Στη Λευκωσία το κλειδί για την επίτευξη των εκλογικών στόχων της ΕΔΕΚ

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ως απότοκο της διαφαινόμενης συρρίκνωσης των ποσοστών του κόμματος παγκύπρια, το στοίχημα της διατήρησης και των δύο εδρών που διαθέτει σήμερα το Κίνημα στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θεωρεί την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας σαν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα απόκτησης ρυθμιστικού για το Κίνημα ρόλου και στη νέα Βουλή, εξ’ ου και η επίτευξη του στόχου διατήρησης των δύο εδρών στην πρωτεύουσα-που προϋποθέτει βεβαίως την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσοστού-, χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος. Πιθανή επίτευξη του στόχου αυτού, δηλαδή της εκλογής δύο βουλευτών στη Λευκωσία, θεωρείται από την ηγεσία της ΕΔΕΚ πως θ’ ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την επίτευξη του συνολικού στόχου που θέτει ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών, και που είναι η διατήρηση των πέντε εδρών τις οποίες είχε εξασφαλίσει στις βουλευτικές του 2011.   
 
Ο Κωστής και ο Κούλλης
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επαρχία Λευκωσίας, όπου το 2011 η ΕΔΕΚ είχε εξασφαλίσει σχεδόν 8%(7,87%), η ηγεσία των Σοσιαλιστών ευελπιστεί πως παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι διαφορετική και θα δώσει στο Κίνημα τις δύο πολυπόθητες έδρες που επιδιώκει. Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για εξασφάλιση της μιας σίγουρης έδρας προβάλλει για πολλούς και διάφορους λόγους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, ενώ στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος εξασφάλισης και δεύτερης έδρας, αυτή θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα καταλήξει στον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήματος, Κυριάκο Μαυρονικόλα.  Το ενδεχόμενο ο κ. Μαυρονικόλας να καταφέρει να προσπεράσει τον κ. Ευσταθίου, παρόλο που δεν αποκλείεται εντελώς, κρίνεται ως απομακρυσμένο και μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρουν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ON LINE καλά ενημερωμένες πηγές, θα συνιστά έκπληξη. Απ’ εκεί και πέρα, ως υποψηφιότητες που τρέχουν στην κούρσα των βουλευτικών με την ΕΔΕΚ στη Λευκωσία φέροντας την ετικέτα των ισχυρών αουτσάιντερ, θεωρούνται αυτές των δύο αντιπροέδρων του Κινήματος, Μαρίνας Βασιλειάδου και Μαρίνου Θεοδώρου.   
 
Τρέχει μόνος ο Σιζόπουλος
Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, όπου η ΕΔΕΚ το 2011 είχε εξασφαλίσει 11%, ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος τρέχει μόνος ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Έτσι το κρίσιμο ερώτημα για την ΕΔΕΚ στη Λεμεσό δεν αφορά στο ποιος θα είναι ο βουλευτής που θα εκλέξει(πάντοτε υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης έδρας στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια), αλλά σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την εκλογική δύναμη του κόμματος η απουσία του νυν βουλευτή του κόμματος Νίκου Νικολαΐδη από το ψηφοδέλτιο. Σημειώνεται πως στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ο κ. Νικολαΐδης είχε εξασφαλίσει 5537 σταυρούς προτίμησης, αρκετοί από τους οποίους σύμφωνα με το περιβάλλον του, προσωπικοί. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ, ωστόσο, εκτιμά πως θα υπάρξει μια απώλεια που θα ανέρχεται σε περίπου 2000 ψήφους, που ούτως ή άλλως θα υπήρχε από την ανάποδη. Αν δηλαδή στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού δεν βρισκόταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος.    
 
Τρεις για την Αμμόχωστο
Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, όπου δεν επαναδιεκδικεί ως γνωστό ο Γιώργος Βαρνάβα, τρεις είναι οι υποψήφιοι που φέρονται ως οι βασικοί διεκδικητές της έδρας της ΕΔΕΚ. Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, για το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Γιάννη Λούβαρη, τον πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου Λευτέρη Αντρέου, καθώς επίσης και για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Θεοδούλου. Στην επαρχία Αμμοχώστου, στις βουλευτικές εκλογές του 2011, η ΕΔΕΚ είχε 5,42%.
 
Ο Σοφοκλής στη Λάρνακα εάν…
Ένα απωθημένο πολλών χρόνων, αυτό της ανάδειξης βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, ευελπιστεί να εκπληρώσει κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές η ΕΔΕΚ. Το εγχείρημα αυτό φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολο, με τις όποιες ελπίδες υπάρχουν να εναποτίθενται στην παλιά καραβάνα και μακροβιότερο σε συμμετοχή σε εκλογικές αναμετρήσεις στέλεχος του Κινήματος, Σοφοκλή Σοφοκλέους. Ο πρώην Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί στο ψηφοδέλτιο των Σοσιαλιστών στη Λάρνακα. Έτσι, εάν αυτή τη φορά κάτσει η μπίλια και το Κίνημα εξασφαλίσει έδρα στην πόλη του Ζηνώνα,  αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα καταλήξει στον Σοφοκλή Σοφοκλέους. Όσο και αν η υποψηφιότητα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Χρύσου Τουλούπη, είναι σε θέση να καταγράψει μια αξιοπρεπή παρουσία… Στην επαρχία Λάρνακας η ΕΔΕΚ είχε εξασφαλίσει κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011, 8,5%
 
Μυριάνθους στην Πάφο  
Στην επαρχία Πάφου, όπου η ΕΔΕΚ διαθέτει παραδοσιακά μεγάλη εκλογική δύναμη(στις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε εξασφαλίσει 19%), φαβορί για κατάκτηση της έδρας φαντάζει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, ενώ με τις δικές του πιθανότητες αλλά ως ισχυρό αουτσάιντερ εμφανίζεται ο Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας Δήμου Πάφου, Βάσος Δημητρίου.
 
Δύσκολα στην Κερύνεια
Στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας η ΕΔΕΚ κατέρχεται ουσιαστικά για τιμή των όπλων, μιας και θεωρείται κάτι σαν απίθανη η περίπτωση ανάδειξης βουλευτή στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ως η πιο δυνατή υποψηφιότητα του Κινήματος στο ψηφοδέλτιο της Κερύνειας παρουσιάζεται αυτή του Δημοτικού Συμβούλου ΕΔΕΚ Δήμου Κερύνειας, Μάριου Χαραλαμπίδη. 
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων