Apple, Google και Samsung θα αφοπλίσουν την CIA, προσδοκά ο κος Wikileaks

Σε συνεργασία με την Apple, την Google και τη Samsung προσβλέπει ο ιδρυτής των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ, προκειμένου να απενεργοποιήσει τα όπλα που, όπως ισχυρίζεται, κατέχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ για να παρακολουθεί οποιονδήποτε κατέχει συσκευή με Windows, Android, Linux ή iOS. 

«Πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί τους για να δημιουργήσουμε το αντίδοτο», είπε ο Ασάνζ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας/app Periscope. 

Δημοσιεύοντας χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα, το Wikileaks προκάλεσε αναβρασμό στην Κοιλάδα του Πυριτίου αφού σε αυτά υποστηρίζεται ότι η CIA γνωρίζει κενά ασφαλείας που δεν γνωρίζει κανένας άλλος στα προαναφερόμενα λειτουργικά συστήματα, χάρη στα οποία μπορεί να αποκτά πρόσβαση σε μηνύματα και συνομιλίες πριν αυτά κρυπτογραφηθούν. 

Ο Ασάνζ επέκρινε την μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ για την ανεπαρκή φύλαξη των εργαλείων χάκινγκ που διαθέτει και δήλωσε ότι έχει πολλά ακόμα στοιχεία για αυτά που παραμένουν αδημοσίευτα. Πριν δημοσιευτούν, θα γίνουν γνωστά στους κατασκευαστές που μπορούν να τα αδρανοποιήσουν, είπε ο Ασάνζ.

Είχε προηγηθεί σχόλιο του εκπροσώπου της CIA, Τζόναθαν Λιου, ο οποίος απέφυγε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσιεύουν τα Wikileaks, είπε όμως πως απαιτείται η Υπηρεσία να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας για να συνεχίσει να προστατεύει την Αμερική από τρομοκράτες, εχθρούς και άλλους αντιπάλους. Απευθύνθηκε δε, υποτιμητικά στον αγγελιοφόρο, λέγοντας: «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο Τζουλιάν Ασάνζ δεν είναι δα, και ο καλύτερος εκφραστής της αλήθειας και της ακεραιότητας».

Θα χρειαστούν δυο-τρεις μέρες, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μικρότερα προβλήματα ασφαλείας, είπε ο Ασάνζ, ενώ για άλλα, όπως αυτά που αφορούν «πράγματα» με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως συσκευές παρακολούθησης από απόσταση baby monitor ή ψυγεία, θα χρειαστεί περισσότερο. Ο Ασάνζ επεσήμανε επίσης το πρόβλημα που αποτρέπει την καθολική ενημέρωση των συσκευών με Android, καθώς οι κατασκευαστές προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο στο λειτουργικό και έτσι δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση όλων των συσκευών. Χαρακτήρισε δε το Android «πολύ πιο ανασφαλές» από το iOS, αν και πρόσθεσε ότι αμφότερα έχουν «σημαντικά προβλήματα».

Μέχρι στιγμής, Google, Microsoft, Apple και Samsung εμφανίζονται μάλλον σαστισμένες από τις αποκαλύψεις των Wikileaks και δεν έχουν σχολιάσει την δημόσια δήλωση Ασάνζ περί συνεργασίας. Η Samsung, η οποία πλήττεται από την αποκάλυψη ότι συγκεκριμένη Smart TV της μπορεί να εμφανίζεται ως ανενεργή ενώ το μικρόφωνό της καταγράφει συνομιλίες στο σπίτι, έχει περιοριστεί να δηλώσει ότι διερευνά επειγόντως την υπόθεση. Apple και Google, αμφότερες δηλώνουν ότι τα περισσότερα προβλήματα που αποκαλύπτονται έχουν επιλυθεί, χωρίς να αποσαφηνίζουν τι απομένει ή τι ακριβώς σταμάτησαν. Τέλος, η Microsoft δηλώνει ενήμερη και «το κοιτάει».

Δειτε Επισης

Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship
Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την απαγόρευσή του TikTok