Attini, οι πρώτοι γεωργοί στη Γη…

Διεθνής ομάδα ερευνών υποστηρίζει ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη γεωργία στον πλανήτη μας, αλλά τα ταπεινά και ενίοτε ενοχλητικά μυρμήγκια. Αναφερόμαστε στα μυρμήγκια Attini, τα οποία σύμφωνα με τους μελετητές ασχολήθηκαν με τη γεωργία εκατομμύρια χρόνια πριν από τον άνθρωπο.
 
Η διεθνής ομάδα ερευνητών, σε άρθρο τους στη «Nature Communications» παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικές αποκαλύψεις. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα μυρμήγκια εγκατέλειψαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για να γίνουν γεωργοί!
 
Τα  μυρμήγκια Attini, ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν πριν από περίπου 65 εκ. έτη να καλλιεργούν μύκητες μέσα σε σάπια ξύλα. Ακολούθως, η γεωργία έγινε δημοφιλής ανάμεσα στα μυρμήγκια και πολλές ομάδες άρχισαν να καλλιεργούν μανιτάρια για πολλά εκ. χρόνια. Μάλιστα, μια ομάδα μυρμηγκιών πριν από 25 εκατ. έτη άρχισε να καλλιεργεί ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη των μυρμηγκιών, γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας βοήθησε στο να αναπτυχθούν σε μέγεθος οι αποικίες των μυρμηγκιών-αγροτών για περίπου δέκα εκ. έτη όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα μυρμήγκια-φυλλοκόπτες.
 
Αυτά τα μυρμήγκια έφεραν καινοτομίες στη γεωργία των μυρμηγκιών γιατί έκοβαν φύλλα και τα μετέφεραν στις αποικίες για να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στις καλλιέργειες. Έτσι, οι καλλιέργειες των μυρμηγκιών έλαβαν αυξητικούς ρυθμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα τις σύνθετες κοινωνικές δομές στις αποικίες τους. Άξια προσοχής είναι η τεράστια αποικία φυλλοκοπτών, η οποία ανακαλύφθηκε το 2012 σε ένα λιβάδι στη Βραζιλία. Με  την πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ανθρώπινο έργο. Η αποικία που διαθέτει μεγάλες φωλιές, οδικό δίκτυο, ακόμη και κήπους έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως το «Σινικό Τείχος» των μυρμηγκιών. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον