Η Google τιμά τον αρχιτέκτονα των φτωχών

Τον Αιγύπτιο αρχιτέκτονα Hassan Fathy τιμά σήμερα η Google, με ένα Doodle αφιερωμένο στα 117 χρόνια από τη γέννησή του.
 
O Hassan Fathy γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1900 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο King Fuad, σημερινό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, το 1926, με πτυχίο στην Αρχιτεκτονική.
 
Μιλούσε τρεις γλώσσες, έγινε καθηγητής και ήταν ερασιτέχνης μουσικός και εφευρέτης. Ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός περίπου 160 διαφορετικών projects, την υλοποίηση των οποίων πέτυχε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών της εποχής. Έφτιαξε από λιτές κατοικίες - πάντα με τους χαρακτηριστικούς θόλους και τρούλους - μέχρι ολοκληρωμένες κοινότητες με αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστική υπηρεσία και ιατρικά κέντρα, σχολεία, αγορές, θέατρα και άλλες παροχές για τους κατοίκους τους.
 
 
Στις κοινότητες αυτές, δημιούργησε ακόμη φούρνους και εγκαταστάσεις για πλύσιμο ρούχων, ενώ εκπαίδευσε τους κατοίκους, ώστε να φτιάχνουν τα δικά τους υλικά και να κατασκευάζουν τα κτίρια μόνοι τους.
 
Παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Aziza Hassanein, για την οποία σχεδίασε μία πολυτελή κατοικία δίπλα τον Νείλο. Ήταν αδελφή του Αιγύπτιου διπλωμάτη, αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φωτογράφου, πολιτικού, συγγραφέα και εξερευνητή Ahmed Hassanein, του οποίου σχεδίασε το μαυσωλείο το 1947.
 
Το 1957, απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο έφτασε στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε με διεθνείς σχεδιαστές. Επέστρεψε στο Κάιρο το 1963, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, στις 30 Νοεμβρίου του 1989.
 
Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, που έτυχε θαυμασμού και ενέπνευσε αρχιτέκτονες όχι μόνο της εποχής του, αλλά και των γενεών που ακολούθησαν.
 
Πηγή: news247
 
 

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship