Κυπριακή ομάδα στον τελικό της NASA

Στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού Διαστημικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της ΝΑΣΑ (International Space Apps Challenge) πέρασε η κυπριακή ομάδα Nestfold, η οποία κατάφερε να φθάσει στις πέντε πρώτες ομάδες διεθνώς και να έχει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί από το κοινό ως η καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία  της «Λαϊκής Ψηφοφορίας».  
 
Η κυπριακή ομάδα ανταγωνίστηκε με άλλες 140 ομάδες παγκόσμια και τελικά έφθασε στον τελικό μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες. Πρόκειται για μια από τις τέσσερις κυπριακές ομάδες που αναδείχθηκαν στην Κύπρο, στις 30 Απριλίου, στον τοπικό Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της NASA, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στην Λεμεσό. Ο διαγωνισμός διεξήχθη ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου.  
 
Η κυπριακή ομάδα είναι επίσης η μοναδική από τις χώρες της ΕΕ που πέρασε στον τελικό. Οι άλλες τέσσερις ομάδες που διαγωνίζονται στον τελικό μαζί με την Κύπρο είναι μια ομάδα από την Ινδία, δύο από την Μπαγκλαντές και μια από το Κόσοβο.  
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) διοργάνωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για την επιτυχία της Κύπρου.   Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι «είμαστε εδώ σήμερα, γιατί άλλη μια φορά, μέσω του διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογιών της NASA, η μικρή μας πατρίδα  δείχνει ότι έχει μεγάλα μυαλά». Κάλεσε εξάλλου τον κόσμο να ενισχύσει την κυπριακή ομάδα λέγοντας ότι «τώρα δίνει την τελική της μάχη και είναι τώρα που ενωμένοι μπορούμε να την στηρίξουμε και να πετύχουμε άλλη μια περήφανη κυπριακή νίκη».  
 
Πώς να ψηφίσουμε την κυπριακή ομάδα  
 
Προκειμένου η κυπριακή ομάδα να εξασφαλίσει την πρωτιά, χρειάζεται την  ψήφο του κόσμου. Ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.nestfold.com όπου δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες. Υπάρχει επίσης και μια ιστοσελίδα https://www.facebook.com/NestFold/.   Επισημαίνεται ότι στην κυπριακή ομάδα συμμετέχουν 17 νέοι.  
 
«Θέλουμε όλο τον κόσμο να ψηφίσει για να πάρουμε την Κύπρο ξανά στην πρωτιά. Μπορούμε. Μέχρι τώρα ανεβοκατεβαίναμε ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη θέση μαζί με την Ινδία, που παρόλο τον πληθυσμό και τις δυνατότητές τους καταφέραμε να τους περάσουμε σε κάποια φάση, μας ξαναπέρασαν, αλλά ελπίζω να φέρουμε την πρωτιά», είπε ο Wael Al Masvi εκ μέρους της κυπριακής ομάδας.    
 
Τόνισε ότι όσοι ψηφίσουν πρέπει να επιβεβαιώσουν το email τους όταν λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΝΑΣΑ, διαφορετικά η ψήφος θα είναι άκυρη.   «Μέχρι σήμερα χιλιάδες άτομα ψήφισαν αλλά δεν έκαναν το βήμα αυτό με αποτέλεσμα να χαθεί η ψήφος τους» είπε.  
 
Η ομάδα Nestfold πρότεινε τη χρήση ενός πτυσσόμενου έξυπνου καταφυγίου, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές και ολισθήσεις εδαφών.
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA