Η Google θυμίζει την προσπάθεια επικοινωνίας με εξωγήινους

Η Google τιμάει το μήνυμα που στείλανε οι άνθρωποι στο διάστημα πριν από 44 χρόνια. Στo γνωστό ως «Μήνυμα του Αρεσίμπο» (ένα σήμα δηλαδή που εστάλη από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο το 1974 με κατεύθυνση προς το διάστημα) είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.
 
Σκοπός της εκπομπής του συγκεκριμένου μηνύματος ήταν η επικοινωνία με κάποιο άλλο εξωγήινο πολιτισμό ο οποίος θα λάμβανε και θα αποκρυπτογραφούσε το μήνυμα.
 
Όσον αφορά το περιεχόμενο του μηνύματος; Περιείχε βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή και η αποστολή του θα αποδείκνυε παράλληλα τις οι δυνατότητες του ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο που είχε πρόσφατα αναβαθμιστεί. Ήταν ουσιαστικά μια άσκηση για την εκπομπή όσο γίνεται περισσότερων πληροφοριών σε ένα βραχύ σήμερα!
 
Το μήνυμα δημιουργήθηκε κυρίως από τον Φρανκ Ντρέηκ, σε συνεργασία με τον Καρλ Σάγκαν και στάλθηκε με τη μορφή δυαδικής στοιχειοσειράς από μονάδες και μηδενικά, που θα μπορούσαν να συσχετιστούν και να παρουσιάσουν μια απλή εικόνα σαν της τηλεόρασης.
 
 
 Η διάταξη του μηνύματος αποτελείται από 1.679 τετράγωνα (περίπου 210 bytes) τα οποία είναι κατανεμημένα σε 73 γραμμές και 23 στήλες (1679 = 73 * 23 ως ημιπρώτος αριθμός) που μεταδόθηκαν στη συχνότητα 2380 MHz και με συνολική ισχύ 1000 kW. Το «1» και «0» μεταδόθηκαν σε ποσοστό 10 bits ανά δευτερόλεπτο και η συνολική εκπομπή έγινε σε λιγότερο από τρία λεπτά.
 
Η εκπομπή του μηνύματος είχε κατεύθυνση μια περιοχή που έγινε γνωστή ως σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους και η απόσταση της ήταν 25.000 ετών φωτός. Καθώς λοιπόν θα χρειαστούν 25.000 χρόνια για να φθάσει στον τελικό προορισμό του και επιπλέον 25.000 χρόνια για κάποια πιθανή απάντηση, το Μήνυμα του Αρεσίμπο ήταν περισσότερο μια επίδειξη της ανθρώπινης τεχνολογίας παρά μια πραγματική προσπάθεια συνομιλίας με εξωγήινους.
 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 7 τμήματα στο μήνυμα με κατεύθυνση ανάγνωσης από πάνω προς τα κάτω:
 
-Οι αριθμοί 1 έως 10 (λευκά τετράγωνα)
 
-Οι ατομικοί αριθμοί των στοιχείων του υδρογόνου, άνθρακα, αζώτου, οξυγόνου, και φωσφόρου. Τα στοιχεία αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία του DNA (πορφυρά τετράγωνα)
 
-Οι μαθηματικοί τύποι για τα ζάχαρα και τις βάσεις στα νουκλεοτίδια του DNA (πράσινα τετράγωνα)
 
-Το σύνολο των νουκλεοτιδίων στο DNA, και αναπαράσταση της δομής του διπλού έλικα του DNA (λευκά και γαλανά)
 
-Γραφική απεικόνιση ανθρώπου, στις διαστάσεις (ύψος) ενός μέσου ανθρώπου, και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης (ερυθρά, γαλανά/λευκά, και λευκά τετράγωνα)
 
-Γραφική απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος με ένδειξη από ποιο πλανήτη έρχεται το μήνυμα (κίτρινα)
 
-Γραφική απεικόνιση του παρατηρητηρίου του Αρεσίμπο και οι διαστάσεις της εκπέμπουσας ραδιοσυσκευής (πορφυρά, λευκά, και γαλανά).

Δειτε Επισης

Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ
BINTEO: Ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να τους δείξει πώς μοιάζει η κόλαση και η απάντηση δεν τους άρεσε καθόλου
Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη κατά Χαμάς-Πώς ο αλγόριθμός επέλεξε χιλιάδες στόχους