Ο Big Brother του κορωνοϊού-Πώς θα μπορούσαν να μιλούν 3,5 δισ. κινητά

Τι θα γινόταν αν υπήρχε μία εφαρμογή που έχει την δυνατότητα να ξέρει αν είμαστε υγιείς και να ειδοποιεί τους γύρω μας; Οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίζουν μέσα σε κάποιο κατάστημα και κάποια στιγμή το κινητό τους, να τους ειδοποιεί πως κάπου γύρω τους βρίσκεται θετικό κρούσμα κορονοϊού. Για άλλους είναι το υπερόπλο απέναντι στην πανδημία, για άλλους ένα τρομακτικό σενάριο. Είναι αυτό που τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Apple συμφωνούν να αναπτύξουν...

Στον πλανήτη υπάρχουν 3.500.000.000 δισεκατομμύρια κινητά, που χάρη στην τεχνολογία bluetooth που έχουν αναπτύξει οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί μπορούν να «διαβάζουν» το ένα το άλλο σε απόσταση περίπου 10 μέτρων. Τι θα γινόταν αν κάθε smartphone εξέπεμπε έναν μοναδικό κωδικό, που για λόγους ασφαλείας θα άλλαζε κάθε 15 λεπτά; Θα το λάμβαναν τα κινητά που βρίσκονται γύρω του και θα «γνωρίζονταν» το ένα με το άλλο αποθηκεύοντας τα δεδομένα του.

Αν λοιπόν κάποιος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, το κινητό του θα εξέπεμπε διαφορετικό σήμα, ένα είδος συναγερμού. Οι οργανισμοί υγείας θα έστελναν μήνυμα σε όλα τα smartphone που θα βρίσκονταν γύρω από τον μολυσμένο και θα τους ειδοποιούσαν να κρατήσουν απόσταση. Για να λειτουργήσει ωστόσο αυτή η εφαρμογή χρειάζονται προαπαιτούμενα. Να γίνουν μαζικές εξετάσεις στους πληθυσμούς των χωρών. Αν δεν υπάρχουν αρκετά δείγματα, δεν γίνεται να εφαρμοστεί. Θα ήταν δυσάρεστο από την άλλη για όλους μας να υπήρχαν αμέτρητες κινητές μονάδες που θα μας υπέβαλλαν σε ελέγχους μία δυο φορές τη βδομάδα με τη δυσάρεστη χρήση της μπατονέτας στη μύτη και στον λαιμό μας.

Αρα, θα έπρεπε να εγκαταστήσει το λογισμικό πάνω από το 60% του πληθυσμού. Οι δοκιμές που έγιναν σε Σιγκαπούρη - Ισλανδία απέτυχαν γιατί πολύ λιγότεροι από το 60% εγκατέστησαν την εφαρμογή. Πρέπει να πειστεί ο κάτοχος να το εγκαταστήσει και να πειστεί ότι δεν παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα.

Υπάρχει βέβαια και η τεχνική δυνατότητα να εγκαθίσταται και χωρίς τη συναίνεση του κατόχου, όμως εκεί πηγαίνουμε σε άλλα μονοπάτια...

Δειτε Επισης

Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ
BINTEO: Ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να τους δείξει πώς μοιάζει η κόλαση και η απάντηση δεν τους άρεσε καθόλου
Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη κατά Χαμάς-Πώς ο αλγόριθμός επέλεξε χιλιάδες στόχους