Πώς μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητα-O ρόλος της μάσκας και τα τεστ

Στο επιστημονικό περιοδικό Science δημοσιεύτηκε από τους K. Prather και συνεργάτες άρθρο σχετικά με το ρόλο της μάσκας και της ευρείας εφαρμογής διαγνωστικών τεστ στη μείωση της μολυσματικότητας του κορωνοϊού. (doi:10.1126/science.abc6197).

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα κύρια ευρήματα της δημοσίευσης. Οι λοιμώξεις αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και αερολύματος από φορείς και ασθενείς κατά την αναπνοή, την ομιλία, το βήχα και το φτέρνισμα.

Η μάσκα και τα τεστ
Τα παραδοσιακά μέτρα πρόληψης προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση διαμέσου αυτών των οδών. Στην περίπτωση του COVID-19 η δημιουργία αερολύματος από ασυμπτωματικούς φορείς που μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες συνετέλεσε στη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Μέτρα όπως η ευρεία χρήση μάσκας και οι περιοδικοί διαγνωστικοί έλεγχοι κρίνονται απαραίτητοι για να ανακόψουν την μετάδοση του ιού. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση δεδομένου πως αρκετοί φορείς μπορεί να μεταδίδουν για αρκετές ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων. Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου και το σωστό πλύσιμο των χεριών θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία στη στρατηγική απέναντι στην αερογενή μετάδοση του ιού.

Τι προσφέρουν οι μάσκες
Επιπλέον, οι μάσκες προσφέρουν φυσικό φραγμό και μειώνουν σαφώς τη μετάδοση. Για το λόγο αυτό κρίνονται απαραίτητες σε χώρους με υψηλό ιικό φορτίο και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Χώρες που εφάρμοσαν σχεδόν καθολική χρήση μάσκας κατά την πανδημία φάνηκε να έχουν σαφές όφελος στα επιδημιολογικά τους δεδομένα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί η μετάδοση τόσο μέσω σταγονιδίων όσο και μέσω αερολύματος. Περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το ικανό ιικό φορτίο που προκαλεί μόλυνση, τη βιωσιμότητα του ιού στους κλειστούς χώρους και τον ακριβή μηχανισμό μετάδοσης θα συνεισφέρουν ισχυρά στη μελλοντική αντιμετώπιση ενός νέου κύματος της πανδημίας. Τέλος, χρήσιμες μπορεί να αποδειχθούν και μελέτες σχετικά με τον πιο ασφαλή τύπο μάσκας για το γενικό πληθυσμό.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευσή του TikTok
Προς απαγόρευση το Tik Tok στις ΗΠΑ-Τι ζητά η Κυβέρνηση για να επιτρέπει την κυκλοφορία του
Η Κύπρος από το διάστημα μέσα από το φακό αστροναύτη (pics)
Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Νέα προβλήματα σύνδεσης σε Facebook και Instagram
ΒΙΝΤΕΟ: Το ρομπότ Sophia απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά στη Ναύπακτο
Γυναίκα αραβικής καταγωγής ετοιμάζεται για προσσελήνωση φορώντας διαστημικό χιτζάμπ