“Φεύγει” η γενιά των αστροναυτών που πρωτοπάτησαν στο φεγγάρι

Σιγά – σιγά αργοπεθαίνει η γενιά των αστροναυτών που έκαναν περήφανη την ανθρωπότητα, πατώντας το πόδι τους στο φεγγάρι.
 
Μετά το θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που περπάτησε στη Σελήνη, του Gene Cernan, που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 82 ετών, παραμένουν μόνον έξι εν ζωή από τους 12 αστροναύτες της αποστολής `Απόλλων`. Και οι έξι, Harrison "Jack" Schmitt, Buzz Aldrin, Alan Bean, David Scott, John Young και Charles Duke,  είναι άνω των 80 ετών.
 
Ανακοινώνοντας το θάνατο του Cerman χθες, η ΝΑΣΑ έγραψε στο twitter: "Μας λυπεί ο θάνατος του βετεράνου αστροναύτη της ΝΑΣΑ Gene Cernan, που ήταν γνωστός ως ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι. Καπετάνιος στο αμερικανικό ναυτικό, έγραψε ιστορία πετώντας τρεις φορές στο διάστημα και δύο φορές στο φεγγάρι”.
 
Το πρόγραμμα Απόλλων ήταν ενεργό μεταξύ 1969-1972, προτού εγκαταλειφθεί από τη ΝΑΣΑ. Ωστόσο, τόσο η ΝΑΣΑ όσο και άλλες υπηρεσίες διαστήματος, όπως η ευρωπαϊκή ΕΣΑ, σχεδιάζουν επιστροφή στη Σελήνη, είτε για  ταξίδι στην τροχιά της, είτε για προσεδάφιση και ίδρυση αποικίας.
 
Στην κούρσα όμως θα μπουν και  ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Moon Express, μια από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό Google Lunar X Prize. Η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για αποστολή στο φεγγάρι. "Τώρα έχουμε τους πόρους για να πάμε στο φεγγάρι”, είπε ο συνιδρυτής της Moon Express Bob Richards.
 
Εξάλλου, η Moon Express επιδιώκει όχι μόνο προσεδάφιση στο φεγγάρι αλλά και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης, προσβλέποντας σε αμύθητα κέρδη.

Δειτε Επισης

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα από ό,τι το αντίστροφο
Το αγαπημένο οικοσύστημα της Apple τη βάζει σε μπελάδες
Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής
Μειώθηκαν οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής το 2023
Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό-Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια
To Facebook επαναφέρει το κλασικό «Poke»-Όλες οι λεπτομέρειες
Δεύτερη χώρα σε ποσοστό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Κύπρος στην ΕΕ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Δανέζος σεφ έθεσε ως στοίχημα για το 2025 να ετοιμάσει γαστρονομικό γεύμα στη στρατόσφαιρα
ΒΙΝΤΕΟ: Καταστράφηκε εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα ο πύραυλος Starship