Εκστρατεία ΠΟΥ για προστασία των νεαρών από τον καπνό

Εκστρατεία η οποία θα επικεντρώνεται στην προστασία των νεαρών από τον καπνό προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Στις 31 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όσοι προωθούν την δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ.

«Αυτή η παγκόσμια εκστρατεία τονίζει όσα έχουν επιτευχθεί και την πρόοδο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια το χρόνου προς την κατεύθυνση ενός κόσμου ελεύθερου από τον καπνό», προστίθεται.

Το θέμα φέτος, συνεχίζει, είναι η προστασία των νεότερων γενιών με επίκεντρο στην «Προστασία νέων από την χειραγώγηση της βιομηχανίας και η πρόληψη της χρήσης από αυτούς καπνού και νικοτίνης».

«Καθώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει ολοένα και περισσότερο στους νέους ανθρώπους ως μιας αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά για τα εθιστικά προϊόντα της, αυτό αποτελεί ένα επείγον θέμα και μια πρόκληση για όσους διαμορφώνουν πολιτική ελέγχου του καπνού σε κάθε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 17% νεαρών ανθρώπων μεταξύ 15 και 24 χρονών καπνίζουν ανά το παγκόσμιο.

Στην ευρωπαϊκή περιοχή, το 11,5% των κοριτσιών και το 13,8% των αγοριών ηλικίας 13 με 15 είναι χρήστες καπνού.

«Παρόλο που αυτό μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών από την κοινότητα ελέγχου του καπνού, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν αυτές οι ευάλωτες ομάδες», προστίθεται.

Όπως είναι καλά γνωστό στην καπνοβιομηχανία, ένας άνθρωπος που αρχίζει να καπνίζει πριν να κλείσει τα 20 δεν είναι μόνο πιθανόν να εθιστεί αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να ασκήσει έλεγχο πάνω στο κάπνισμα του αργότερα στη ζωή του, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία επίτηδες πουλάει μια θανατηφόρα εξάρτηση σε νεαρούς ανθρώπους και με την προστασία των νέων ως το βασικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, 2020, η 31η Μαΐου αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές για καταπολέμηση αυτών των προσπαθειών.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ συνεχίζει σημειώνοντας ότι στα πλαίσια των προσπαθειών της να χειραγωγήσει νεαρούς ανθρώπους, η καπνοβιομηχανία έχει καταφύγει στο να κάνει πιο ελκυστικά τα προϊόντα για να προσελκύουν συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες, ιδιαίτερα μέσω των συσκευασιών και του “branding”.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές, προστίθεται, στην πρόσφατη έκρηξη ενδιαφέροντος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα.

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες της βιομηχανίας έχει να κάνει με τις στρατηγικές μάρκετινγκ που αναπτύσσει. Σε όλους τους τομείς, η διαφήμιση μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο και η καπνοβιομηχανία δεν διαφέρει. Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων στρέφονται πιο συχνά στην επιρροή των κοινωνικών δικτύων για να προωθήσουν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα, προστίθεται.

Τέτοιες διαφημίσεις, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, συχνά παρακάμπτουν τους κανόνες παραδοσιακής διαφήμισης και προώθησης του καπνού, καθώς η τοποθέτηση καπνικών προϊόντων δεν σημειώνεται ως διαφήμιση και αντ’ αυτού ενσωματώνεται κρυφά σε άλλο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικών δικτύων.
Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση νεαρών γυναικών και κοριτσιών που αποτελούν κύριο στόχο για έκθεση στην επιρροή.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνού 2020 θα δείξει πως μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ενδυναμωθούν να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους και να απορρίψουν τον εθισμό του καπνού», σημειώνεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα θα καλέσει επίσης την κοινότητα για έλεγχο του καπνού να προστατέψει αυτές τις ομάδες μέσω εκστρατειών και παρεμβάσεων σε ολόκληρη την κοινωνία, να οικοδομήσει ανθεκτικότητα στην επόμενη γενιά νέων ανθρώπων εναντίον του καπνού και να προχωρήσει πιο σταθερά προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος χωρίς καπνό, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Δειτε Επισης

Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ
BINTEO: Ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να τους δείξει πώς μοιάζει η κόλαση και η απάντηση δεν τους άρεσε καθόλου
Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη κατά Χαμάς-Πώς ο αλγόριθμός επέλεξε χιλιάδες στόχους
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 51 χρόνια και έμοιαζε με τούβλο