Αρχίζει στη Λευκωσία η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα

Αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα, στην παρουσία των κορυφαίων επιστημόνων από τις πλέον εξελιγμένες διαστημικά χώρες του κόσμου. Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η διεθνής συνεργασία και το μέλλον των επόμενων διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη.

Επιστημονικοί διευθυντές από διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όπως ο ανώτατος επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν, ανώτατοι αξιωματούχοι από το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστήματος και ομόλογοί τους ανά το παγκόσμιο, όπως από την Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα βρίσκονται στην Κύπρο για τη Διεθνή Διάσκεψη που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Τη σημαντική αυτή συνάντηση κορυφής διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) με στρατηγικό συνεργάτη του το Δήμο Λευκωσίας.  Σημειώνεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου είναι κλειστές  αλλά την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη. 

Την πραγματοποίηση της διάσκεψης αυτής στην Λευκωσία χαιρέτισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. 

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε τους υψηλούς προσκεκλημένους στη Λευκωσία και για το Δήμο Λευκωσίας είναι μια μεγάλη τιμή. Η σύναξη των τόσο μεγάλων προσωπικοτήτων που διαδραματίζουν σήμερα σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιωρκάτζης. 

Συνεχάρη παράλληλα τον Πρόεδρο του CSEO Γιώργο Δανό "για τις άοκνες προσπάθειες του" και είπε ότι "από την πλευρά μας ως Δήμος της πρωτεύουσας θα κάνουμε κάθε δυνατό οι υψηλοί προσκεκλημένοι να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στη Λευκωσία. Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο συνέδριο»

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι η Λευκωσία θα φιλοξενήσει τη διεθνή συνάντηση των πιο διακεκριμένων διαστημικών επιστημόνων από τα κορυφαία διαστημικά έθνη του κόσμου. 

"Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος κατάφερε να φέρει στην Κύπρο τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των κορυφαίων διαστημικών οργανισμών του κόσμου (ΗΠΑ - NASA, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλων), ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας του να τοποθετήσει την Κύπρο στο διαστημικό χάρτη", ανέφερε. 

Ο κ. Δανός είπε ότι "αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο που φιλοξενούμε συνέδριο τέτοιου επιπέδου. Ο Οργανισμός μας εργάστηκε για χρόνια προκειμένου να βάλει την Κύπρο δυναμικά στον τομέα του διαστήματος και αυτοί οι μόχθοι ανταποδίδουν τα μέγιστα". 

Πρόσθεσε ότι στο διεθνές αυτό συνέδριο, θα συζητηθεί η διεθνής συνεργασία για τις μελλοντικές αποστολές που θα σταλούν για εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Ο Άρης θεωρείται ως ο καταλληλότερος πλανήτης για εποικισμό.

 Τα τελευταία χρόνια, τόσο εθνικές υπηρεσίες διαστήματος όσο και ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν σε μια διαστημική κούρσα για να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό, εξαπλώνοντας το ανθρώπινο είδος πέραν της Γης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνέχεια του ανθρώπου καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να κτυπηθεί ο πλανήτης μας ξανά από έναν μεγάλο αστεροειδή, ο οποίος θα φέρει μεγάλες καταστροφές, ή ότι η Γη θα εξελιχθεί από μόνη της σε πλανήτη μη φιλόξενο για ζωή.

Η πρώτη επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη αναμένεται να γίνει τη δεκαετία του 2030. Ήδη στον Άρη διαστημικές υπηρεσίες στέλλουν διαστημικά οχήματα τύπου ρόβερ τα οποία μελετούν τον πλανήτη, στέλλοντας δεδομένα πίσω στη Γη.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ο Άρης απέχει 142 εκατ. μίλια από τον Ήλιο (η Γη απέχει 93 εκατ. μίλια).  Έχει διάμετρο  4,220 μίλια (η διάμετρος της Γης είναι 7,926 μίλια). Ενώ ένας χρόνος στη Γη διαρκεί 365.25 μέρες, στον Άρη ένα έτος διαρκεί 687 γήινες ημέρες.  Η ημέρα στη Γη είναι 23 ώρες και 56 λεπτά, ενώ μια μέρα στον Άρη διαρκεί 24 ώρες και 37 λεπτά. Εάν ένας άνθρωπος περπατήσει στον Άρη θα νοιώσει 62% μικρότερη βαρύτητα από ό,τι στη Γη. Η μέση θερμοκρασία στον Άρη είναι -63 βαθμοί Κελσίου. Στην ατμόσφαιρα του Άρη δεν υπάρχει οξυγόνο. Τον πλανήτη κτυπούν συχνά τεράστιες αμμοθύελλες. 

Ένα ταξίδι προς τον Άρη με τη σημερινή τεχνολογία διαρκεί γύρω στους επτά μήνες όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη είναι στο κοντινότερο τους σημείο. Ονομάζεται και κόκκινος πλανήτης λόγω του ερυθρού χρώματος που δημιουργεί στην επιφάνειά του το τριοξείδιο του σιδήρου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ
BINTEO: Ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να τους δείξει πώς μοιάζει η κόλαση και η απάντηση δεν τους άρεσε καθόλου
Ισραήλ και τεχνητή νοημοσύνη κατά Χαμάς-Πώς ο αλγόριθμός επέλεξε χιλιάδες στόχους