Η εφαρμογή που μετράει θερμίδες μόνο με μια φωτογραφία!

Κάποια χρόνια πριν, εκείνοι που πρόσεχαν τη διατροφή τους συνήθιζαν να έχουν εύκαιρο έναν θερμιδομετρητή, ένα βιβλιαράκι δηλαδή που περιείχε –αλφαβητικά συνήθως- μια τεράστια λίστα με τροφές και κάθε λογής φαγώσιμο μαζί με τις θερμίδες που είχε το καθένα. Έτσι, όταν κάποιος λιμπιζόταν ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά ας πούμε, ανέτρεχε στον θερμιδομετρητή του και ψάχνοντας, έπαιρνε μια ιδέα για τις θερμίδες που θα έπαιρνε.
 
Με την τεχνολογία να έχει πραγματοποιήσει άλματα ωστόσο, συνεισφέροντας και στο ευ ζην του σύγχρονου ανθρώπου, δεν θα γινόταν να μην είχε βρεθεί τρόπος… ψηφιοποίησης του παλιού, καλού αλλά τελείως ντεμοντέ πλέον θερμιδομετρητή. Το όνομα αυτού; Snap It! Πρόκειται για ένα επαναστατικό app από τη Lose It!, εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στην εύρεση λύσεων περιορισμού βάρους και προγραμμάτων διατροφής, πάντα μέσω εφαρμογών.
 
 
Τι κάνει πρακτικά το Snap It; Το κατεβάζετε στο smartphone σας και κάθε φορά που ετοιμάζεστε να φάτε κάτι, απλά τραβάτε μια φωτογραφία. Το app αναλαμβάνει να αναγνωρίσει ό,τι περιλαμβάνει η λήψη σας και να σας πληροφορήσει για τα θρεπτικά στοιχεία που θα πάρετε. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου αυτόματα αλλά απαιτεί ένα ελάχιστο feedback από πλευράς σας. Μπορεί π.χ. το Snap It να αναγνωρίσει ένα μήλο αλλά δεν είναι σε θέση –ακόμα- να προσδιορίσει το μέγεθός του. Θα καταλάβει ότι έχετε φωτογραφίσει σούσι αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του ή τον τύπο ρυζιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.
 
Η λογική λέει πως το λεγόμενο “machine learning”, η ικανότητα ενός συστήματος δηλαδή να μαθαίνει κάθε φορά που εκτίθεται σε νέα δεδομένα χωρίς να απαιτείται εκ νέου προγραμματισμός του, θα κάνει σύντομα το θαύμα του και το Snap It όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ολοένα και καλύτερο, όντας παράλληλα σε θέση να καταγράψει αποτελεσματικότερα τις τροφές που καταναλώνουμε. Σε τελική ανάλυση εξ άλλου αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος που καλείται να παίξει: του ημερολογίου τροφής/φαγητού προκειμένου να έχει ο καθένας μας μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του τι τρώει.
 
 
Το Snap It βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ακόμα και το μεγαλύτερο πρότζεκτ της τεχνολογίας, τα αυτόνομα οχήματα, ξεκίνησαν με την τεχνητή νοημοσύνη να βοηθά σε πρώτη φάση τον οδηγό για να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο στην πορεία μετά από χρόνια δοκιμών και εντυπωσιακή εξέλιξη.
 
Αυτό είναι το ζητούμενο και για το Snap It λοιπόν: αρχικά ζητά τη συνδρομή του χρήστη για πρακτικά θέματα όπως τα υλικά παρασκευής ενός φαγητού και το μέγεθος μίας μερίδας, μέχρι να φτάσει αργότερα στο σημείο να τα προσδιορίζει το ίδιο χωρίς το παραμικρό feedback.
 
 
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα tracking apps που κυκλοφορούν στην αγορά, το Snap It δεν θα σας προσφέρει λεπτομερή καταγραφή των όσων τρώτε, υπολογίζοντας μέχρι και την τελευταία θερμίδα με απόλυτη ακρίβεια. Θα σας δώσει ωστόσο μια γενική –και αρκετά “to the point”- ιδέα για τα όσα καταλήγουν στο στομάχι σας κάθε μέρα, συνεισφέροντας με τον τρόπο του στη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών –ή τη δημιουργία του γευστικότερου ημερολογίου που είχατε ποτέ!
 
Το Snap It έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα από εφαρμογές που έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν τον χρήστη να ασχολείται μαζί τους σε καθημερινή βάση. Μιλάμε εξ άλλου για την αγορά των apps, μία εξαιρετικά επικερδή αγορά και έναν τομέα της Πληροφορικής ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ιδέες –και με εξαιρετικές προοπτικές, εφ’ όσον γνωρίζει κάποιος πώς να επιβληθεί του ανταγωνισμού.
 
Πηγή: News247/Κωνσταντίνος Δημόπουλος
 

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA