Ποιους κινδύνους κρύβουν οι αυτοσχέδιες μάσκες

Εντείνονται οι συζητήσεις για τη χρήση μάσκας από υγιή άτομα, σχετικά με το πόσο αυτό μπορεί να προστατέψει από τη μετάδοση του κορονοϊού. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε και πάλι ότι το όφελος είναι μικρό, ενώ αντίθετα η χρήση αυτοσχέδιων μασκών μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση και διασπορά του ιού.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε προχθές την προαιρετική, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

Ο λόγος που προχώρησε στην αλλαγή των συστάσεών του έχει να κάνει με το κατά πόσο άτομα χωρίς συμπτώματα που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό συμβάλλουν στη διασπορά του. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.

«Το CDC δεν πρότεινε αυτή την προαιρετική χρήση επειδή άλλαξε το μήνυμα ότι δηλαδή δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, αλλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Οι Αμερικανοί λοιπόν λένε, πως φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου, μία υφασμάτινη μάσκα για να μην κολλήσω τους άλλους όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, σε σημεία όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο.

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA