Pentland: Ψηφιακή ενιαία αγορά μόνο με ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων

Η δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Alex Pentland (του ΜΙΤ των ΗΠΑ), ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες δεδομένων στον κόσμο, κατά τη διάσκεψη για την ψηφιακή ενιαία αγορά στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η πρώτη ψηφιακή εκδήλωση της εσθονικής Προεδρίας, η διάσκεψη ψηφιακής ενιαίας αγοράς, έφερε στο Ταλίν σήμερα συνολικά περίπου 500 εταιρείες και εκπροσώπους του δημόσιου τομέα από 31 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι Υπουργοί Ανταγωνιστικότητας και Τηλεπικοινωνιών των κρατών μελών, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και οι Εκπρόσωποι του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι παρόντες.

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά ψηφιακά θέματα, την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων. Η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων σημαίνει ότι στα μελλοντικά κράτη μέλη της ΕΕ θα μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους πέρα ​​από τα σύνορα, γεγονός που θα διευκολύνει τη ζωή των απλών πολιτών και θα ανοίξει πόρτες για τους επιχειρηματίες.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου είναι ο καθηγητής του MIT Alex Pentland, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οραματιστές και ερευνητές στον τομέα της οικονομίας των δεδομένων.

Οι εμπειρογνώμονες της διάσκεψης Yves-Alexandre de Montjoye (London Imperial College) και Wojciech Wiewiorowski (Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων) και άλλοι ασχολούνται με τα εμπόδια στην οικονομία δεδομένων της ΕΕ και ανοίγουν κάρτες για περαιτέρω σχέδια της ΕΕ για ανταλλαγή δεδομένων.

Επιπλέον, η διάσκεψη παρουσιάζει τον Antoine Aubert,  της γνωστής επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας Uber, μιλάει για την εμπειρία του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εταιρίες μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλες εταιρείες.

"Η Εσθονία διεξάγει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων, η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων θα οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό έδαφος για την εναρμόνιση των κοινωνικών ανισοτήτων και είναι επίσης σημαντικό να καταστούν οι κυβερνήσεις πιο αποτελεσματικές", δήλωσε ο Alex Pentland , στην ομιλία του.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων έχει και τους κινδύνους. Η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τη μετακίνηση και την ανταλλαγή μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων", δήλωσε ο Pentland.

"Η αξία των δεδομένων θα αυξηθεί εκθετικά ακόμη και αν μπορούμε να την συγκρίνουμε ανώνυμα. Η σύγκριση δεδομένων είναι ευεργετική παραδείγματος χάριν για τον καλύτερο σχεδιασμό των δημόσιων συγκοινωνιών, τον εντοπισμό επιδημιών μολυσματικών ασθενειών και πολλά άλλα, βοηθώντας τις χώρες να διαχειριστούν καλύτερα τις διαδικασίες τους και να προβλέψουν προβλήματα", εξηγεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship