Τι αλλάζει με τους ανιχνευτές καπνού στην Ευρώπη

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ανιχνευσιμότητας καπνού και χαρακτηριστικών ασφαλείας και οι καταναλωτές θα δουν σύντομα νέα σήματα ιχνηλασιμότητας στα πακέτα μαζί με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Τα σήματα αυτά θα επιτρέψουν στις εθνικές αρχές να εντοπίσουν τις κινήσεις αυτών των συσκευασιών σε όλη τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομικοί φορείς (παραγωγοί, διανομείς, ιδιοκτήτες καταστημάτων κ.λπ.) στην ΕΕ έχουν αρχίσει να εγγράφονται οι ίδιοι και να καταχωρούν τις εγκαταστάσεις τους στο σύστημα.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την ίδρυση μιας οντότητας υπεύθυνης για την έκδοση των νέων σημάτων ιχνηλασιμότητας ("εκδότης δελτίου ταυτότητας") και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες για την έκδοση αυτών των σημάνσεων.

Η Κομισιόν έχει επίγνωση του γεγονότος ότι ένα κράτος μέλος δεν μπόρεσε ακόμη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση και παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό σε όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό.

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis δήλωσε σχετικά ότι "η δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ανιχνευσιμότητας και ασφάλειας του καπνού αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού από την ΕΕ".

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο, εντός χρονοδιαγράμματος που έθεσαν οι συννομοθέτες και, ως εκ τούτου, χαίρομαι που βλέπω ότι τα συστήματα άρχισαν να λειτουργούν", σημείωσε. 

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες που βοήθησαν να συμβεί αυτό και βασίζομαι στις συνεχείς προσπάθειές τους στις αρχικές ημέρες και εβδομάδες μπροστά από εμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο θα είναι επιτυχημένο τόσο για τα κράτη μέλη μας όσο και για την ΕΕ ως σύνολο".

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship