Ελαφρώς θετικά αλλά αβέβαια τα πρώτα αποτελέσματα από χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες

Η χορήγηση στις ΗΠΑ πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν ιαθεί σε ασθενείς με Covid-19 -κάτι που ξεκίνησε και στην Ελλάδα - δεν μπορεί μέχρι στιγμής να δώσει ξεκάθαρη απάντηση κατά πόσο όντως τα αντισώματα των ιαθέντων βοηθούν ουσιαστικά όσους ακόμη νοσούν και αν αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης τους. Τ

α πρώτα αποτελέσματα από μια μικρή μελέτη σε 39 ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19, την οποία έκαναν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, κατέληξαν σε ελαφρώς ενθαρρυντικά αλλά και κάπως αβέβαια αποτελέσματα.

Η πορεία των 39 ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου, στους οποίους χορηγήθηκε ενδοφλέβια ο ορός των ιαθέντων μετά από πλασμαφαίρεση, συγκρίθηκε με μια άλλη ομάδα ασθενών που δεν έκαναν την ίδια θεραπεία και οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω των ιατρικών ιστορικών τους - μια μέθοδος σύγκρισης που δεν έχει πλήρη εχέγγυα αξιοπιστίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση του 18% όσων πήραν το πλάσμα, έναντι ποσοστού 24% μεταξύ όσων δεν το είχαν πάρει. Επίσης πέθανε το 12,8% όσων είχαν πάρει το πλάσμα με τα αντισώματα των αναρρωσάντων, έναντι ποσοστού θανάτου 24,4% μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει τη θεραπεία. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές ανακοίνωσαν ποσοστά και όχι αριθμούς ασθενών.

Επειδή η μελέτη δεν ήταν ούτε πολυκεντρική (σε πολλά νοσοκομεία), ούτε τυχαιοποιημένη (τυχαία επιλογή ασθενών για συμμετοχή στην ομάδα θεραπείας ή στην ομάδα ελέγχου), ούτε ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo), υπάρχει μια αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημιουργούν πάντως κάποια αισιοδοξία, καθώς η χορήγηση πλάσματος φαίνεται να βελτίωσε την κατάσταση ορισμένων ασθενών.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τη χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Δειτε Επισης

BINTEO: Όταν το Βόρειο Σέλας συναντά τη λάβα-Απόκοσμες εικόνες από την Ισλανδία
Η θυελλώδης σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη που έγινε κίνητρο για φόνο
Η άγνωστη λειτουργία της Google που μπορεί να σώσει το πορτοφόλι σου
Καταζητούμενος πήγε να διαρρήξει οικία στη Λεμεσό και τον... συνέλαβαν πολίτες
Επανήλθε η Κυβέρνηση για επικρίσεις για ακρίβεια-«Αλγεινή εντύπωση που κόμματα επιβεβαιώνουν τον κακό τους εαυτό»
Καταδικάστηκε ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη που συνευρέθηκε ερωτικά με ανήλικη κοπέλα έναντι αμοιβής
Αισθητά βελτιωμένο το νέο σχέδιο του ΘΥΜΕΛΗ-Οι πρόνοιες και οι αλλαγές
ΒΙΝΤΕΟ: Μαχητής της Χαμάς παραδέχεται ότι βίασε όμηρο-«Με κυρίευσε ο δαίμονας»
Απαντά στις επικρίσεις για τα μέτρα το ΔΗΚΟ-Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ