Έτσι επικοινωνούν μεταξύ τους οι τρομοκράτες

Τρομοκρατία τέχνας κατεργάζεται, ή καλύτερα… Playstation και όχι μόνο. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ακούστηκαν πολλά, άλλα αληθινά αλλά και κάποια από τη σφαίρα της φαντασίας για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για να επικοινωνούν από το διαδίκτυο χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τα «τσακάλια» των μυστικών υπηρεσιών.
 
Εντύπωση είχε προκαλέσει η είδηση ότι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των τρομοκρατών ήταν το Playstation, και συγκεκριμένα, η δυνατότητα συνομιλιών (chat) -χαρακτηριστικό του PS4- το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να ανταλλάξουν μεταξύ τους μηνύματα. Αν, όντως οι τρομοκράτες του Παρισιού χρησιμοποίησαν PlayStation για να επικοινωνούν, αυτό σύμφωνα με κάποιους ειδικούς έγινε διότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες ήταν λιγότερο πιθανό να παρακολουθούνται από τις αρχές.
 
Γνωστοί τρόποι: Κάποιοι τρομοκράτες έχουν την τάση να επικοινωνούν μέσω email ή sms χρησιμοποιώντας όμως κωδικοποιημένα ονόματα για σχεδιαζόμενες επιθέσεις. Για παράδειγμα, δύο από τους «ενορχηστρωτές» της 11ης Σεπτεμβρίου, Mohamed Atta και Ramzi Bin al-Shibh, αναφέρονταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ως «αρχιτεκτονική», στο Πεντάγωνο ως «τέχνες» και στον Λευκό Οίκο ως «πολιτική».
 
«Νεκρές σταγόνες»: Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου η οποία χρησιμοποιήθηκε από κατασκόπους προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με ασφάλεια χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Αυτό που έκαναν τότε, ήταν να αφήνουν κάποιο πακέτο με σημειώματα ή φωτογραφίες σε κάποιο σημείο, και να φεύγουν σφυρίζοντας ή φορώντας ένα συγκεκριμένο καπέλο, ώστε ο άνθρωπος που ανέμενε το πακέτο να τους εντόπιζε εύκολα, να πήγαινε στο ίδιο σημείο και να παραλάμβανε το πακέτο. Στη σημερινή εποχή της διαδικτυακής τεχνολογίας, οι ψηφιακές «νεκρές σταγόνες» είναι ένας τρόπος να στείλει κάποιος μήνυμα σ’ έναν άλλο μέσω του διαδικτύου χωρίς να πατήσει το κουμπί «αποστολή» και να αφήσει ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Αυτό γίνεται με την ετοιμασία του μηνύματος και την αποστολή μόνο των στοιχείων log-in ώστε ο παραλήπτης να μπει στον λογαριασμό τα στοιχεία του οποίου του έχουν αποσταλεί, και να δει το μήνυμα.
 
USB sticks: Είναι μικρό και διακριτικό και πολλές φορές έχει επιλεγεί από τρομοκράτες προκειμένου αυτοί να μεταφέρουν μεγάλους όγκους δεδομένων σε άλλους τρομοκράτες, ωστόσο αυτός ο τρόπος είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
 
JPEGs ή GIF: Επίσης γνωστό ως «στεγανογραφία» ή «η τέχνη της απόκρυψης ενός μηνύματος μέσα σε ένα μήνυμα». Ο αποστολέας στέλνει μια ψηφιακή φωτογραφία σε αρχεία JPEG ή GIF στα οποία περικλείονται τα ύποπτα μηνύματα. Σε αυτή την περίπτωση η φωτογραφία η οποία αποστέλλεται έχει έναν άσχετο και αθώο τίτλο.
 
Με courier: Αγαπημένη μέθοδος του Μπιν Λάντεν για χρόνια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το ψηφιακό αποτύπωμα, ωστόσο για την εκτέλεσή της απαιτείται ένας άνθρωπος (κούριερ) του οποίου ο προορισμός μπορεί να εντοπιστεί, όπως έγινε και στην περίπτωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικούς πυραύλους στο Πακιστάν, το 2011.
 
«Βαρίδι» τα προσωπικά δεδομένα
Η θωράκιση συνομιλιών από δυνατότητες υποκλοπής, ουσιαστικά αποτελεί βαρίδι για τις αρχές που προσπαθούν να βάλουν στο στόχαστρο ύποπτους τρομοκράτες, ενώ διάφορες κυβερνήσεις φαίνεται να ασκούν πιέσεις σε επιχειρήσεις τεχνολογίας να επιτρέψουν τη δημιουργία μιας «πίσω πόρτας» στις διαδικτυακές επικοινωνίες.
Ήδη εφαρμογές όπως τα WhatsApp, Snapchat και το Apple iMessage διαθέτουν δυνατότητα προστασίας από υποκλοπές, ενώ  και η Line πρόσφατα πρόσθεσε αυτή τη δυνατότητα. Στο μεταξύ, ακόμη μία εφαρμογή το Telegram διαφημίζεται ως ιδιαίτερα ασφαλής σε σχέση με την προστασία του περιεχομένου συνομιλιών από υποκλοπές. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο ότι ήθελε να θέσει εκτός νόμου την «ισχυρή» θωράκιση επικοινωνιών για τις υπηρεσίες αυτές, ώστε η κυβέρνησή του να μπορεί να υποκλέψει μηνύματα μεταξύ των τρομοκρατών. Αρκετές ημέρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τομ Κινγκ κατηγόρησε τις υπηρεσίες όπως τα WhatsApp και Snapchat ότι διευκολύνουν με τις δυνατότητες των εφαρμογών τους, το ISIS. Το Μπανγκλαντές, επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει την πρόσβαση σε WhatsApp και Viber με την ελπίδα ότι θα επιτύχει τον αποκλεισμό τρομοκρατικών ομάδων από τη δυνατότητα επικοινωνίας.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Τέσσερις Γερμανοί γιόρταζαν τα γενέθλια του Χίτλερ στο σπίτι που γεννήθηκε και συνελήφθησαν
BINTEO: Τον χώρισε και έστειλε σπίτι της δεκάδες ντελίβερι επιλέγοντας... πληρωμή με μετρητά.
Η απίστευτη selfie που έγινε viral-Μακάκος πόζαρε στο φακό με Βρετανούς τουρίστες στο Μπαλί