Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο ταμπλό του αυτοκίνητο

Κάθε λαμπάκι έχει το δικό του ρόλο στο ταμπλό του αυτοκίνητου σας.Τα σημερινά αυτοκίνητα κατακλύζονται από λαμπάκια για τις διάφορες λειτουργίες του οχήματος. Αν και πολύ συχνά μια ένδειξη μπορεί να οφείλεται από ηλεκτρονικό μπέρδεμα, πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει κάθε λαμπάκι. Η απαραίτητη στάση για να σιγουρευτούμε για το αν κινδυνεύει ο κινητήρας μας θεωρείται δεδομένη. Παρακάτω περιλαμβάνεται μια λίστα με τα βασικά λαμπάκια κάθε σύγχρονου καντράν αυτοκινήτου.

 

Η φωτεινή ένδειξη της μηχανής σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μηχανικό σύστημα του αυτοκινήτου, το οποίο μπορεί να διαγνωστεί μόνο από ειδικό εξοπλισμό. Με την ένδειξη αυτή αναμμένη  μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο αλλά θα πρέπει να επισκεφτείτε το συνεργείο σας το συντομότερο δυνατό.
 

Το ΑΒS (Anti-locking  Braking  System) είναι ένα σύστημα ασφαλείας  που δεν αφήνει τα φρένα να μπλοκάρουν τους τροχούς, προκειμένου να μπορεί ο οδηγός να διατηρεί τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δυνατά φρεναρίσματα. Αν ανάψει η φωτεινή ένδειξη του ΑΒS σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να ελέγξει ο μηχανικός. Μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο αλλά ίσως το ΑΒS να μην λειτουργεί και να έχει ενεργοποιηθεί το απλό σύστημα των φρένων.

 

 
Όταν η φωτεινή ένδειξη με το κλειδί ανάψει, είναι μια υπενθύμιση ότι το αυτοκίνητο σας χρειάζεται σέρβις. Μετά το σέρβις θα πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου η υπενθύμιση αυτή για να μην ανάβει παρά μόνο όταν πρέπει να ξανακάνετε σέρβις.

 

 

 

Η ένδειξη προειδοποίησης των φρένων μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκές υγρό στο σύστημα των φρένων ή σε φθαρμένα τακάκια φρένων. Το υγρό των φρένων θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και να συμπληρωθεί, αν χρειάζεται (μόνο από σφραγισμένο δοχείο). Προσοχή, η χαμηλή στάθμη του υγρού  των φρένων μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή. Θα πρέπει να ελέγξετε όλο το σύστημα των φρένων το συντομότερο δυνατό. Βεβαιωθείτε ότι το χειρόφρενο είναι κατεβασμένο, γιατί όταν είναι ενεργό, ανάβει η ίδια ένδειξη.

 

Το ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης ανιχνεύει, προλαμβάνει και διορθώνει το αυτοκίνητο από ντεραπάρισμα. Βοηθά τον οδηγό στο να μη χάσει τον έλεγχο σε ολισθηρούς δρόμους. Η ένδειξη θα ανάψει όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί. Αν η ένδειξη παραμείνει αναμμένη, τότε σημαίνει πως υπάρχει βλάβη και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για τη διάγνωση της.

Η φωτεινή ένδειξη της μπαταρίας ανάβει όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα και σβήνει όταν πάρει μπρος η μηχανή. Αν η ένδειξη παραμείνει αναμένη ενώ η μηχανή δουλεύει, αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα τροφοδοσίας της μπαταρίας, η οποία μπορεί να αδειάσει σε μικρό χρονικό διάστημα και συνεπώς να διακόψει τη λειτουργία της μηχανής. Επιπλέον, αν η ένδειξη της μπαταρίας δεν ανάψει όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα, σημαίνει πως υπάρχει βλάβη στη μπαταρία.
 

 

Σε περίπτωση που ανάψει η φωτεινή ένδειξη της υπερθέρμανσης ενώ οδηγείτε, σβήστε αμέσως τη μηχανή. Ελέγξτε τη στάθμη του νερού μόλις η μηχανή κρυώσει. Ο μηχανικός θα πρέπει να κοιτάξει το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου για πιθανές διαρροές ή βλάβες που να ευθύνονται για την υπερθέρμανση της μηχανής. Αν συνεχίσετε να οδηγείτε με υπερθερμασμένη μηχανή, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρές βλάβες στο μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου σας.
 

 

Η φωτεινή ένδειξη του λαδιού υποδεικνύει χαμηλή πίεση λαδιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περίπτωση που η μηχανή συνεχίσει να λειτουργεί με το λαμπάκι αναμμένο. Η στάθμη του λαδιού θα πρέπει να ελεγχθεί και αν χρειάζεται να συμπληρωθεί. Μη βάζετε παραπάνω λάδι απ’ ότι χρειάζεται! Βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του λαδιού είναι μεταξύ των ενδείξεων min και max.

 

Η ένδειξη του αερόσακου υποδεικνύει βλάβη στο Συμπληρωματικό Σύστημα Συγκράτησης, η οποία μπορεί να διαγνωστεί μόνο με ειδικό εξοπλισμό. Μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σας με την ένδειξη αυτή αναμμένη, αλλά το σύστημα ασφάλειας των αερόσακων δεν θα λειτουργεί.

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ