Στην Κύπρο ο επικεφαλής επιστήμονας της NASA

Τη μοναδική ευκαιρία να τύχουν καθοδήγησης από τον επιστημονικό διευθυντή της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν θα έχουν οι κυπριακές ομάδες που θα λάβουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών NASA Space Apps Challenge, που φέρνει στην Κύπρο για άλλη μια χρονιά ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 215 πόλεις του κόσμου. Οι νικητές από κάθε πόλη θα λάβουν μέρος στον NASA International Space Apps Challenge.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι ο διαγωνισμός επιστρέφει και φέτος στην Κύπρο και εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που αυτή τη φορά θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο επικεφαλής επιστήμονας της ΝΑΣΑ προκειμένου να καθοδηγήσει τις κυπριακές ομάδες.

"Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο. Όταν ξεκινήσαμε τους διαγωνισμούς πριν μερικά χρόνια ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα είχαμε μια μέρα τον επικεφαλής επιστήμονα της ΝΑΣΑ μαζί μας, καθοδηγώντας τις ομάδες μας".

Φέτος, είπε, υπάρχει μια πρόκληση στους διαγωνιζόμενους, η οποία δόθηκε από τη ΝΑΣΑ μόνο για την Κύπρο και η οποία θα επιτρέψει σε μια κυπριακή ομάδα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, να προσκληθεί από τη ΝΑΣΑ για να επισκεφθεί διαστημικό κέντρο.

"Η Κύπρος μπορεί να διαπρέψει και φροντίζουμε να παρέχουμε τα ανάλογα κίνητρα και το εφαλτήριο προκειμένου να βοηθήσουμε τους ταλαντούχους νέους μας να φτάσουν στα αστέρια" τόνισε ο κ. Δανός.

Δώρο για την Κύπρο μια αποκλειστική πρόκληση - Μια κυπριακή ομάδα θα μεταβεί στις ΗΠΑ

Φέτος, με την παρουσία του κ. Γκριν και ένεκα του ότι η Κύπρος έχει σε πέντε χρόνια καταφέρει να κερδίσει δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία καθώς και ένα δεύτερο παγκόσμιο βραβείο, η ΝΑΣΑ θα προσφέρει στην Κύπρο το αποκλειστικό προνόμιο να εργαστεί πάνω σε μια πρόκληση που δεν θα δοθεί σε καμία άλλη χώρα.

Το θέμα/ πρόκληση για το βραβείο αυτό θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του CSEO στο facebook. Το βραβείο που θα δοθεί στη νικήτρια κυπριακή ομάδα θα είναι μια πρόσκληση από τη ΝΑΣΑ να επισκεφθεί διαστημικό κέντρο στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως εξάλλου κάθε χρονιά, οι κυπριακές ομάδες που θα λάβουν μέρος θα μπορούν να διαγωνιστούν και στις  διεθνείς προκλήσεις της ΝΑΣΑ. Η νικήτρια κυπριακή ομάδα της διεθνούς πρόκλησης θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό NASA International Space Apps. Εάν κερδίσει στον διεθνή διαγωνισμό θα επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο Κέννεντι. Ηδη, δύο φορές η Κύπρος πήρε πρώτα παγκόσμια βραβεία και οι ομάδες της επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ.  Γκριν βρίσκεται στην Κύπρο με τη συνεργασία της Αμερικανικής Πρεσβείας για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη Κορυφής για το διάστημα που πραγματοποιείται 15-19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή επιστημονικών διευθυντών και άλλων ανώτατων στελεχών από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τη διεθνή συνεργασία και το μέλλον των επόμενων διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο νησί, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Αμερικανική Πρεσβεία όπως επισκέψεις σε σχολεία και διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge
 
Ο NASA Space Apps Challenge θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία.

Ο διήμερος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις στον κόσμο προωθώντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες.

Φέτος, ο διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα σε 215 πόλεις του κόσμου με δεκάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενους.

Πότε και πού θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός στην Κύπρο

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στην Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας. Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Από τις 1130 - 1230 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με υψηλό προσκεκλημένο τον επικεφαλής επιστήμονα της ΝΑΣΑ κ. Γκριν. Θα ακολουθήσει η σύσταση των ομάδων και από τις 1500 θα ξεκινήσει η καθοδήγηση των ομάδων από διάφορους επιστήμονες.

Οι ομάδες θα έχουν αρκετό χρόνο να εργαστούν πάνω στην πρόκληση που επέλεξαν. Οι ομάδες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ασταμάτητα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, όταν θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή την διαστημική εφαρμογή που έχουν σκεφτεί για επίλυση της πρόκλησης που επέλεξαν. Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Πώς γίνονται οι δηλώσεις

Οσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλωθούν μέσω της ιστοσελίδας https://2018.spaceappschallenge.org/locations/nicosia/ να δημιουργήσουν λογαριασμό προκειμένου μετά να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κάνουν την εγγραφή τους. Οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να είναι από 2 μέχρι 5 άτομα.

Οπως δηλώνουν οι διοργανωτές, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. 

Οι διεθνείς προκλήσεις που θα ζητηθεί να επιλύσουν οι ομάδες αφορούν διάφορους τομείς και βρίσκονται στον ιστότοπο
https://2018.spaceappschallenge.org/challenges/.

Σημειώνεται ότι φέτος η Κύπρος θα έχει το προνόμιο να λάβει ακόμη μια πρόκληση, αποκλειστικά για το νησί μας η οποία θα ανακοινωθεί στο facebook του CSEO.

Οι ομάδες μπορούν να εργαστούν πάνω σε μια από τις διεθνείς προκλήσεις (και έτσι εάν νικήσουν να λάβουν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό της ΝΑΣΑ), είτε να διαλέξουν την αποκλειστική πρόκληση για την Κύπρο και εάν κερδίσουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.  Μπορούν επίσης να εργαστούν πάνω στις δύο προκλήσεις παράλληλα (τη διεθνή και την κυπριακή).

Οι διοργανωτές συμβουλεύουν τις ομάδες να έχουν ήδη κάνει μια προεργασία επί της πρόκλησης που επέλεξαν προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ως προϋπόθεση.

Οι ομάδες πρέπει να έχουν μαζί τους τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό θεωρούν ως απαραίτητο για την πρόκληση που διάλεξαν.  Θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα λεπτά για να παρουσιάσουν την ιδέα τους στους κριτές, οι οποίοι την Κυριακή θα αναδείξουν τους νικητές, τόσο για τις διεθνείς προκλήσεις, όσο και για την κυπριακή πρόκληση.

Δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία για τις κυπριακές ομάδες στο διαγωνισμό και ένα δεύτερο

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η κυπριακή ομάδα “ArachnoΒeeΑ” έλαβε το πρώτο βραβείο της ΝΑΣΑ στην κατηγορία Best Mission Concept, ανάμεσα σε σχεδόν 950 ομάδες από 135 πόλεις του πλανήτη.

Ανακοινώνοντας το βραβείο στην κυπριακή ομάδα, η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”, δίδοντάς της το πρώτο βραβείο.

Εν τω μεταξύ, πέρσι, το πρώτο βραβείο κοινού έλαβε ακόμη κυπριακή ομάδα, η NestFold, αποτελούμενη από φοιτητές που είχαν μια ιδέα που στηρίζεται στη δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές ή να ρίχνονται από αέρος σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις διάσωσης.

Η πρώτη επιτυχία της Κύπρου σημειώθηκε το 2013 όταν η νικήτρια ομάδα του Space Apps Limassol 2013 “MarsSense”, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award της ΝΑΣΑ.

Οι νικήτριες ομάδες είχαν προσκληθεί από τη ΝΑΣΑ να παρευρεθούν σε εκτόξευση στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντι.

Χορηγός επικοινωνίας και του φετινού διαγωνισμού είναι το ΚΥΠΕ. Τον διαγωνισμό φιλοξενεί ο Δήμος Λευκωσίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευσή του TikTok