NHS: Τα βρετανικά νοσοκομεία είχαν προειδοποιηθεί

Οι περιφερειακές διοικήσεις του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS είχαν λάβει ενημέρωση περί του ανανεωμένου λογισμικού προστασίας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους τον περασμένο μήνα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την τεράστια σε κλίμακα παγκόσμια ψηφιακή επίθεση που έπληξε πολλά δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας και της Σκωτίας.
 
Η διοίκηση του τομέα ψηφιακής διαχείρισης του NHS (NHS Digital) επιβεβαίωσε στο Sky News ότι η ανανέωση του λογισμικού ασφαλείας ήταν διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της στις 25 Απριλίου και ότι ο σχετικός ηλεκτρονικός σύνδεσμος είχε αποσταλεί στο αρμόδιο προσωπικό των νοσοκομείων δύο ημέρες αργότερα.
 
Εκπρόσωπος του NHS Digital δήλωσε ότι αν η ανανέωση του προγράμματος ασφαλείας είχε ενεργοποιηθεί η κυβερνοεπίθεση με το κακόβουλο λογισμικό «θα είχε αποτραπεί».
 
Οι φορείς του NHS σε όλη τη χώρα, όπως επίσης άλλοι βρετανικοί οργανισμοί και εταιρείες, βρίσκονται σε επιφυλακή τη Δευτέρα για το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του ιού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω υπολογιστών που μπορεί να έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί από το απόγευμα της Παρασκευής και μετά ή με μια δεύτερη επίθεση.
 
Ωστόσο, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο Υπουργός Άμυνας Τζέρεμι Χαντ είπε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ασφαλείας «δεν έχουμε δει δεύτερο κύμα επιθέσεων».
 
Ο κ. Χαντ έχει επικριθεί για το γεγονός πως δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι σήμερα, εν μέσω εντεινόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών για την επάρκεια της χρηματοδότησης των συστημάτων ψηφιακής ασφάλειας και γενικότερα της λειτουργίας του NHS.
 
Η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ θα προεδρεύσει σύσκεψης της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (γνωστή ως Cobra) αργότερα το απόγευμα, για δεύτερη φορά από την εκδήλωση της επίθεσης στον κυβερνοχώρο.
 
Τα νοσοκομεία επτά περιφερειακών διοικήσεων του NHS, από τις 47 που είχαν επηρεαστεί, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA
Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες
Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες από την έκλειψη Ηλίου
LIVΕ/BINTEO: Η ολική έκλειψη ηλίου μέσω της NASA-Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το σπάνιο φαινόμενο
Η Meta θα αναγνωρίζει τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Microsoft προειδοποιεί πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ