Μετά τις τεράστιες επιτυχίες η Κύπρος ετοιμάζεται ξανά για το διαγωνισμό της ΝΑΣΑ

Μετά την παγκόσμια πρωτιά που έλαβε η Κύπρος στο διαγωνισμό της ΝΑΣΑ το 2015 αλλά και τη δεύτερη θέση που έλαβε το 2013, ετοιμάζεται ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο να ενεργοποιήσει τους επιστήμονες στο νησί μέσω του διεθνούς διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge, ο οποίος πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο NASA Space Apps Challenge θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία με τις διαστημικές της αποστολές, αφού στόχος της είναι μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τη δεκαετία του 2030, η δημιουργία μόνιμης αποικίας στον κόκκινο πλανήτη αλλά και η εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα για ίχνη εξωγήινης ζωής.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό, το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2017.

Ο διήμερος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις στον κόσμο προωθώντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με την πλήρη στήριξη του πανεπιστημίου. Φέτος, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 160 πόλεις του κόσμου. Οι διοργανωτές του NASA SpaceApps στην Κύπρο στοχεύουν σε ένα αριθμό συμμετεχόντων που θα ξεπεράσει τα 200 άτομα.

Οι νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο International Space Apps Challenge.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η κυπριακή ομάδα “ArachnoΒeeΑ” έλαβε διεθνή διάκριση με το πρώτο βραβείο της ΝΑΣΑ στην κατηγορία Best Mission Concept, ανάμεσα σε σχεδόν 950 ομάδες από 135 πόλεις του πλανήτη.

Ανακοινώνοντας το βραβείο στην κυπριακή ομάδα, η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”, δίδοντάς της το πρώτο βραβείο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είχε χαρακτηρίσει την επιλογή της κυπριακής ομάδας από τη ΝΑΣΑ για το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, ως μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στο διαστημικό χάρτη.

Η πρώτη επιτυχία της Κύπρου σημειώθηκε το 2013 όταν η νικήτρια ομάδα του Space Apps Limassol 2013 “MarsSense”, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award της ΝΑΣΑ.

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του φετινού διαγωνισμού Space Apps Challenge Limassol 2017 είναι το ΚΥΠΕ και στρατηγικός συνεργάτης είναι η CYTA, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών.
 

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA