Viral βίντεο στο Tik Tok: Το «Εφέ Θάτσερ» και πώς το μυαλό ξεγελά το μάτι

Μπορεί να πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου ο κόσμος ανεβάζει αστεία βίντεο, ωστόσο πολλά από αυτά μπορεί να είναι είτε συγκινητικά είτε εκπαιδευτικά. Όπως το φιλοδώρημα των 12.000 δολαρίων σε έναν ντελιβερά ή το βίντεο με το πλύσιμο των μαξιλαριών μετά από 10 χρόνια. Τώρα όμως, ένα νέο βίντεο φαίνεται πως έχει συνεπάρει τους χρήστες του Tik Tok.

Το Thatcher Effect (Εφέ Θάτσερ) πήρε το όνομά του από την πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό, της οποίας η εικόνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το τέχνασμα που δημιουργήθηκε το 1980 από τον καθηγητή ψυχολογίας Πίτερ Τόμπσον του πανεπιστημίου του Γιορκ.

Η οπτική αυτή δοκιμασία που δείχνει πώς το μυαλό ξεγελά το μάτι για να μην «δει» τα ανεστραμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σε ανάποδες φωτογραφίες, αλλά είναι σε θέση να αναγνωρίσει το σφάλμα όταν οι εικόνες δεν είναι ανάποδες.

Το viral βίντεο - Τι ακριβώς συμβαίνει
Η κλινική ψυχολόγος με έδρα το Λονδίνο, Δρ. Τζούλι Σμιθ, εντυπωσίασε τους χρήστες του TikTok όταν μοιράστηκε ένα βίντεο στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από τους χρήστες να δουν μια επιλογή φωτογραφιών που είχαν αλλάξει για το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της τραγουδίστριας Αντέλ, του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του ράπερ Κάνιε Γουέστ. Στο βίντεο, η ψυχολόγος εξηγεί: «Δείτε αυτές τις φωτογραφίες, πρόκειται να ζήσετε κάτι που είναι γνωστό ως Thatcher Effect». Στην συνέχεια, δείχνει τις φωτογραφίες των διασημοτήτων, ωστόσο τα χαρακτηριστικά τους είναι ανεστραμμένα. «Παρατηρήσατε κάτι παράξενο;» ρωτάει.

@drjuliesmith

check out my IGTV video for why this happens (link in bio) ##psychologyfacts ##illusion ##psychologytest ##psychologytricks ##psychology ##learnontiktok

♬ Dr Julie Smith The Thatcher Effect - Dr Julie Smith - Psychologist

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός πως οι φωτογραφίες είναι ανάποδα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τα άτομα και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Όπως λέει στην συνέχεια η ψυχολόγος: «Τώρα, γυρίστε το τηλέφωνό σας ανάποδα, ρίξτε μια ακόμη ματιά».

Παραδόξως, τα πρόσωπα είχαν αλλάξει με κάποια από τα χαρακτηριστικά τους να έχουν στραφεί ανάποδα, κάτι που οι άνθρωποι δεν τείνουν να παρατηρήσουν όταν οι εικόνες είναι ανάποδες. Η Σμιθ εξήγησε πως το φαινόμενο αυτό λέγεται «Thatcher Effect».

«Είναι τρελό! Ο εγκέφαλος είναι εκπληκτικός!»
Το βίντεο αυτό έγινε γρήγορα viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 33,1 εκατομμύρια προβολές με σχεδόν 4 εκατομμύρια likes και πάνω από 68.000 σχόλια. Ένα άτομο έγραψε: «Αυτό είναι τρελό! Ο εγκέφαλος είναι εκπληκτικός» ενώ ένας δεύτερος πρόσθεσε: «Είναι τρελό και παράξενο».

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Τέσσερις Γερμανοί γιόρταζαν τα γενέθλια του Χίτλερ στο σπίτι που γεννήθηκε και συνελήφθησαν
BINTEO: Τον χώρισε και έστειλε σπίτι της δεκάδες ντελίβερι επιλέγοντας... πληρωμή με μετρητά.
Η απίστευτη selfie που έγινε viral-Μακάκος πόζαρε στο φακό με Βρετανούς τουρίστες στο Μπαλί
Άντρας ισχυρίζεται ότι ήρθε από το έτος 2050 για να μας προειδοποιήσει για την Αποκάλυψη
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκα πήγε τον νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο 3.000