μεταλλάχτηκαν σε πολέμιους των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε, έτσι λειτουργεί το παλαιοκομματικό κατεστημένο, με προεκλογικές μεταμφιέσεις.

Ο κ. Λιλλήκας απέδωσε ευθύνες σε όσους κυβέρνησαν τον τόπο από το 2008 μέχρι σήμερα και αυτούς που τους εξέλεξαν και συγκυβέρνησαν μαζί τους. Όπως είπε, η διακυβέρνηση Χριστόφια με συγκυβερνήτες το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, είναι αυτή που προσκάλεσε την Τρόικα και ψήφισε τα πρώτα Μνημονιακά Νομοσχέδια τον Δεκέμβρη του 2012. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόσθεσε, με συγκυβερνήτες το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι αυτή που υπέγραψε το Μνημόνιο, κούρεψε τις καταθέσεις, τα Ταμεία Προνοίας, τα αξιόγραφα και μαζί και τα όνειρα της νέας γενιάς.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις ότι είναι και ο ίδιος μέλος του παλαιοκομματικού κατεστημένου, ο κ. Λιλλήκας είπε, ότι το παλαιοκομματικό κατεστημένο έχει να κάνει με την πολιτική κουλτούρα και ότι η Συμμαχία είναι έξω από αυτή την κουλτούρα και για αυτό θέλει να καταπολεμήσει την κομματοκρατία στην ΕΔΥ, τους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και με την αμετάκλητη επιστολή παραίτησης των υποψήφιων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών σε περίπτωση που δεν υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι ενώ θα μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική του καριέρα, στο ΑΚΕΛ ή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν το έπραξε. Είπε ακόμα ότι δεν είχε δώσει καμιά δέσμευση στην ΕΔΕΚ για μη δημιουργία κόμματος, ωστόσο είχε αναφέρει και τηλεοπτικά ότι δεν είχε καμιά διάθεση να κάνει κίνημα. Το Κίνημα, πρόσθεσε, προέκυψε μέσα από τους πολίτες σε συγκέντρωση που έγινε μεταξύ του α` και β` γύρου το 2013. Ανέφερε παράλληλα ότι σε συζήτηση του με τον κ. Ομήρου, ο κ. Ομήρου του ανέφερε ότι η δημιουργία Κινήματος ή όχι δεν αποτελεί κριτήριο για την ΕΔΕΚ.

Υπήρχαν τρόποι αποφυγής της δυστυχίας που έφερε το Μνημόνιο

Το μνημόνιο έφερε μια τεράστια οικονομική δυστυχία, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι μπορεί να χαίρεται η Κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά που πέτυχαν με μια σειρά από νέες φορολογίες και αποκοπές επιδομάτων ακόμα και για ανάπηρους, αλλά δεν προσμετρά τον ανθρώπινο πόνο, την δυστυχία και πως βιώνει μια οικογένεια τις συνέπειες και την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε το μνημόνιο. Όπως είπε υπήρχαν και άλλες επιλογές τότε, αν ήθελε η Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο Μνημόνιο και στο κούρεμα των καταθέσεων, όπως ο δανεισμός του 25% από τις υφιστάμενες καταθέσεις από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, ή η λήψη των επιτοκίων τριών χρόνων από τις καταθέσεις.

«Όμως ο κ. Αναστασιάδης ήταν δεσμευμένος έναντι της κ. Μέρκελ να προχωρήσει σε μετατροπή του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας σε πειραματόζωο, που αποσκοπούσε από τη μια να δοκιμάσουν μια νέα φόρμουλα πάνω σε μια μικρή οικονομία και από την άλλη να διώξουν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο και να πάνε στις γερμανικές τράπεζες», ανέφερε.

Αν δεν προχωρήσουμε σε προπώληση του φυσικού αερίου δεν θα το εξορύξουμε ποτέ

Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι για να πετύχει η Κύπρος την αξιοποίηση του φυσικού της αερίου θα πρέπει να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει σοβαρές και μεγάλες εταιρείες από μεγάλες χώρες, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες δεν μπορεί να παρενοχλήσει η Τουρκία.

Είπε ακόμα ότι αν η Κύπρος δεν προχωρήσει σε προπώληση φυσικού αερίου με εταιρείες ή με χώρες δεν θα το εξορύξει ποτέ, αφού δεν υπάρχει επενδυτής που θα έρθει να επενδύσει στην υποδομή που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξορύξει φυσικό αέριο, ούτε και τράπεζες που θα την δανειοδοτήσουν αν δεν έχουν τους πελάτες εξασφαλισμένους με συμβόλαια. Πρόσθεσε ότι αυτό εισηγήθηκε πριν από μερικούς μήνες και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος έλεγε το 2013 ότι «θα πουλήσουμε ψάρι στο γιαλό» και πριν από μερικούς μήνες κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως σε προπώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Κυπριακό: Η πολιτική των ψευδαισθήσεων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχει χρεοκοπήσει

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι εμφανές πως η πολιτική των ψευδαισθήσεων που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη στήριξη των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχει χρεοκοπήσει. Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2015 ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη στην Τουρκία. Όπως ανέφερε, μόνο όταν η Τουρκία έχει ουσιαστικό κόστος για την κατοχή θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και τους επεκτατικούς της στόχους έναντι της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η εξεύρεση λύσης δεν ήταν ποτέ δύσκολη, αλλά η εξεύρεση δίκαιης λύσης ήταν δύσκολη υπόθεση. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει διαχρονικά μια διολίσθηση στην ορολογία που χρησιμοποιεί ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, από την οποία έχει φύγει και η λέξη «δίκαιη» και έχει μείνει μόνο η λέξη «βιώσιμη» για περιγραφή της λύσης. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άδικη λύση που να είναι βιώσιμη και πουθενά στον κόσμο δεν επιβίωσε μια άδικη συμφωνία. Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ανέφερε «μας καλούν να κάνουμε λάβαρο του αγώνα μας το άδικο».

Κοινός συνασπισμός δυνάμεων για το Κυπριακό μετά τις εκλογές

Όσον αφορά τις συνεργασίες μετά τις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι η Συμμαχία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι επιβάλλεται να γίνει ένας συνασπισμός με δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό ή μπορεί να διαμορφωθούν και συγκλίνουσες θέσεις στην οικονομία. Κάτι τέτοιο είπε δεν απέδωσε παρά τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεσή τους μετά τις εκλογές είναι να επαναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με την Προεδρία της Βουλής, είπε ότι δεν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και η Συμμαχία θα εξετάσει τα δεδομένα μετά τις βουλευτικές. Ερωτηθείς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι για την ώρα η Συμμαχία επικεντρώνεται στα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και δεν τους απασχολεί το θέμα των προεδρικών. Χαρακτήρισε επίσης παραμύθια τα περί συναλλαγών του ιδίου με κόμματα για τις προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν την ερχόμενη Κυριακή, αναφέροντας ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η Συμμαχία Πολιτών, την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως είπε, με βάση τα μηνύματα που παίρνουν από τους πολίτες το διψήφιο ποσοστό είναι μέσα στους εφικτούς στόχους.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση, δεδομένου ότι η αποχή θα μειωθεί σημαντικά, ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν θα εξασφαλίσουν ποσοστά που θα πλησιάζουν το 60%, τα ποσοστά τους είπε θα είναι χαμηλότερα. Είπε επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με το τί επικροτούν οι πολίτες ως λύση στο Κυπριακό και ο μόνος τρόπος να διαφανεί κάτι τέτοιο είναι να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα με τα βασικά ερωτήματα για τη λύση του Κυπριακού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία