Ανεβαίνουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον προπορευόμενο ΔΗΣΥ από το δεύτερο ΑΚΕΛ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, καταγράφει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σήμερα στο 24,2% συγκριτικά με το 23,5% του περασμένου Απρίλη, ενώ το ΑΚΕΛ στο 20,3% σε σχέση με το προ δεκαπενθημέρου 18,2%.
 
Την ίδια ώρα, το ΔΗΚΟ καταφέρνει να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 10%, με το ποσοστό του σήμερα να ανέρχεται στο 10,5% συγκριτικά με 8,8% στις 24 Απριλίου. Ταυτόχρονα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πραγματική μάχη που δίνουν τρία κόμματα του λεγόμενου χώρου του κέντρου, για το ποιο θα καταστεί τέταρτη πολιτική δύναμη. Πρόκειται για ένα ντέρμπι τριπλής παραλλαγής που δίνεται ανάμεσα σε Συμμαχία Πολιτών, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη. Τα τρία σχήματα βαδίζουν χέρι-χέρι και η απάντηση στο ερώτημα ποιο από τα τρία θα κόψει πρώτο το νήμα, πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει στο photo finish. Αυτή τη στιγμή, ελαφρύ προβάδισμα δείχνει να έχει η Συμμαχία Πολιτών, η οποία ανέβηκε από το 4,6% του περασμένου Απριλίου στο 5,1%. ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη συγκεντρώνουν από 4,8%, με την Αλληλεγγύη ωστόσο να καταγράφει αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο (3,7%), ενώ η αύξηση της ΕΔΕΚ περιορίστηκε στη μισή ποσοστιαία μονάδα (στο 4,8% από το 4,3%). Διαφοροποίηση ουσιαστικής αξίας, εξάλλου, σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 24ης Απριλίου, είναι αυτή που αφορά στο ποσοστό των Οικολόγων. Από το 2,8% του Απρίλη, που τους άφηνε εκτός Βουλής, ανέβηκαν σήμερα στο 3,7% και έστω και οριακά εισέρχονται στη Βουλή.
 
 
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

 
Μεγάλη αύξηση του βαθμού βεβαιότητας προσέλευσης στην κάλπη καταγράφει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ συγκριτικά με το αντίστοιχο εύρημα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε η εφημερίδα μας στις 24 του Απρίλη. Δεκαπέντε μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους (σε ποσοστό 77%) εμφανίζονται σίγουροι ή μάλλον σίγουροι ότι θα ψηφίσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις 24 Απριλίου βρισκόταν στο 67%. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση ύψους δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 55% συγκριτικά με 49% τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως μάλλον θα ψηφίσουν ανέρχεται σε 22% συγκριτικά με 18% στις 24 Απριλίου. Αντιθέτως, ένα 10% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με 20% τον Απρίλιο, δηλώνει πως σίγουρα δεν θα ψηφίσει. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως μάλλον δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται σε 13% και παρέμεινε αμετάβλητο συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο.
 
 
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ


Όπως θα ήταν αναμενόμενο, ενόσω πλησιάζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές αυξάνεται ο βαθμός συσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων. Γεγονός άλλωστε που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των ποσοστών τους. Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ βρίσκεται στο 69% συγκριτικά με 63% όπου βρισκόταν τον περασμένο Απρίλιο, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ στο 67% συγκριτικά με 61% τον Απρίλιο, του ΔΗΚΟ στο 58% σε σχέση με 54% πριν από 15 ημέρες και τέλος της ΕΔΕΚ στο 47% συγκριτικά με 42% όπου βρισκόταν τον Απρίλιο. Όπως προκύπτει από τα σχετικά ευρήματα, τη μεγαλύτερη αύξηση στη συσπείρωσή του κατέγραψε το ΑΚΕΛ (οκτώ ποσοστιαίες μονάδες).
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ


 
 

 

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον