Γιάντιοι κυκλώνες στους πόλους του Δία

Ο Δίας διαθέτει στους πόλους του γιγάντιους κυκλώνες, που φθάνουν σε διάμετρο τα 1.400 χιλιόμετρα, ένα μαγνητικό πεδίο με δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτό της Γης και ένα πολικό σέλας που δεν μοιάζει με το γήινο.
 
Αυτά είναι τα τρία κυριότερα έως τώρα ευρήματα από την ανάλυση των πρώτων στοιχείων που έστειλε από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το πρώτο που έχει περάσει πάνω από τους μυστηριώδεις και εξωτικούς στην όψη πόλους του αέριου γίγαντα.
 
 
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, που μελέτησαν τα νέα δεδομένα, έκαναν δύο κεντρικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science" και άλλες 44 στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters".
 
Ήδη, από τα πρώτα στοιχεία των οκτώ επιστημονικών οργάνων του διαστημικού σκάφους, προκύπτει σταδιακά μια εικόνα διαφορετική για τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με αυτήν που είχαν έως τώρα οι επιστήμονες.
 
 
Όπως είπαν, είναι σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Juno, θα πρέπει να ξαναγραφτεί το κεφάλαιο στα εγχειρίδια αστρονομίας που αφορά τον Δία. Το κόστους 1,1 δισ. δολαρίων διαστημικό σκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια, εκτοξεύθηκε το 2011 και έκανε το πρώτο κοντινό πέρασμα πάνω από το Δία τον Αύγουστο του 2016. Ακολουθώντας μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, έχει έως τώρα κάνει πέντε περάσματα πάνω από τους πόλους του Δία (το τελευταίο στις 19 Μαΐου), σε απόσταση έως 3.400 χιλιομέτρων από την κορυφή των νεφών του.
 

Δειτε Επισης

Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ