Μεγάλο διαστημικό σκουπίδι πάνω από τη Σρι Λάνκα

Ένα τεράστιο για τα δεδομένα διαστημικό σκουπίδι, μήκους μερικών μέτρων, αναμένεται να διαλυθεί στο θαλάσσιο χώρο πάνω από τη Σρι Λάνκα την Παρασκευή. Πιστεύεται ότι πρόκειται για τον τρίτο όροφο κάποιου διαστημοπλοίου, ίσως των αποστολών Απόλλων, όμως προς το παρόν είναι άγνωστη η χώρα προέλευσής του.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του διαστημικού αυτού υπολείμματος διαλυθεί στην ατμόσφαιρα.

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι άχρηστα κομμάτια που έχουν περικυκλώσει τη Γη είτε από πρώην πυραύλους, είτε από τους χιλιάδες δορυφόρους που έχουν σταλεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Τα αντικείμενα αυτά αυξάνονται συνεχώς και θεωρείται ότι σήμερα φτάνουν τις 21,000 (μήκους πέραν των 10 εκατοστών) ενώ εκείνα που είναι μήκους κάτω των 10 εκατοστών υπολογίζεται ότι είναι 500,000. Τα σκουπίδια που είναι ακόμη μικρότερα φθάνουν τα μερικά εκατομμύρια. Ταξιδεύουν με ταχύτητα 17,500 μιλίων την ώρα. Η ταχύτητα αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη και ικανή να προκαλέσει ζημιά σε δορυφόρο ή διαστημόπλοιο, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΝΑΣΑ.

Το διαστημικό σκουπίδι, διαμέτρου μερικών μέτρων, αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή πάνω από τη Σρι Λάνκα και εκτιμάται ότι αποτελεί απομεινάρι προφανώς κάποιου σεληνιακού πυραύλου.

Σύμφωνα με την ESA ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι πολύ μικρός.

Το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί στην ατμόσφαιρα και ό,τι απομείνει, θα πέσει στον ωκεανό, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια της Σρι Λάνκα.

"Το θέαμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό γιατί για μερικά δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα εμφανίζεται πολύ λαμπερό στον ουρανό", υπογράμμισε η ESA.

Οι ψαράδες έχουν προειδοποιηθεί να αποφύγουν την περιοχή γύρω στο μεσημέρι γιατί τότε θα παρατηρηθεί μια βροχή από μικρά σκουπίδια.

Το `σκουπίδι` αυτό με την ονομασία WT1190F εντοπίστηκε το 2013 και αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι ήταν ένας αστεροειδής.

Το φαινόμενο θα παρακολουθείται από ειδικούς της ESA μέσα από ένα αεροπλάνο, ενώ η Σρι Λάνκα θα στείλει πολεμικό πλοίο για να περισυλλέξει τα συντρίμμια.

Εκτιμάται ότι πέρσι μόνο πέραν των 600 διαστημικών σκουπιδιών κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Επρόκειτο για κομμάτια από δορυφόρους που δεν ήταν πλέον σε λειτουργία, κομμάτια από χρησιμοποιημένους πυραύλους και άλλα διαστημικά αντικείμενα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, η οποία ανέφερε ότι τα 600 αυτά αντικείμενα είχαν συνολικό βάρος 100 τόνων.

Το πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια είναι πολύ μεγάλο και ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι λύσεις που δίδονται είναι πολλές και διάφορες, όπως η χρήση διαστημικών ηλεκτρικών σκουπών.

Η αύξηση του αριθμού των διαστημικών αποβλήτων αυξάνει τον δυνητικό κίνδυνο για όλα τα διαστημόπλοια, αλλά κυρίως για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές προέρχεται από μη-ανιχνεύσιμα συντρίμμια», ανέφερε η ΝΑΣΑ.

 ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Scorpios Music Bar: Πώς έγινε το «μπαμ»-Οι άνθρωποι πίσω από τα viral βίντεο στο TikTok
Με Μαρίνα Σάττι η ΕΛ.ΑΣ. εύχεται καλή επιστροφή στους εκδρομείς του τριημέρου
Μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε ελικόπτερο, βγήκε στο δρόμο και το κατάσχεσαν
ΒΙΝΤΕΟ: Σκύλος ρομπότ εντοπίζει τροχαίες παραβάσεις στη Μάλαγα
Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
ΒΙΝΤΕΟ: Ο άνθρωπος που πρέπει να πίνει 20 λίτρα νερό κάθε μέρα για να επιβιώσει-Η σπάνια πάθηση
ΒΙΝΤΕΟ: Πέραν των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ η τιμή πώλησης του πιο ακριβού κομματιού Lego
Το νέο κόλπο των κλεφτών-Έτσι κλέβουν αυτοκίνητα μέσα σε 1 μόνο λεπτό
Έφηβος ανακάλυψε πως ο επί 10 χρόνια κολλητός του είναι… ηθοποιός που έχουν προσλάβει οι γονείς του
Τύπος εξόργισε τους χρήστες του διαδικτύου-Βούτηξε ένα κομμάτι πίτσας στην μπύρα και μετά το έφαγε